حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، که در راس یک هیات برای گفتوگو با مقامات عالیرتبه به قطر رفته بود پس از دیدار با مقامهای این کشور در دوحه، از آنجا عازم عمان شده است.
آقای امیرعبداللهیان پس از دیدار با همتای قطری و سپس ملاقات و گفتوگو با شیخ تمیم بن حمد امیر قطر، عازم عمان شد. بر اساس گزارشها امیر قطر از ابراهیم رئیسی برای سفر دوباره به کشورش دعوت کرده است.
عمان دومین مقصد وزیر خارجه ایران در این دور از سفرهای منطقه است. هیثم بن طارق سلطان این کشور به تازگی از ایران دیدار کرده است.
خبرگزاری های ایران یک روز پیش گزارش داده بودند که آقای امیرعبداللهیان پس از قطر و عمان به کویت هم خواهد رفت اما وزیر خارجه ایران در توییتی که پیش از ترک تهران منتشر کرده، صرفا گفته به قطر و عمان میرود و اشاره ای به هیچ سفر دیگری در آن نکرده است.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) اعلام کرده «مسائل مربوط به مذاکرات رفع تحریم و مسائل مشابه» محورهای اصلی مذاکرات وزیر خارجه ایران خواهد بود.
در هفتههای اخیر گفته شده بود که مذاکراتی غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در عمان در جریان است. سرانجام ایران حدود یک هفته پیش میزبانی مسقط را تایید کرد و گفت که این مذاکرات «محرمانه نبوده است».
چند روز بعد بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان به المانیتور گفته بود جمهوری اسلامی آمریکا و ایران در آستانه نهایی کردن توافقی برای آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در ایراناند. وزیر خارجه عمان اضافه کرده بود که این توافق «نزدیک» به اجرایی شدن است.
در واکنش به این خبر ماتیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری خود گفت «شایعات درباره دستیابی به توافق هستهای، چه موقت چه غیر آن، دروغ و گمراه کننده است» اما سپس درباره احتمال توافق برای آزادی زندانیان گفته بود «ما متعهد به آزادی همه آمریکاییهایی هستیم که در خارج از جمله در ایران زندانی هستند»
در هفته گذشته رسانههای آمریکایی به نقل از منابع دیپلماتیک غربی و ایرانی از احتمال حصول یک توافق غیررسمی میان تهران و واشنگتن برای «کاستن از تنشهای هستهای خبر داده بودند که آزادی زندانیان دوتابعیتی هم از دیگر مفاد این تفاهم خواهد بود.
از جمله رویترز در گزارش اختصاصی به نقل از «منابع آمریکایی و غربی» خبر داده بود که آمریکا در صدد «تفاهم» به جای «توافق» با ایران است. بنابر این گزارش، دولت آمریکا در حال گفتگو با ایران در مورد گامهایی برای محدود کردن برنامه هستهای و آزادی شهروندان آمریکایی در برابر آزادی بخشی از داراییهای مسدود شده ایران در خارج است.
گزارشهای دیگری هم منتشر شده بود که بنابر آن، در تفاهم احتمالی تهران و واشنگتن، ایران غنیسازی اورانیوم را از سطح ۶۰ درصد بالاتر نخواهد برد و نیروهای نیابتیاش در منطقه به منافع آمریکا در سوریه و عراق حمله نخواهند کرد. در مقابل آمریکا هم تحریمهای ایران را تشدید نمیکند و سپس بخشی از منابع مالی مسدود شده ایران را آزاد خواهد شد.
در حال حاضر چندین زندانی با تابعیت مضاعف ایرانی آمریکایی از جمله سیامک نمازی، عماد شرقی، و مراد طاهباز در زندانهای ایران به سر میبرند. آقای طاهباز تابعیت بریتانیایی هم دارد.
مذاکرات غیر مستقیم ایران با آمریکا با هدف احیای برجام پس از ۱۸ ماه متوالی در سپتامبر سال گذشته میلادی متوقف شد. سرانجام هر دو طرف یکدیگر را به عدم جدیت و کارشکنی برای حصول توافق متهم کردند.
اما اخیرا علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در دیدار با جمعی از مدیران سازمان انرژی اتمی گفت «با حفظ زیرساختهای هستهای ایران، توافق اشکالی ندارد».