بامداد چهارشنبه ۱۹ مهر زلزلهای به بزرگی ۶/۳ بخشی از غرب افغانستان را لرزاند. این دومین زمینلرزه قدرتمند این کشور پس از روز شنبه است که منجر به مرگ دستکم دو هزار و ۴۰۰ نفر شد.
بر اساس گزارش مرکز زمینشناسی آمریکا، این زمینلرزه حدود ساعت پنج صبح به وقت محلی در فاصله ۲۸ کیلومتری خارج از هرات و در عمق ۱۰ کیلومتری رخ داد.
آسوشیتدپرس به نقل از عبدالوحید ریان، سخنگوی وزارت اطلاعرسانی طالبان نوشت که این زلزله دستکم ۸۰ زخمی بر جای گذاشت و رانش زمین، شاهراه اصلی هرات – ترغندی را مسدود کرد.
همچنین تمامی ۷۰۰ خانه روستای چاهک که با وجود پسلرزههای روزهای قبل سالم بودند، با خاک یکسان شدند.
با اینحال بر اساس گزارشهای اولیه هیچ موردی از مرگ و میر در چاهک گزارش نشده است زیرا مردم در این هفته به دلیل پسلرزههای متوالی و از ترس جان خود در چاهها پناه گرفته بودند.
بیبیسی نیز در گزارشی نوشت تاثیر گسترده زلزله بزرگ چهارشنبه هنوز مشخص نیست اما بسیاری از ساکنان ولایت هرات پس از تخریب خانههایشان در روز شنبه، در فضای باز خوابیده بودند.
آژانسهای امدادی اعلام کردهاند کمبود پتو، غذا و سایر لوازم در مناطق زلزلهزده وجود دارد.
یک شاهد عینی در مرکز هرات، جایی که برخی خانهها هنوز پابرجاست به بیبیسی گفت که بامداد چهارشنبه با صدای فریاد مردم از خواب بیدار شده و از خانهاش فرار کرده است.
وقوع این زلزله بزرگ در شرایطی است که هنوز ساکنان روستاهای ولایت هرات مشغول دفن اموات خود و یافتن مفقودشدگان زلزله قبلی هستند.
در یک مزرعه بایر در ناحیه زندهجان، یک بولدوزر تپههای خاک را برداشت تا فضا را برای ردیف طولانی قبرها خالی کند.
میرآقا از شهر هرات گفت پیدا کردن اعضای خانواده از یک خانه ویران شده و دفن دوباره آنان در زیر خاک بسیار دشوار است.
طالبان گفته است نزدیک به دو هزار خانه بر اثر زلزله روز ۱۵ مهر در ۲۰ روستا ویران شدهاند.
منطقه زلزلهزده فقط یک بیمارستان دولتی دارد.
فرحان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل روز سهشنبه گفت که زندهجان با بیش از هزار و ۳۰۰ کشته و نزدیک به ۵۰۰ مفقود، بیشترین تلفات احتمالی را دارد.
او گفت تصاویر ماهوارهای سازمان ملل همچنین نشاندهنده سطوح شدید تخریب در منطقه انجیل است.
حدود ساعت ۱۰ صبح شنبه ۱۵ مهر به وقت ایران، زمینلرزهای به بزرگی ۶/۳ در عمق هفت کیلومتر، شمال هرات افغانستان را لرزاند که تاکنون هزاران کشته و زخمی در پی داشته است.
افغانستان به دلیل قرار گرفتن در مسیر رشتهکوه هندوکش و نزدیکی با محل اتصال صفحات تکهای پوسته زمین در اوراسیا و هند، به صورت دائمی تحت تاثیر زلزله قرار دارد.