خبر «سر بریدن نوزادان اسرائیلی توسط شبهنظامیان حماس» در یک هفته گذشته در ابعادی گسترده منتشر شد، تا جایی که حتی به سخنان جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا نیز راه پیدا کرد؛ اظهارنظری که کاخ سفید اندکی بعد مجبور شد آن را تکذیب کند.
در حال حاضر، هیچ سند معتبری وجود ندارد که نشان دهد شبهنظامیان حماس، سر کودکی را در اسرائیل بریدهاند. ارتش اسرائیل هم در آخرین اظهارنظر رسمی اعلام کرده که نمیتواند این اخبار را تایید کند.
حتی در اظهارنظرهای روز پنجشنبه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که جزییات «جنایات» حماس شرح داده شده بود نیز، او از بریده شدن سر نوزادان اسرائیلی صحبتی به میان نیاورد.
نخست وزیر اسرائیل در عین حال گفت: «ما دخترها و پسرهایی را دیدیم که به هم بسته شده بودند و به سرشان شلیک شده بود. مردها و زنها که زنده سوزانده شده بودند. زنان جوانی که به آنها تجاوز شده بود و قصابی شده بودند. سربازانی که سرشان بریده شده بود.»
دفتر نخستوزیر اسرائیل حتی برای نشان دادن ابعاد «جنایات حماس» سه عکس بسیار دلخراش از سه نوزاد منتشر کرد که در دو عکس، اینطور به نظر میرسد که نوزادی کاملا سوخته است.
سازمان حماس، نه فقط سربریدن نوزدان، بلکه باقی اتهامات – به ویژه تجاوز به زنان – را نیز تکذیب کرده است و این اظهارنظرها را «تبلیغات اشغالگران» برای بدنام کردن «مقاومت فلسطین» توصیف کرده است.
با این همه در میان خبرهایی که درباره «جنایات حماس» منتشر شد، کمتر خبری به اندازه «بریدن سر نوزادان» در شبکههای اجتماعی فراگیر شد.
خبر سر بریدن نوزادان از کجا آمد؟
ماجرا مربوط به حمله اعضای حماس به یک کیبوتص یا شهرک اشتراک سوسیالیستی به نام «کفارعزه» است که در جنوب اسرائیل و در نزدیکی مرز این کشور با غزه قرار دارد. این شهرک یکی از نخستین محلهایی بود که شبهنظامیان حماس به آن رسیدند.
بعد از اینکه ارتش اسرائیل موفق شد کنترل این منطقه را دوباره به دست بگیرد و امنیت آن را تامین کند، در روز سهشنبه از خبرنگاران رسانههای مختلف – اسرائیلی و بینالمللی – دعوت کرد تا به آنجا بروند و از نزدیک، «جنایات حماس» را مشاهده کنند.
این مساله موجب شد تا خیلی زود، نام «کفار عزه» به رسانههای معتبر بینالمللی راه پیدا کند و گزارشهای بسیاری درباره خشونت شبهنظامیان حماس علیه شهروندان غیرنظامی اسرائیلی منتشر شود.
در میان این گزارشها، ناگهان گزارشی از خبرنگار یک تلویزیون انگلیسیزبان اسرائیلی به نام «آی۲۴نیوز» (i24NEWS) بازتاب گستردهای پیدا کرد. خبرنگاری به نام نیکول زدک مدعی شد که یک سرباز اسرائیلی به او گفته که شبهنظامیان حماس «سر نوزادان را بریدهاند».
او در پخش زنده این شبکه همچنین با دیوید بن زایون، فرمانده یکی از واحدهای ارتش اسرائیل مصاحبه کرد که در جریان مصاحبه، این نظامی اسرائیلی در اظهارنظری مبهم گفت: «آنها سر بریدند … کودکان، زنان.»
خانم زدک همچنین در یکی دیگر از گزارشهای زندهاش گفت که در این شهرک، ۴۰ کودک کشته شدهاند؛ رقمی که آن نیز بعد از این گزارش در اخبار دیگر تکرار شد.
در میان گزارشهای نیکول زدک، آن گزارشی که او به نقل از یک سرباز اسرائیلی گفت سر نوزادان بریده شده، به شکل گستردهای در همه شبکههای اجتماعی با زیرنویس به زبانهای گوناگون بازنشر شد.
ساعتی بعد در همان روز سهشنبه، نیر برکت، وزیر اقتصاد اسرائیل، اطلاعات همین گزارش را تکرار کرد و گفت: «ما همین حالا از ماجرای ۴۰ پسربچه با خبر شدیم. بعضیهایشان زنده سوزانده شدهاند. بعضیهایشان گردن زده شدهاند. بعضیهایشان هم به سرشان شلیک شده است.»
روز چهارشنبه، شبکه خبری «سیبیاس نیوز» آمریکا گزارش داد که یوسی لندائو، فرمانده «زاکا» (نیروهای امدادرسانی داوطلبانه اسرائیل) گفته است که شخصا دیده که «کودکان در کنار بزرگسالان گردن زده شدهاند».
بعد از اظهار نظر فرمانده «زاکا» بود که جاناتان کانریکاس، از سخنگویان ارتش اسرائیل که به شکل روزانه در شبکههای اجتماعی، ویدئوهایی منتشر میکند، گفت به رغم ناباورانه بودن این خبر، «حالا ما با درجهای از اعتماد میتوانیم بگوییم که این اتفاق رخ داده است».
در یک مورد دیگر، تایل هانریش، روزنامهنگار اسرائیلی که از ابتدای این حمله به عنوان رابط روابط عمومی دفتر بنیامین نتانیاهو و رسانههای غربی معرفی شده، در مصاحبهای با یکی از رادیوهای بریتانیا گفت که از سخنگوی بنیامین نتانیاهو شنیده که آنها از سربازان اسرائیلی شنیدهاند که سر نوزادان بریده شدهاند.
او بعد از مصاحبه در شبکه ایکس تاکید کرد، آنچه که گفته تنها بر اساس «شهادت سربازان» بوده است و به معنای تایید قطعی نیست.
کمی بعد حتی رقم ۴۰ کودک نیز از سوی برخی رسانهها با پرسشهایی روبهرو شد و اینبار نیز ارتش اسرائیل به شکل رسمی حاضر نشد تایید کند که ۴۰ کودک کشته شدهاند.
مهمتر اینکه، بسیاری از خبرنگاران رسانههای مختلف غربی که در روز سهشنبه در جریان بازدید از شهرک «کفار عزه» حضور داشتند، یکی پس از دیگری به اشکال مختلف یادآوری کردند که در جریان بازدید آنها، نه تنها از نوزادان سربریده شده خبری نبود، بلکه هیچ یک از سربازان و نیروهای نظامی اسرائیلی نیز چنین چیزی به آنها نگفتند.
به بیان دیگر در میان رسانههای اسرائیلی و غیراسرائیلی نیز، ظاهرا تنها یک خبرنگار مدعی شد که از یک سرباز اسرائیلی چنین چیزی شنیده است.
در روز چهارشنبه، عزت الرشق یکی از مقامهای عالیرتبه و سخنگوی سازمان حماس، این اتهام را با قاطعیت رد کرد. او حتی اخبار مربوط به حمله حماس به زنان را نیز سوال برد.
با این همه، وقتی جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا، عصر روز چهارشنبه گفت که عکسهای نوزادانی را دیده که سرشان بریده شده، و این موضوع «تایید» شده است، ناگهان بار دیگر این خبر در صدر خبرهای جهان قرار گرفت.
او که در جمع یهودیان در حال انجام یک سخنرانی تلویزیونی بود، گفت: «من هیچ وقت فکر نمیکردم در عمرم تصاویر تایید شدهای را ببینم که در آنها، تروریستها سر کودکان را بریده باشند. هرگز فکر نمیکردم چنین چیزی ببینم.»
اما این جملات هم خیلی زود توسط کاخ سفید رد شد و مقامهای دفتر رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با رسانههای آمریکایی گفتند که چنین عکسهایی به دست مقامهای آمریکایی نرسیده، بایدن چنین عکسهایی را ندیده است و اصولا اتهام بریدن سر کودکان توسط حماس، تایید شده نیست.
در نهایت در روز پنجشنبه، شبکه خبری سیانان به نقل از ارتش اسرائیل گزارش داد که آنها نمیتوانند خبر سر بریدن نوزادان و کودکان را تایید کنند.
در آخرین موضعگیری رسمی اسرائیل آمده است: «مواردی بوده که شبهنظامیان حماس، به گردن زدن و دیگر فجایعی سبک داعش دست زدهاند. اما ما نمیتوانیم تایید کنیم که قربانیان، زن یا مرد بودند، سرباز یا غیرنظامی بودند، بالغ یا کودک بودند.»