رسانههای لبنان در مطالب امروز، پنجشنبه، خود به سخنرانی فردای حسن نصرالله توجه خاصی داشتهاند.
بیشتر رسانههای کلیدی که از حزبالله حمایت نمیکنند، مطالبی را علیه هر نوع توسعۀ دامنۀ جنگ اسرائیل و غزه و سرایت ان به مرزهای جنوبی لبنان منتشر کردهاند. منطقهای که تا اینجای کار هم صحنۀ درگیریها میان ارتش اسرائیل و گروه حزبالله مورد حمایت ایران بوده است.
وبسایت خبری تحلیلی «لبنان ۲۴» در مقالۀ امروزش (به قلم آندره قصاص) نوشته: «آن چه قرار است حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله فردا اعلام کند، ممکن با چیزی که قرار بود بگوید، متفاوت باشد. با توجه به تعرض زمینی اسرائیل به غزه بعد از ۲۳ روز بمباران ویرانگر و وحشیانه که حتماً بر محتوای صحبتهای “سرور مقاومت” تأثیر خواهد گذاشت. صحبتهایی که تمام جهان در انتظار شنیدنش هستند و هیچ کسی، حتی نزدیکترین افراد او نمیدانند که او چه تصمیمی خواهد گرفت و او عادت دارد که همه را در دقیقۀ نود شگفتزده کند».
تونی عیسی، تحلیلگر سیاسی در روزنامۀ بانفوذ الجمهوریه نوشته: «این تصور که ایران به حزبالله دستور مداخله برای دفاع از حماس در غزه را بدهد، “منطقی” است. به گفتۀ او، تا اینجای کار هم حزبالله «فضا را در مرز و در جبهۀ شمالی اسرائیل داغ کرده». ولی تشدید بیشتر اوضاع که میتواند حملات هوایی اسرائیل به لبنان، تلافیجویی بیشتر حزبالله که و ترویج تروریسم در غرب را در پی داشته باشد، خلاف منافع همۀ بازیگران کلیدی است. از این رو حزبالله فقط برای تحکیم موقعیت سیاسیاش دست به این تحرکات زده، نه پیشروی نظامی.
روزنامۀ النهار در شمارۀ امروزش (به قلم اسکندر خشاشو) نوشته: درگیریهای مرزی پراکنده در جنوب لبنان، قطعنامۀ ۱۷۰۱ سازمان ملل را مطرح کرده که به جنگ سال ۲۰۰۶ پایان داد و دارای مفادی است که برای جلوگیری از وقوع جنگهای دیگر به نیروهای دولتی اجازه میدهد که در مرز مستقر شوند و به نیروهای بینالمللی هم اختیارات بیشتری میدهد.
او گفته:« تنها مورد این قطعنامه که اجرا شد، پایان دادن به عملیات نظامی بود. باقی مفاد آن فراموش شده و اسرائیل بیپروا حریم هوایی لبنان را نقض میکند و حتی با استفاده از آسمان لبنان به سوریه حمله کرده است.»
به نوشته النهار، حزبالله طی این مدت بر تواناییهای نظامی خود افزود و استقرار نیروهای ارتش در مرز حالت نمادین داشت تا واقعی. در نتیجه هر نوع فعالیت نظامی در مرز زیر نظر حزبالله است. کار نیروهای بینالمللی هم شده ثبت موارد نقض آتشبس از دو سو و خودشان دست به کاری نمیزنند، هرچند قوانین بینالملل به این نیروها اختیارات وسیعی داده. حزبالله حزب تازهای با نام «اهالی» تأسیس کرده که وظیفهاش محاصرۀ نیروهای بینالمللی و جلوگیری از مبادرت آنها به فعالیت نظامیو فلج کردن آنهاست. بین “«اهالی» و نیروهای بینالمللی درگیری هم بوده که به مرگ یک سرباز ایرلندی انجامید.
روزنامۀ فرانسویزبان L’Orient-Le Jour این فرضیه را طرح کرده که حسن نصرالله منتظر لحظۀ مناسب و مساعد و «شرایط درست» مانده بود، تا سخنرانی خود را انجام دهد. گویا منتظر بوده که تعرض زمینی اسرائیل به غزه آغاز شود و خشم مردم غرب علیه اسرائیل بابت افزایش قربانیان غیرنظامی جنگ در غزه بالا بگیرد. به باور این روزنامه، سخنرانی حسن نصرالله «محتاطانه» خواهد بود، چون خواهان تشدید عمدۀ تنش و درگیری با اسرائیل نیست و تلاش خواهد کرد روحیۀ رزمندگانش و فلسطینیان را تقویت کند و قواعد «مرحلۀ دوم» جنگ را تشریح کند و اعلام جنگ تمامعیار نخواهد کرد.
رسانههای وابسته به حزبالله دربارۀ چیزی که موفقیتهای جنگی خود و حماس میدانند، لاف میزنند. شبکۀ تلویزیونی المنار فهرستی از تلفات اسرائیل در مرز با لبنان از هشتم اکتبر بدین سو را منتشر کرد و مدعی شد که تاکنون ۱۲۰ سرباز اسرائیلی کشته یا زخمی شدهاند، ۹ فروند تانک، ۳۳ رادار و یک پهپاد ارتش اسرائیل منهدم شدهاند. ارقامی که اسرائیل تأیید نمیکند.
روزنامۀ بانفوذ الاخبار که رو به حزبالله است هم دستآوردهای جنگی اسرائیل را ناچیز جلوه داده و گفته که در مناطق مسکونی غزه علیه تهاجم زمینی اسرائیل «مقاومت شدید» صورت گرفته که تلفات قابل ملاحظهای را در صفوف اسرائیلیها در پی داشته. و اینکه دشمن، پا به مردابی گذاشته که حالا حالاها از آن بیرون نخواهد آمد و پیروزی، در افق ناپیداست.
داریوش رجبیان
خبرنگار اعزامی بیبیسی به بیروت