سینا قنبرپور
دومین فاز از پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان در حالی هفته گذشته توسط رییسجمهور ایران افتتاح شد که هنوز دقیق روشن نیست آیا این پروژه مقرون به صرفه است یا آنطور که در دولتهای قبلی گفته میشد، گسترش شبکه فاضلاب و تصفیه آن، کلید حل معماست.
بحران آب ایران سالهاست که به موضوع تکراری گزارشهای رسانههای ایران است و همزمان، راهکارهای مختلفی برای حل مساله ارائه میشود؛ راهکارهایی که هر کدام بودجههایی کلان نیاز دارند.
به نوشته رسانههای داخلی، در پروژه اخیر نیز انتقال هر مترمکعب از آب دریای عمان ۲ یورو و ۶۰ سنت هزینه دارد. این در حالی است که پیشتر گفته شده بود تصفیه هر مترمکعب فاضلاب در تصفیهخانه کرمان تنها ۶۰ سنت هزینه دارد.
براساس گزارش رسانههای ایران قرار است پس از بهرهبرداری از دو فاز این پروژه، ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب شیرینسازیشده از دریای عمان به اصفهان منتقل شود. همزمان به گفته علیرضا الماسوندی سرپرست حوضه آبریز رودخانه زایندهرود «از چم آسمان به بالادست بیش از ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب اضافه، در حوزه کشاورزی برداشت میشود».
انتقال آب که گفته میشود همه هزینههای آن را صنایع بزرگ استان اصفهان متقبل شدهاند با صرف مبلغی بالغ بر ۱۳۹.۵ هزار میلیارد تومان و احداث ۹۸۰ کیلومتر لوله و تاسیسات پمپاژ در حال انجام است و ادعا شده «انتقال آب از دریای عمان بخشی از طرح احیای رودخانه زایندهرود است».
با این حال ابراهیم رییسی رییسجمهور ایران در افتتاح این پروژه گفت: «آبرسانی برای مصارف آشامیدنی، صنعت و کشاورزی، مساله مهمی است بهویژه اینکه استان اصفهان مشکل کمبود منابع آبی دارد.»
انتقال آب از دریای عمان به فلات مرکزی ایران در حالی در ایران به اجرا گذاشته شده و سرمایه قابل تاملی در آن صرف میشود که براساس طرح توسعه سواحل مکُران ایجاد ۴ شهر ساحلی در این منطقه در دستور کار است که عمده توجیه کاربری این شهرها استقرار صنایعآببر و پتروشیمی است.