ایلان ماسک هشدار داده است که اگر هوش مصنوعی توسط افرادی در «جنبش محیط زیستی» برنامهریزی شود، احتمال دارد به انقراض بشریت منجر شود.
او که روز سهشنبه در پادکست جو روگن، کمدین شرکت کرده بود، گفت کسانی هستند که برای محافظت از سیاره، با استفاده از فناوری به زندگی بشر پایان خواهند داد.
آقای ماسک این سخنان را پیش از حضور در همایش امنیت هوش مصنوعی که هماکنون در بریتانیا در حال برگزاری است مطرح کرد. قرار است او در جریان این همایش با نخستوزیر بریتانیا دیدار کند.
بسیاری از کارشناسان چنین اظهارنظرهایی را اغراقآمیز میدانند.
نیک کلگ، مدیر امور جهانی در شرکت متا و معاون نخستوزیر پیشین بریتانیا که در این همایش حضور دارد، میگوید افراد نباید بگذارند «پیشبینیهایی بر اساس حدس و گمان، و گاهی تا اندازهای آیندهگرا» باعث شود چالشهای اساسی فعلی به حاشیه برود.
آقای ماسک گفت این سخنان را در نتیجه هراس از «افراطی شدن» جنبش محیط زیستی مطرح کرده است.
او در این باره گفت: «اگر پیشفرضتان این باشد که انسانها موجودات بدی هستند، به شکل طبیعی به این نتیجه خواهید رسید که انسانها باید منقرض شوند».
قرار است ایلان ماسک روز پنجشنبه در شبکهاجتماعی ایکس با ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا گفتوگو کند.
نمایندگان برخی از قدرتمندترین کشورهای جهان از جمله چین به عنوان یکی از اصلیترین بازیگران در حال ظهور در این حوزه، در این همایش سخنرانی میکنند.
روابط چین و غرب در بسیاری از حوزههای فناوری نامطلوب است. با این حال وو ژائو هویی، یکی از فرستادگان بلندپایه دولت چین به این همایش اعلام کرده که کشورش مایل است در زمینه هوش مصنوعی سیاستی شفاف را دنبال کند.
او در این باره به نمایندگان دیگر کشورها گفت: «ما خواهان تعامل جهانی برای به اشتراک گذاشتن دانش و قرار دادن فنآوریهای هوش مصنوعی در دسترس عموم هستیم».
او افزود: «کشورها صرفنظر از بزرگی و قدرتشان در زمینه گسترش و استفاده از هوش مصنوعی حقوقی برابر دارند. ما باید صدا و نقشآفرینی کشورهای در حال توسعه را در این زمینه تقویت کنیم».
هوش مصنوعی «بیش از اندازه مهم» است
با وجود اینکه عده اندکی با تفسیر ایلان ماسک از خطرات هوش مصنوعی همنظر هستند، بسیاری درباره خطرات بالقوه آن توافق دارند.
دمیس هاسابیس، یکی از بنیانگذاران شرکت زیر مجموعه گوگل، دیپمایند، که از بزرگترین شرکتهای هوش مصنوعی در بریتانیا است پیش از آغاز این همایش گفته بود باید از شعار «سرعت عمل داشته باشید، ریسک کنید» که در سیلیکون ولی طرفدار دارد، اجتناب کنیم.
آقای هاسابیس گفت: «این {رویکرد} در ایجاد کمپانیهای بزرگ که خدمات و امکانات فوقالعادهای را در اختیار ما گذاشتهاند، بسیار موفق بوده است».
«اما اهمیت هوش مصنوعی بیش از اینها است. برای اطمینان از درک درست و استفاده ایمن و مسئولانه از سیستمهای هوش مصنوعی، باید کارهای زیادی انجام دهیم».
او به خطرات بالقوه هوش مصنوعی از جمله اشاعه اطلاعات نادرست، جعل عمیق (دیپفیک) و سوء استفاده عامدانه بازیگران بد از این فناوری اشاره کرد.
همایش ایمنی
در روزهای آتی حدود صد نفر از رهبران کشورها، مدیران شرکتهای فناوری، دانشگاهیان و محققان هوش مصنوعی در مجموعه «بلچلی پارک» که در دوران جنگ جهانی دوم مرکز فعالیت گروهی بود که با شکستن رمز پیامها، پیروزی در جنگ را تضمین کردند، دور هم جمع خواهند شد.
آنها درباره بهینهسازی کاربردهای هوش مصنوعی با هم بحث و گفتوگو خواهند کرد. از جمله اینکه چگونه میتوان با به حداقل رساندن خطرات، برای تولید داروهای جدید و یافتن راهحلهای بالقوه مقابله با تغییرات اقلیمی از هوش مصنوعی استفاده کرد.
این همایش بر خطرات فوقالعادهای که اصطلاحا هوش مصنوعی پیشرو متوجه ما میکند، تمرکز خواهد داشت. آقای هاسابیس هوش مصنوعی پیشرو را پیشرفتهترین شکل این فناوری و در واقع «نوک تیز پیکان» آن میداند. بیوتروریسم و حملات سایبری از جمله اولویتهای این همایش عنوان شده است.
کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری آمریکا و اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا از جمله مقامهای سیاسی حاضر در همایش هستند.
یکی از انتقادات مطرح شده حضور پررنگ غولهای فناوری آمریکایی در فهرست مهمانان این همایش است. از جمله نمایندگانی از شرکتهای اوپن اِیآی خالق چتجیپیتی، آنتروپیک، مایکروسافت، گوگل و آمازون در کنار ایلان ماسک، صاحب شرکتهای تسلا و ایکس (توییتر سابق) حضور دارند. ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا عصر پنجشنبه با ایلان ماسک در ایکس گفتوگویی زنده خواهد داشت.
عدهای این احتمال را مطرح کردهاند که تصمیم روزهای اخیر در آمریکا و کشورهای گروه ۷ برای نظارت بر ایمن بودن هوش مصنوعی ممکن است بر این همایش سایه افکنده باشد. با این حال آقای هاسابیس معتقد است بریتانیا همچنان میتواند در شکلدهی و هدایت این بحث نقش مهمی ایفا کند.
«یک جور داستان علمی تخیلی»
ایدن گومز، یکی از بنیانگذاران شرکت کوهیر از تورنتو برای شرکت در این همایش به بریتانیا آمده است. ارزش شرکت او در ماه مه ۲۰۲۳ دو میلیارد دلار برآورد شده است.
او معتقد است پیش از آنکه نگران «سناریوهای ترمیناتوری آخرالزمانی» باشیم، خطرات دیگری ما را در زمینه هوش مصنوعی تهدید میکنند. او سناریوهای آخرالزمانی را نوعی داستان علمی تخیلی میداند.
او گفت: «ای کاش میتوانستیم بیشتر روی آینده نزدیک و نیاز به سیاستگذاریهای ملموس تمرکز کنیم».
«این فناوری هنوز آماده کارهایی مثل نسخه نوشتن برای بیماران نیست، که در آن یک خطا میتواند به قیمت جان یک انسان تمام شود».
«ما واقعا نیازمند تحکیم جایگاه انسان و نظارت بر این سیستمها هستیم… ما به قوانینی نیاز داریم که به ما برای حرکت و استفاده قابلقبول از این فناوری کمک کنند».