در تاریخ ۲۴ ژانویه امسال، در توییتری که از طرف وزارت امور خارجه کانادا منتشر شده، آمده است که کانادا عمیقا نگران تشدید خشونت و خصومت در “خلیج عربی” است که ۱۷ ژانویه در پی حمله مرگبار حوثیها علیه ابوذبی صورت گرفت.
دقیقا در ۱۷ ژانویه ۲۰۱۴ یعنی هفت سال پیش، آقای جان بِرد، وزیر امور خارجه کانادا نیز همین اشتباه را انجام داد. او در یک سخنرانی در واشینگتن، نام خلیج فارس را به عمد و برای خوشامد اعراب منطقه خلیج فارس، خلیج عربی تلفظ کرد که در آن زمان، بسیاری از هموطنان ما از جمله آقای دکتر رضا مریدی که وزیر و نماینده در مجلس استان آنتاریو به آن گفته وزیر، اعتراض کردند.
مجله شهرما نیز در همین پیوند، مقاله ای نوشت که بخشهایی از آن را در اینجا می آوریم:
بارها و به دلایل گوناگون، کشورهای کوچک حوزه خلیج فارس، نام تاریخی خلیج فارس را به عمد و به غلط، خلیج عربی نامیده اند و هر بار نیز با اعتراضات گسترده ملت ایران، روبرو شده اند. از جمله دلایل آنها:
آنهاها نسبت به نام ایران و فارس (پارس) حساسیت تاریخی دارند و با وجودیکه با حمله اجداد خود به ایران، ایران را بصورت یک کشور اسلامی در آوردند، ولی باز ایرانیان، نام تاریخی خلیج فارس را همچنان حفظ نمودند.
عربهای کشورهای کوچک خلیج فارس، که به تازگی یعنی از شصت، هفتاد سال قبل به این طرف، به مال و منال و نوائی از طریق استخراج نفت رسیده اند، با پرداخت مبالغ هنگفتی به بیگانگان، آنها را اجیر می کنند تا به جای نام خلیج فارس، از نام خلیج عربی استفاده کنند. از جمله: شرکت گوگل و شرکتهای چاپ نقشه و همچنین رسانههای غربی که با پول کلان عربها، حاضرند تا هر کاری را برای رضایت پول دهندگان، انجام دهند.
یکی دیگر از دلایل که به آنها دل و جرأت می دهد، ماهیت غیرملی دولت جمهوری اسلامی ایران است که به ملیت و ارزشهای ملی ایرانیان، اهمیت نمی دهد و اعراب تازه به دوران رسیده حوزه خلیج فارس، جرأت دخالت در تغییر نام تاریخی خلیج فارس را به خود می دهند. وگرنه ، آنها یک بار در زمان محمدرضاشاه، با عکس العمل شدیدی که از طرف دولت ایران روبرو شدند، تا زمانی که رژیم ایران عوض نشده بود، هرگز جرأت فضولی دیگری را به خود راه ندادند.
اما از عقده بزرگ عربهای منطقه نسبت به خلیج همیشه فارس که بگذریم، می رسیم به وزیر غیرمسئول و به اصطلاح وزیر امور خارجه کانادا، جناب آقای جان برد، که آن هم از روی قصد، در سخنرانی خود، به جای نام خلیج فارس، نام کذایی خلیج عربی را بکار برد. اگر اعراب کشورهای کوچک حوزه خلیج فارس، آن اشتباه را بکنند، می توان گفت که از روی عقده و آن حقیقت تلخی است که کامشان را زهر کرده است، ولی زمانی که یک شخصیت سیاسی، در مقام وزیر امورخارجه یک کشور با اعتباری مانند کانادا، چنین اشتباه بزرگی را مرتکب می شود، باید در چنین موقعی گفت که آن شخصیت، تنها در دو حالت ممکن است، آن اشتباه را کرده باشد:
اول: یا ایشان از معلومات سیاسی و جغرافیایی کشورهای جهان، اطلاعات کافی و وافی ندارد و به همین دلیل نام خلیج فارس را با خلیج عربی، اشتباه گرفته است که در این صورت، به دلیل ناآگاهی، لیاقت و شایستگی وزیر امور خارجه کشور بزرگی همچون کانادا را ندارد و بیهوده، از طرف حزب محافظه کار کانادا، به این مقام مهم و حساس نائل گردیده است؛
دوم: مگر اینکه در ذهن و اندیشه جناب وزیر، از قبل، نام کذایی خلیج عربی، به صورتهای مختلفی، حک شده باشد که اینگونه، امر بر ایشان مشتبه شده است که نام کذایی خلیج عربی، برایشان به صورت ملکه ذهن “عرب شاد کن” درآمده است.
همه دنیا خوب می داند که نام دریاچه آنتاریو در کانادا، همیشه دریاچه آنتاریو بوده و همیشه نیز دریاچه آنتاریو، باقی خواهد ماند و هرگز کسی نام آن را چون با ایالت نیویورک هم مرز است، به اشتباه دریاچه نیویورک نخواهد نامید. مگر اینکه از قبل، غرض و اندیشه بدی را در سرش پرورانده باشد. به همین سادگی.
اما ایرانیان، باید همچنان به اعتراضات خود، نسبت به اشتباه به ظاهر کوچک ولی در باطن بسیار عمیق جناب وزیر، تا آگاه شدن مقامات دولت کانادا از این اشتباه بزرگ، ادامه دهیم؛ تا در آینده، کسی از روی ناآگاهی و به عمد، جرأت چنین موش دوانی را به خود راه ندهد. همین حرف نابخردانه آقای جان برد، وزیر امور خارجه کانادا، به سادگی می تواند چنان ابعداد گسترده تری را دربر بگیرد که نتیجه ای جز پشیمانی، نداشته باشد.
همین اشتباه جناب وزیر، می تواند عواقب بدی همچون برخورد ایرانیان با اعراب، در سراسر جهان داشته باشد و یا کینه و نفاق را بین ایرانیان و اعراب ترویج و افزایش داده و عکس العملهای شدید و ناگوار و ناخواسته ای را به وجود آورد.
تأثیر چنین اشتباهی در روحیه ملتی کهن و وطن پرست که دارای عرق ملی شدیدی است، می تواند بسیار عمیق و جبران ناپذیر باشد.
بنابراین اساس، بهتر است که ایشان از مقام خود استعفا بدهد، تا فرد شایسته تر و آگاه تری، جانشین او در مقام مهم وزارت امور خارجه کانادا، شود.
ظاهرا جناب وزیر، فراموش کرده بودند که می بایستی دوباره به کشور کانادا و به میان هموطنان ایرانی – کانادایی خود برگردند و بار دیگر برای انتخاب شدن خود، از جامعه ایرانی نیز، تقاضای کمک کنند.
این را، همه بدانند که خلیج فارس، همیشه خلیج فارس است و بس.
ظاهرا این بار، وزارت امور خارجه کانادا هم، نگاهی به گذشته و سوابق این وزارتخانه نکرده تا ببیند چه چیزهایی موجب تنش، بین ملیتهایی که در کانادا زندگی می کنند، به وجود آمده تا از آن تنشها دوری کند.
می توان چنین تصور کرد که پیش زمینه چنین گفتاری، انگیزه مالی و یا روابط خصوصی وجود داشته باشد. وگرنه چنین اشتباه بزرگ تاریخی، چیزی به جز حماقت محض نیست.
دولت لیبرال، مرتکب چنین اشتباهی می شود که چند نماینده ایرانی تبار نیز در پارلمان فدرال حضور دارند. ما ایرانیان مقیم کانادا، انتظار پاسخ گویی رسمی از طرف وزارت امور خارجه کانادا را داریم تا ضمن توضیح به اشتباه خود، از جامعه ایرانی – کانادایی نیز پوزش بخواهد. دیر یا زود، حکومت غیرملی و غیر مردمی جمهوری اسلامی ایران، تغییر می کند و به جای آن، یک حکومت سکولار و دموکراتیک بر سر کار می آید. آن زمان است که پروندههای سیاه و سفید دوستان و دشمنان ملت ایران، خط و مشهای سیاسی و اجتماعی را تعیین خواهد کرد.
کشور معتبر کانادا، همواره به اصول اخلاقی و دموکراسی، پایبند بوده است. نگذاریم هیچ کس و هیچ نهادی، به وجهه و اعتبار آن، خدشه وارد آورده و از مسیر اصلی اش منحرف کند.
پاینده و پویا باشید.