در تازه ترین تحول و با بالا رفتن شمار کشته شدگان زلزله، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به مدت سه ماه وضعیت فوق العاده در جنوب شرقی این کشور اعلام کرده است. او گفت آمار جانباختگان به سه هزار و ۵۴۹ نفر رسیده است.
به گفته آقای اردوغان، ۱۰ شهر در محدوده زلزله هستند. او همچنین اعلام کرد که تاکنون پیشنهاد کمک از ۷۰ کشور جهان به ترکیه رسیده است.
پیشتر گزارش شد که بارش شدید باران عملیات امداد و نجات در مناطق زلزلهزده ترکیه و سوریه را با مشکل مواجه کرده است. سازمان بهداشت جهانی پیشبینی کرده آمار قربانیان زمینلرزه بزرگ جنوب ترکیه و شمالغرب سوریه افزایش چشمگیری خواهد داشت.
بنابر گزارشها تاکنون دست کم منجر به کشته شدن بیش از ۵۰۰۰ نفر در این دو کشور شده است. در همین حال گزارش ها از مجروح شدن ۲۰ هزار و ۵۳۴ نفر و ویران شدن شش هزار ساختمان در این کشور حکایت می کند.
در سوریه، شمار کشته شدگان زلزله به ۱۶۰۲ نفر رسیده است.
بامداد دوشنبه ششم فوریه، دو زلزله قوی محدوده بزرگی از جنوب ترکیه و در نزدیکی مرز این کشور با شمالغرب سوریه را لرزاند.
عملیات امداد و تلاش برای نجات زیرآوارماندگان همچنان ادامه دارد اما امدادگران با سرمای زمستانی و کوهی از بتون و آجر روبرو هستند.
یک روزنامه نگار ترک در گفتگو با تلویزیون انگلیسی زبان بی بی سی گفته است که افرادی هنوز زنده در زیر آوار مانده اند و پیغام های صوتی و ویدیویی درباره موقعیت خودشان به او و سایر روزنامه نگاران می فرستند. ابراهیم هاسکواوغلو گفت که آنها خبر از خود می دهند ولی ما نمی توانیم کاری بکنیم.
ترکیه اعلام کرد تا کنون بیش از ۲۶۰۰ امدادگر از ۶۵ کشور جهان برای کمک به امدادگران ترکیه به مناطق زلزلهزده اعزام شدهاند.
کمکهای جهانی
در پی درخواست ترکیه از کشورهای دیگر، کمکهای بین المللی از سوی سازمان ملل متحد و پیمان ناتو به منطقه زلزله زده ارسال شده است؛ از جمله کشورهای کمک دهنده عبارتند از آمریکا، بریتانیا، روسیه، هند، ژاپن، عراق، ایران، استرالیا، نیوزیلند، چین و یونان.
اتحادیه اروپا نیز می گوید که بیش از ۳۰ تیم نجات و پزشکی برای اعزام به ترکیه تشکیل داده است. این تیم ها از ۱۹ کشور عضو این اتحادیه به علاوه مونتهنگرو و آلبانی هستند.
مجموع اعضای این تیم ها بیش از هزار و ۲۰۰ نفر است. یک سخنگوی اتحادیه اروپا گفت که ۱۱ تیم در منطقه هستند و بقیه هم “بتدریج وارد می شوند.”
در همین حال، گزارش ها از چین از اختصاص ۵۸ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار به منظور کمک به عملیات نجات در ترکیه حکایت دارد. این کشور همچنین درحال هماهنگی برای تحویل ملزومات به سوریه نیز است.
پاکستان هم اعلام کرده که هواپیمایی با ۱۵ تن از کالاهای مورد نیاز فوری به ترکیه و سوریه خواهد فرستاد.
وقوع دو زلزله قوی
موسسه زمینشناسی آمریکا شدت زلزله اول را ۷.۸ درجه اعلام کرده که در حدود ساعت ۴ و ۱۷ دقیقه بامداد روی داد.
کارشناسان میگویند این زمین لرزه اول یکی از قویترین زلزلههای تاریخ ترکیه بوده است. کسانی که در این مناطق جنوبی ترکیه حضور داشتند میگویند لرزهها حدود ۲ دقیقه ادامه داشت.
۱۱ دقیقه بعد از این زلزله اول، پس لرزههای قوی در مرکز ترکیه حس شد. ساعت ۱۳:۳۰ به وقت محلی زمین لرزه قوی دیگری به بزرگی ۷.۵ این مناطق را لرزاند. یکی از مقامهای مرکز مدیریت بحران ترکیه گفته زمینلرزه دوم پسلرزه نبوده بلکه مستقلا یک زلزله قوی دیگر محسوب میشود.
با این حال، سازمان جهانی بهداشت هشدار داده که با افزایش عملیات نجات و ادامه آواربرداری آمار قربانیان ممکن است به طرز چشمگیری افزایش یابد.
کاترین اسمالوود، از مدیران ارشد مدیریت بحران سازمان جهانی بهداشت در اروپا، به خبرگزاری فرانسه گفته: «متاسفانه این روندی است که همیشه در زمینلرزهها با آن مواجهیم؛ این که گزارشهای اولیه از آمار جانباختگان و مجروحان در طول روزها و هفتههای بعد از زلزله بسیار افزایش مییابد».
خانم اسمالوود تاکید کرده که با توجه به سرمای زمستان در مناطق زلزلهزده خطر را برای زلزله زدگانی که بدون سرپناه ماندهاند را هم افزایش خواهد داد.
دو زلزله قوی صبح دوشنبه که در شمالغرب سوریه خسارات وسیعی برجای گذاشت، مناطقی را زیر و رو کرده که همین حالا هم به علت جنگ ۱۰ سال گذشته در وضعیت بحرانی و اضطراری قرار دارد.