کانون هنرمندان ایرانی تئاتر و فیلم برونمرز از هنرمندان جهان خواست با رد دعوت جمهوری اسلامی، در جشنوارههای فیلم و تئاتر فجر شرکت نکنند. در ادامه واکنشها به بازداشت ترانه علیدوستی نیز فستیوال فیلم ترایبکا آمریکا در بیانیهای با امضای رابرت دنیرو، خواهان آزادی این بازیگر شد.
کانون هنرمندان ایرانی تئاتر و فیلم برونمرز اما در دومین بیانیه خود اعلام کرد جمهوری اسلامی قصد دارد برای عادی نشان دادن اوضاع به منظور برگزار کردن جشنوارههای فیلم و تئاتر فجر، از هنرمندان و پژوهشگران بینالمللی دعوت کند تا در این جشنوارهها شرکت کنند. این کانون از هنرمندان جهان خواست با رد این دعوت، در کنار مردم ایران بایستند.
هفته گذشته نیز این کانون با صدور بیانیهای، خواهان آزادی هر چه سریعتر ترانه علیدوستی و تمام هنرمندان و زندانیان سیاسی دربند شده و اعلام کرده بود از تمام امکانات خود برای رسیدن به این هدف استفاده خواهد کرد.
کانون هنرمندان ایرانی تئاتر و فیلم برونمرز روز ۲۱ آذر برای حمایت از «حقوق زندانیان سیاسی، هنرمندان معترض تحت فشار، آسیبدیده و زندانی تئاتر و فیلم و پشتیبانی از جنبش زن زندگی آزادی» تشکیل شد.
مانیا اکبری، محمدعلی بهبودی، نیلوفر بیضایی، مهران تمدن، عاطفه خادمالرضا، حسین خندان، دیدار رزاقی شیرازی، مازیار رزاقی، سحر سلحشوری، محمدرضا شمس، کاوه عباسیان، شبنم فرشادجو، یعقوب کشاورز، آیدا کیخایی، سودابه مرادیان، کامران ملکمطیعی و محمد یعقوبی، ۱۷ هنرمندی هستند که این کانون را ایجاد کردهاند.
از آغاز خیزش انقلابی ایرانیان تا کنون، دهها هنرمند سینما، تئاتر و دیگر هنرها بازداشت شده و برخی از آنان به قید وثیقه در آزادی موقت به سر میبرند.
در تازهترین نمونه از این دستگیریها، ترانه علیدوستی روز ۲۶ آذر با یورش ماموران امنیتی به خانهاش بازداشت شد و همچنان در بند ۲۰۹ اوین زندانی است.
بازداشت این بازیگر سرشناس موجی از واکنشها را در داخل و خارج از ایران به دنبال داشته است.
از جمله فستیوال فیلم ترایبکا به عنوان یکی از معتبرترین فستیوالهای بینالمللی فیلم با صدور بیانیهای رسمی، بازداشت ترانه علیدوستی و سرکوب مردم ایران را محکوم کرد و خواستار آزادی این بازیگر شد.
ترایبکا در این بیانیه که به امضای رابرت دنیرو به عنوان یکی از مدیران آن رسیده است، به عنوان فستیوالی عملگرا که «باور دارد هنر باعث ایجاد تغییرات ریشهای میشود»، با ترانه علیدوستی که در رویداد اسکار حضور داشته است، اعلام همبستگی کرد.
این فستیوال در بیانیه خود آورده است: «ما شدیدا نگران امنیت ترانه هستیم و به فستیوالها، فیلمسازان و هنرمندان سراسر جهان که خواستار آزادی فوری او از زندان اوین در تهران هستند، میپیوندیم.»
ترایبکا در ادامه بیانیه خود نوشت: «ما همراه با ترانه فریاد میزنیم: زن، زندگی، آزادی و خواهان آزادی فوری او و سایر زندانیانی هستیم که برای صحبت کردن درباره این وضعیت خطرهای زیادی را به جان خریدهاند؛ از جمله جعفر پناهی، محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد.»
ترایبکا همچنین از سایر فستیوالهای مطرح دنیا تقاضا کرد به موج حمایت بینالمللی از ترانه علیدوستی بپیوندند.
انجمن کارگردانان سینمای فرانسه (La SRF) هم روز گذشته (پنجشنبه) در بیانیهای اعلام کرد بازداشت ترانه علیدوستی را که در پی موضعگیری علنی او علیه سرکوب معترضان انجام شده، به شدت محکوم میکند.
پیش از این، اتحادیه بازیگران سینما، تلویزیون و رادیوی آمریکا (SAG-AFTRA) هم در بیانیهای دستگیری ترانه علیدوستی را محکوم کرد و خواستار آزادی هرچه سریعتر او شد.
نویسندگان این بیانیه، دستگیری ترانه علیدوستی را در پی صدور محکومیتهای گسترده اعدام و همزمان با دستگیری بازیگران دیگری همچون هنگامه قاضیانی و کتایون ریاحی دانستند و گفتند این اتفاقات با افزایش سرکوبهای حکومت علیه مردم خود و نقض حقوق بشر همراه شده است.
در بخشی از بیانیه اتحادیه بازیگران سینما، تلویزیون و رادیوی آمریکا آمده است: «ما به شجاعت علیدوستی، قاضیانی و ریاحی و بیشمار فعالانی که همه چیز خود را برای به دست آوردن زندگی بدون ظلم به خطر میاندازند، درود میفرستیم.»
جشنوارههای فیلم لوکارنو، برلین و کن هم بازداشت این بازیگر مطرح را به شدت محکوم کرده و تاکید کردند در کنار زنان و مردان ایرانی که برای به دست آوردن حقشان مبارزه میکنند، میایستند.