حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در نامهای به محمدجواد ظریف، گفته است که استعفای او را خلاف مصالح ایران میداند و با آن موافقت نمیکند.
آقای روحانی گفته است با نظر آقای ظریف برای “حفظ شان و اعتبار وزارت امور خارجه، و جایگاه شخص وزیر امور خارجه به عنوان بالاترین مقام مسوول در اجرای سیاست خارجی کشور” موافق است.
محمدجواد ظریف استعفای خودرا پس از آن اعلام کرد که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، در سفری اعلام نشده به تهران رفت و با رهبر و رئیس جمهور ایران دیدار کرد.
آقای ظریف در هیچ یک از این دو دیدار حاضر نبود.
قاسم سلیمانی، که در دیدار با بشار اسد حضور داشت، گفته است که حضور نداشتن آقای ظریف در دیدارها با بشار اسد “تعمدی” نبوده و به “برخی ناهماهنگیها” در نهاد ریاست جمهوری برمیگردد.
آقای روحانی گفته رهبر جمهوری اسلامی آقای ظریف را ” امین، غیور ، شجاع و متدین” میداند.
روز گذشته، امتداد، از رسانههای اصلاحطلبان در ایران، به نقل از منبعی آگاه نوشت: “یک مقام عالیرتبه نظام طی مرقومهای کوتاه خطاب به ظریف استعفای او را به مصلحت کشور ندانسته است.”
معمولا در ادبیات رسمی ایران از چنین عباراتی برای اشاره به آیتالله خامنهای استفاده میشود.
آقای ظریف در مراسم استقبال از نیکول پاشینیان،نخست وزیر ارمنستان در تهران حضور داشت.
همزمان با اعلام رد استعفای محمدجواد ظریف از طرف حسن روحانی، آقای ظریف با پستی در اینستاگرام از حمایتها تشکر کرده است.
او در متنی که بر پرچم ایران نوشته شده گفته است: ” دغدغهای جز اعتلای سیاست خارجی و اعتبار وزارت امور خارجه به عنوان مسؤول پیشبرد سیاست خارجی و خط مقدم دفاع از منافع ملی و حقوق مردم شریف ایران در عرصه بین المللی نداشتهام.”
وزیر خارجه ایران استعفای خود را هم در اینستاگرام اعلام کرده بود.
حسن روحانی در نامه رد استعفای محمدجواد ظریف گفته از “فشارها” علیه دستگاه دیپلماسی ایران و همچنین دولت و شخص رئیس جمهور آگاه است، اما به عبور از “این مرحله سخت” هم امیدوار است.
او گفته “شادی و پایکوبی” مخالفان جمهوری اسلامی، مانند حکومت اسرائیل، دلیلی بر موفقیت آقای ظریف است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در واکنش به استعفای آقای ظریف گفته بود: “به سلامت!”
استعفای محمدجواد ظریف واکنشهای گستردهای را در داخل و خارج از ایران برانگیخت.
با بازگشت او به مقام وزارت خارجه نیز واکنشهای زیادی ابراز شده است.
در حالی که برخی از هواداران دولت از ادامه کار آقای ظریف ابراز خوشحالی میکنند، منتقدان دولت حسن روحانی استعفای ناگهانی و بازگشت بلافاصله به وزارت خارجه را “کودکانه” میخوانند.
آقای ظریف پیشتر هم در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد از مقام خود به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل استعفا کرده بود.