دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تصاحب شرکت آمریکایی-چند ملیتی “کوالکام” توسط شرکت “برادکام”در سنگاپور را به دلایل “امنیتی” متوقف کرده است.
کوالکام تولید کننده محصولات فناوری و تجهیزات ارتباطی و مخابراتی است. ارزش انتقال این شرکت ۱۴۰ میلیارد دلار برآورد شده بود.
آقای ترامپ در فرمانی گفته است براساس “مستندات معتبر” قرارداد پیشنهاد شده “امنیت ملی آمریکا را تهدید یا تضعیف میکند.”
بعضی منتقدان میگویند این قرارداد ممکن است به سبقت چین از سایر رقبا در توسعه فنآوری نسل پنجم اینترنت تلفن همراه (5G) منجر شود. اگر این قرارداد به سرانجام میرسید، بزرگترین انتقال در حوزه فنآوری رقم میخورد.
شرکت برادکام که مقر آن در سنگاپور است؛ با این تصاحب میتوانست بعد از اینتل و سامسونگ به سومین سازنده بزرگ ریزتراشه (میکروچیپ) در دنیا تبدیل شود.
ساخت ریزتراشهها به رقابت بزرگی در اینترنت نسل پنجم تلفن همراه تبدیل شده و شرکتهای کوالکام آمریکا بهمراه برادکام در سنگاپور و هواوی چین از پیشتازان این عرصه هستند.
پژوهشگران این صنعت میگویند نام شرکت کوالکام و هواوی چین با تحقیق و توسعه بخصوص در زمینه اینترنت نسل پنجم گره خورده است.
این در حالی است که شهرت شرکت برادکام در سنگاپور بیشتر مدیون “فروش داراییها” است و در زمینه تحقیق و توسعه از دو رقیب خود عقبتر است.
عدهای از منتقدان تصمیم اخیر دونالد ترامپ در متوقف کردن این توافق را بیش از آنچه به نگرانیهای امنیتی ربط دهند، آن را مرتبط به رقابت در بازار میدانند.
فرمان اخیر دولت ترامپ در حالی است که او هفته پیش در فرمانی اجرایی تعرفه فولاد و آلومینیوم را افزایش داد.
منتقدان آقای ترامپ این تصمیم را “کهنه و ناکارآمد” خواندهاند و نسبت به آغاز یک جنگ تجاری میان ایالات متحده و اقتصادهای بزرگ جهان مانند چین و اتحادیه اروپا، هشدار دادهاند.
چین که بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان است گفته است در صورت افزایش تعرفهها از سوی آمریکا این کشور هم “اقدامات مناسب و ضروری” اتخاذ خواهد کرد.
اتحادیه اروپا هم گفته برای مقابله با این تصمیم دولت آمریکا، تعرفه بعضی از کالاهای صادراتی آمریکا به کشورهای حوزه یورو را بالا خواهد برد.
رئیس جمهور آمریکا البته گفته کشورش آماده است با همه صادرکنندگان فولاد به آمریکا مذاکره کند و در برابر شرکای تجاری و متحدان نظامیاش هم با اتعطافپذیری کامل رفتار خواهد کرد.