رسانههای ایران از بازداشت چهار تن به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری مقابل یک «هیات عزاداری در منطقه شش تهران» خبر دادند. همزمان افسانه بایگان، بازیگر، به دلیل استفاده از کلاه به جای روسری، به دو سال حبس تعزیری، مراجعه هفتگی به مراکز روانشناسی و مجازاتهای تکمیلی دیگر محکوم شد.
دستگیری بهخاطر رعایت نکردن حجاب اجباری مقابل «هیات قمر بنیهاشم» تهران
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چهارشنبه ۲۸ تیر خبر داد چهار شهروند به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری مقابل یک «هیات عزاداری در منطقه شش تهران» از سوی پلیس بازداشت شدهاند که دستکم دو نفر از آنها زن هستند.
تسنیم مدعی شد این بازداشت در پی «کشف حجاب و برهنهنمایی دو زن و یک مرد مقابل هیات قمر بنیهاشم و همکاری فرد چهارم» در منطقه شش تهران و انتشار گسترده این تصاویر در فضای مجازی انجام گرفته است.
این خبرگزاری همچنین اعلام کرد یکی از این دو مرد، روز سهشنبه «حین فروش مواد مخدر» همراه با «مقادیر زیادی مواد مخدر» دستگیر شده است.
در روزهای گذشته تصویری از سه جوان شامل دو دختر بدون روسری و یک پسر با پوشش شلوارک مقابل یک هیات عزاداری منتشر و مورد توجه شمار زیادی از کاربران در شبکههای اجتماعی قرار گرفته بود.
همزمان با طرح ادعای شناسایی و بازداشت این چهار جوان، روزنامه کیهان در سرمقاله خود خواستار حمایت از نیروی انتظامی در طرح «مبارزه با بیحجابی» شد.
این روزنامه مدعی شد که پلیس ایران یکی از «محجوبترین، مظلومترین و در عین حال مقتدرترین» نیروهای نظامی دنیاست و از چنین نیروی نظامیای باید حمایت کرد و نباید پلیس را در اجرای «این رسالت مهم» تنها گذاشت.همزمان با جنایت، همه خیرهاند به افق!
تاکید کیهان بر حمایت از نیروی انتظامی برای مقابله با نافرمانی مدنی زنان در ایران در حالی است که در روزهای گذشته خودروهای موسوم به «گشت ارشاد» به خیابانهای ایران بازگشته و تلاش حکومت برای سرکوب و وارد آوردن فشار بیشتر به مخالفان حجاب اجباری ابعاد گستردهتری پیدا کرده است.
با اینحال انسیه خزعلی، معاون ابراهیم رئیسی در امور زنان و خانواده، روز چهارشنبه ۲۸ تیر در سخنانی مدعی شد استقرار گشتهای خودرویی به دستور رییسجمهوری «صحت ندارد» و این موضوع را باید از مسوولان وزارت کشور پیگیری کرد.
اظهارنظری که واکنش کاربران شبکههای اجتماعی را در پی داشت؛ از جمله سیامک رحمانی، روزنامهنگار که در توییتر خود نوشت: «راست میگه دیگه. وزارت کشور چه ربطی به رئیسی داره؟ الان رییسجمهور چه کنه؟ یه عده فقط میخوان به رئیسی گیر بدن.»
محمدجواد اکبرین، دینپژوه و روزنامهنگار هم با اشاره به اظهار بیاطلاعی خزعلی و خبرگزاری سپاه از اینکه چه کسی ونهای گشت ارشاد را به خیابان فرستاده، نوشت: «خامنهای میپرسید کی مردم را در کهریزک شکنجه کرده و کشته؟ اصلا دستور داد بازداشتگاه را ببندند. قتلهای زنجیرهای هم کار نیروهای خودسر بود. همزمان با جنایت، همه خیرهاند به افق.»
حساب کاربری امام جمعه اهل سنت زاهدان در توییتر نیز در واکنش به گسترش برخوردهای قهری با مخالفان حجاب اجباری نوشت: «تجربه گذشته نشان داده الزام و اجبار در موضوع حجاب و بستن محل کسبوکار مردم، سیاستی بینتیجه بوده و بر نارضایتیها افزوده است.»
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی که در ماههای گذشته انتقادات فراوانی را نسبت به حکومت بیان کرده، در ادامه یادآور شد: «راهکار موثر، تدبیر و حکمت، احترام به زنان، توجه به خواستههای آنان و آزادی زندانیان سیاسی بهویژه زنان است.»
دو سال حبس و تشخیص بیماری روحی شخصیت ضدخانواده برای افسانه بایگان!
در حالی که دولت مسوولیت بازگشت گشتهای ارشاد را به خیابانها پس از قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی در شهریور ماه سال گذشته و در بازداشتگاه پلیس نمیپذیرد، برخوردهای تهدیدآمیز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قوه قضاییه و نهادهای امنیتی با سینماگران معترض به حجاب اجباری شدت گرفته است.
صدور حکم سنگین حبس و محرومیت کاری و فعالیت اجتماعی برای افسانه بایگان، بازیگر سینما و تلویزیون به دلیل استفاده از کلاه به جای روسری، یکی از این برخوردهاست.
مهدی کوهیان، حقوقدان و عضو کمیته پیگیری وضعیت هنرمندان بازداشت شده اعلام کرد که این بازیگر به «دو سال حبس تعزیری» محکوم شده که به مدت پنج سال در حالت تعلیق است.
بایگان همچنین به «مراجعه هفتگی به مرکز روانشناسی و دریافت گواهی سلامت به دلیل بیماری روحی شخصیت ضد خانواده، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، ممنوعیت استفاده از فضای مجازی به مدت دو سال» و برخی مجازاتهای تکمیلی دیگر محکوم شده است.
این حقوقدان در توییتر خود نوشت: «به گمانم شعبه ۱۰۸۸ دادگاه کیفری۲، هر روز با دیروز خودش در استفاده از ادبیات شنیع و شوکهکننده مسابقه میدهد. در رای محکومیت صادره برای خانم بایگان، علاوه بر توهین، افترا و تحقیر ایشان، به مسوولان فرهنگی، سینمایی و تلویزیون و به شکل تلویحی به خانه سینما، توهین مستقیم شده است.»
در روزهای گذشته برای دستکم دو بازیگر دیگر یعنی آزاده صمدی و لیلا بلوکات نیز به دلیل استفاده از «کلاه» و «بیحجابی» احکامی مشابه صادر شده بود.
تبعات استفاده از برچسبهای روانپزشکی برای رفتار معترضان و منتقدان سیاسی و اجتماعی
روزنامه شرق به نقل از سامان توکلی، روانپزشک نوشت که صدور حکم «مراجعه به مراکز روانشناسی برای درمان بیماری شخصیت ضداجتماعی» برای آزاده صمدی بهطور جدی باعث نگرانی او و بسیاری از همکاران روانپزشک و روانشناس شده است.
توکلی در گفتوگو با شرق اضافه کرد: «استفاده از برچسبهای روانپزشکی و روانشناسی برای رفتار معترضان و منتقدان سیاسی و اجتماعی یا افرادی که سبکهای زندگی متفاوت با الگوی مورد قبول شیوههای حکمرانی دارند، به سلامت روان افراد و جامعه آسیب خواهد زد.»
اما همزمان با شدت گرفتن برخوردهای تهدیدآمیز وزارت ارشاد، قوه قضاییه و نهادهای امنیتی با سینماگران، موضع اصناف و خانه سینما نیز رادیکالتر شده و برخلاف گذشته، درباره تبعات تداوم این برخوردها هشدار میدهند.
به تازگی دو صنف سینمایی با انتشار بیانیهای مشترک، حکم صادر شده در قوه قضاییه جمهوری اسلامی برای آزاده صمدی را محکوم کردند و آن را «توهین به شعور تمام اهالی سینما» خواندند.
کانون کارگردانان و اتحادیه تهیهکنندگان سینمای ایران خطاب به قوه قضاییه، حضور اجباری آزاده صمدی در کلاسهای روانشناسی را توهین خوانده و خواستار عذرخواهی به دلیل صدور این «حکم عجیب» شدند.
دامنه اعمال این محدودیتها که به قصد تحمیل حجاب به بازیگران زن سینمای ایران به کار گرفته میشود در روزهای گذشته گسترش پیدا کرده اما کاربران شبکههای اجتماعی میگویند حکومت پس از ناکامی در پلمب اماکن و محرومیت تحصیلی و اجتماعی، این بار دست به امتحان راههایی جدید با هدف «تحقیر» مخالفان حجاب اجباری زده است.
با وجود تلاش جمهوری اسلامی برای سرکوب و افزایش یافتن فشار بر زنان مخالف حجاب اجباری و صدور احکام عجیب، مبارزه زنان در ایران برای به دست آوردن حق انتخاب پوشش ادامه دارد.