خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) با انتشار تصاویری میگوید این کشور از «اولین موشک بالستیک هایپرسونیک» خود به نام «فتاح» رونمایی کرد. در این مراسم ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، و فرماندهان ارشد سپاه پاسداران حضور داشتند.
بنابر این گزارش موشک هایپرسونیک فتاح را هوافضای سپاه تولید کرده است.
بنابر گزارش ایرنا، برد موشک فتاح ۱۴۰۰ کیلومتر و سرعت آن پیش از اصابت به هدف ۱۳ تا ۱۵ ماخ است.
امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه آبان ماه سال گذشته گفته بود ایران موفق شده موشکهای هایپرسونیکی بسازد که میتوانند از سیستمهای دفاع موشکی عبور کنند.
منابع مستقل نظامی هنوز تحلیل و واکنشی به این خبر و اینکه آیا ایران توانایی تولید اینگونه از موشکها را دارد منتشر نکردهاند.
موشکهای هایپرسونیک چه اهمیتی دارند؟
موشکهای هایپرسونیک، شبیه به موشکهای بالستیک توانایی حمل کلاهک هستهای دارند و میتوانند به سرعتی تا ۲۵ برابر سرعت صوت دست یابند.
این موشکها همچنین میتوانند در مسیری کم ارتفاعتر از موشکهای بالستیک در جو زمین حرکت کنند و با سرعت بسیار بیشتری به هدف برسند.
در حال حاضر کشورهای آمریکا، چین، روسیه و کره شمالی میگویند که موشکهای هایپرسونیک تولید کردهاند.
موشکهایی که سریعتر از سرعت صوت حرکت کنند، یک فناوری جدید نیست و بسیاری از موشکها میتوانند به این سرعت دست یابند.
آنچه که در چند سال اخیر به یک رقابت تسلیحاتی جدید در جهان دامن زده، موشکهای هدایتپذیر فراصوتی یا اچجیوی (HGV) است.
کره شمالی نیز سال گذشته اعلام کرد که موشکهای هایپرسونیک را آزمایش کرده است.
اگرچه آمریکا میگوید که موفق شده سیستم دفاع موشکی برای مقابله با موشکهای هایپرسونیک را بسازد، اما به طور کلی درباره توانایی کشورها برای هدف قرار دادن این موشکها تردیدهایی وجود دارد.
موشک جدید سپاه در حالی رونمایی شد که وزارت دفاع ایران اخیرا (پنج شنبه ۴ خرداد) از جدیدترین موشک ساخته شده سازمان صنایع هوافضای این وزارتخانه به نام «خیبر» با برد «۲۰۰۰ کیلومتر» که گفته شده از نسل موشکهای «بالستیک خرمشهر» است، رونمایی کرد.
پس از رونمایی از موشک «خیبر» دولت فرانسه آزمایش این موشک دوربرد را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد خواند و آن کلر لژاندر سخنگوی وزارت خارجه فرانسه، به خبرنگاران گفت: «این فعالیتها در شرایط تداوم تنش در مورد برنامه هستهای ایران نگرانکنندهتر است». وزارت خارجه آمریکا هم توسعه موشکهای بالستیک ایران را «تهدیدی جدی» برای امنیت منطقه و جهان خواند.
پیشتر سازمان اطلاعات وزارت دفاع آمریکا (دیآیای) در گزارشی گفته بود که ایران علیرغم چند دهه تحریم های آمریکا موفق شده است بزرگترین برنامه موشکی را در بین کشورهای منطقه خاورمیانه داشته باشد؛ برنامه ای که از برنامه موشکی اسرائیل هم بزرگ تر است.
برغم مخالفتهای آمریکا و اروپا، جمهوری اسلامی همواره تاکید کرده که برنامه موشکی «دفاعی» خود را توسعه خواهد داد که همین مسئله از جمله موارد مورد اختلاف بین ایران و کشورهای مورد مذاکره بر سر احیای برجام است.