آبشار ساواشی، از جاذبه های گردشگری فیروزکوه می باشد
یکی از کتیبه های سه گانه قاجار در تنگه واشی قرار گرفته است. در چشمه علی شهر ری و تونل وانا در جاده هراز، دو کتیبه دیگر این مجموعه قرار دارند. هر سه این کتیبه به دستور مستقیم فتحعلی شاه قاجار حکاکی و در مکان های ذکر شده قرار دارند.
آبشار ساواشی
آبشار ساواشی یا به عبارتی تنگه واشی، یکی از مکان های دیدنی بسیار زیبا و جذابی است که بازدید از آن به همه توصیه می شود. این جاذبه گردشگری از معدود جاذبه های فیروزکوه است که در 17 کیلومتری آن قرار گرفته است.
در زبان گیلکی، واش به چمن گفته می شود. در فصل تابستان و همراه با گرمای هوا، آبشار ساواشی میزبان گردشگران زیادی است تنها با یک پیاده روی سه کیلومتری در دل کوه و درون رود، آبشار زیبا و جذاب 15 متری واش نمایان می شود.
برای راحتی و سهولت گردشگران، در نزدیکی آبشار ساواشی، رستوران ها و تفرجگاه هایی تعبیه شده است. همه ساله تورهای بسیار زیادی به سمت این تنگه حرکت می کنند. تنگه واشی به دلیل طبیعت خاص و سرسبزی که دارد، مورد توجه بسیاری از گردشگران است.
دشت ساواشی
مسیر پیاده روی از ابتدای تنگه اول در سه بخش خلاصه می شود:
بخش اول: از ابتدای تنگه واشی حرکت کنید. در کل این مسیر، تا زانو در آب هستید. بعد از طی مسافتی حدود 250 متر، به دشت ساواشی می رسید و می توانید با خیال راحت، استراحت کرده و خودتان را برای ادامه این ماجراجویی زیبا آمده کنید.
بخش دوم: بعد از یک استراحت کوتاه، دوباره به حرکت خود ادامه دهید. بعد از 1700 متر پیاده روی در دشت ساواشی، به تنگه دوم می رسید.
بخش سوم: از ابتدا تنگه دوم تا رسیدن به آبشار ساواشی، باید مسافتی حدود 800 متر را پیاده روی کنید اما رسیدن به آبشار و دیدن آن، تمامی این سختی ها را از بین خواهد برد.
پیاده روی و ماجراجویی در دل ساواشی تنها به خاطر منظره های خیره کننده و گیرا آن نیست؛ بلکه این تنگه دارای آثار تاریخی بوده که این مکان را به یک اثر تاریخی تبدیل می کند.
مسیر حرکت به سمت آبشار ساواشی سخت اما لذت بخش است
کتیبه های دوره قاجار در تنگه واشی
یکی از کتیبه های سه گانه قاجار در تنگه واشی قرار گرفته است. در چشمه علی شهر ری و تونل وانا در جاده هراز، دو کتیبه دیگر این مجموعه قرار دارند. هر سه این کتیبه به دستور مستقیم فتحعلی شاه قاجار حکاکی و در مکان های ذکر شده قرار دارند. فتحعلی شاه قاجار قبل از رسیدن به پادشاهی، در شیراز ساکن بود و با مشاهده نقوش برجسته آن دیار، سه نفر به نامهای نقاش باشی، حجارباشی و معمار باشی را مسئول ساخت این سه کتبیه در تهران کرد.
کتیبه ای که در تنگه ساواشی قرار گرفته، دارای ابعادی نزدیک به شش تا هفت متر است که در دور تا دور حاشیه آن، وقایع زمان فتحعلی شاه حک شده است. زیباترین نقش برجسته این کتیبهها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در حاشیه آن میتوان پسران فتحعلی شاه، عباس میرزا، علی نقی میرزا و علی قلی میرزا، همچنین نوادگانش را در حال شکار دید. این اثر از نظر هنری، یکی از بهترین و زیباترین هنرها و سنت های ایران را به تصویر کشیده است. عمر این کتیبه نزدیک به 185 سال است و به گونه ای حک شده که در طول این زمان، هیچ پدیده یا حوادث طبیعی اعم از باد و طوفان و آب نتوانسته بر آن تأثیر بگذارد. باورش سخت است اما صنعت گردشگری توانسته به آن آسیب بزند!
آبشار ساواشی به عنوان یک مکان تاریخی نیز شناخته می شود
کتیبه ای که در تنگه ساواشی قرار گرفته، دارای ابعادی نزدیک به شش تا هفت متر است
اگر قصد سفر به تنگه واشی و دیدن آبشار ساواشی را دارید، از آوردن وسایل لازم جهت پیاده روی در آب غافل نشوید تا طعم لذت بخش این سفر برای شما تلخ نگردد. این وسایل در تمام طول سفر به شما کمک می کنند نداشتن این وسایل نه تنها در سفر شما را با دردسرهایی رو به رو می کند بلکه پس از سفر نیز عواقبی مثل: سرماخوردگی و بدن درد را به دنبال دارد.