نمایندگان پارلمان اروپا، امروز چهارشنبه (بیست و هشتم دی ماه) به متمم قطعنامهای علیه سپاه پاسداران رای مثبت دادند.
این متمم، که با ۵۹۸ رای مثبت و تنها ۹ رای منفی تصویب شد، از شورای اروپا میخواهد که تحریمهای سپاه را برندارد و هم سپاه و هم نهادهای وابسته به آن، همچون بسیج و سپاه قدس را در فهرست تشکیلات «تروریستی» قرار دهد.
پارلمان اروپا بحث درباره قرار دادن سپاه در فهرست سازمان های تروریستی را دوشنبه هفته جاری آغاز کرد و احتمالا فردا پنجشنبه ۲۹ دی (۱۹ ژانویه) تصمیم خود را اعلام میکند.
نماینده سوئدی تبار پارلمان اروپا همچنین نوشته که اعضای گروه «ایسیآر» در پارلمان اروپا که آقای وایمرز رهبری آن را بر عهده دارد، با اکثریت آرا به متمم این درخواست رای دادهاند.
او اظهار امیدواری کرده که فردا قدمهای بعدی در این زمینه برداشته شود و درخواست معلق کردن برجام هم ارائه شود.
گروه ملقب به «ایسیآر» در پارلمان اروپا متشکل از نمایندگان اصلاحطلب و محافظهکار در این نهاد است که گرایش سیاسی راست میانه دارند؛ ۱۵ کشور عضو اتحادیه اروپا و ۱۹ تشکل سیاسی در این گروه عضویت دارند.
موضوع قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این فهرست از زمان شدت گرفتن سرکوبهای خونین معترضان در ایران، شدت گرفت.
از زمان شروع اعتراضات در ایران کانادا سپاه را در فهرست سازمان های تروریستی خارجی خود قرار داد و درخواستها برای اقدام مشابه از طرف اتحادیه اروپا و بریتانیا هم در سطح گسترده مطرح شده است؛ پیش از این در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، آمریکا سپاه پاسداران در فهرست مشابهی گنجانده بود.
در ایران هم واکنشها به احتمال قرار گرفتن سپاه به عنوان یک سازمان «تروریستی» ادامه دارد؛ احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، مذاکرات پارلمان اروپا برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای توریستی را بیاهمیت دانسته و گفته: «این طرح جای هیچ نگرانی ندارد و سپاه با قدرت به راه خود ادامه خواهد داد.»
آقای وحیدی گفته: «اینکه در غرب بخواهند کاری خارج از قواعد بینالملل انجام بدهند و یک نیروی رسمی را تروریسم بنامند، نشاندهنده ضعف فکری، اخلاقی و سیاسیشان است.»
محمد اسماعیل کوثری، نماینده مجلس شورای اسلامی هم گفته «ممکن است تبعات توطئه اتحادیه اروپا علیه سپاه برای کشورهای اروپایی قابلتحمل نباشد».
او گفته «اگر دست به این توطئه بزرگ علیه سپاه بزنند ما هم میدانیم چهکار کنیم چون با این اقدام سپاه نه تنها محدود نمیشود بلکه ممکن است شرایط طور دیگری رقم بخورد».
تحولات اخیر در حالیست که دو روز پیش جمع گستردهای از اتباع ایرانی در مقابل پارلمان اروپا در استراسبورگ فرانسه تجمع کردند و از این نهاد خواستند سپاه پاسداران در فهرست گروههای «تروریستی» اتحادیه اروپا قرار گیرد.
مصوبات پارلمان اروپا برای اتحادیه اروپا الزامآور نیست، اما از آنجا که نمایندگان این پارلمان با رای مستقیم شهروندان سراسر اتحادیه اروپا انتخاب می شوند، نظر آنها بازتابی از اراده شهروندان است و مقامهای سیاسی اتحادیه اروپا آن را در تصمیمگیریهای خود در نظر میگیرند.
دولتهای آلمان و فرانسه به تلویح از تروریستی اعلام کردن سپاه حمایت کردهاند.
چند روز پیش هم اعضای مجلس عوام بریتانیا به اتفاق آرا به طرحی رای دادند که از دولت بریتانیا میخواهد با «تروریستی» خواندن سپاه، همکاری با این نهاد نظامی در ایران و حمایت از آن را جرم کیفری محسوب کند.
پیشتر هم منابعی در دفتر نخست وزیری بریتانیا به بیبیسی گفته بودند که گزارشها درباره قصد دولت این کشور برای شناختن سپاه به عنوان یک «سازمان تروریستی» از سوی بریتانیا «به صورت کلی درست است» و لندن در تدارک اعلام رسمی این موضوع است.