آیین گشایش این سفارتخانه همزمان با هفتادمین سالگرد تاسیس کشور اسرائیل با حضور هیات نمایندگی اعزامی آمریکا به اورشلیم برگزار شد.
انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، بعد از هفتاد سال کار سفارت در تل آویو، بر اساس تصمیم پانزدهم آذر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، انجام شد.
این رخداد که برای اسرائیل «یک روز بزرگ تاریخی» محسوب میشود، در سایه تشدید بحران با فلسطینیها قرار گرفت.
در موجی کم سابقه از تظاهرات خشمگینانه فلسطینیان در این روز دهها فلسطینی کشته و هزار تن دیگر از آنها زخمی شدند.
در پنج ساعت تظاهرات فلسطینیها تا رسمیت یافتن وجود سفارت در اورشلیم، دستکم ۴۱ فلسطینی کشته شدند. فلسطینیها گفتند حدود پانصد زخمی، که نیمی از مجروحین هستند، بر اثر تیراندازی مستقیم نظامیان اسرائیل آسیب دیدند.
شمار تظاهرکنندگان فلسطینی در امتداد مرزهای غزه با اسرائیل حدود چهل هزار تن ارزیابی شد که به گفته سخنگوی ارتش اسرائیل، در دوازده منطقه از این مرزها تجمع کردند.
فلسطینیهای شرق بیتالمقدس نیز با بستن محلهای کسب و کار و موسسات خود به انتقال سفارت به اورشلیم اعتراض کردند اما صدها فلسطینی کرانه باختری، در نقاط اصطکاک با نیروهای اسرائیلی درگیر شدند.
ارتش اسرائیل به فلسطینیان هشدار داده بود که از خشونت دوری کنند و در صدد ورود به بخش مرزی نباشند؛ اما این فراخوانیها پاسخی نگرفت. همزمان، ارتش اسرائیل به بخشهایی از مرز شمالی غزه در جبالیا حمله کرد.
با وجود این بحران گسترده، آیین گشایش سفارت آمریکا در اورشلیم با نواختن سرود ملی آمریکا آغاز شد که یک سرباز سرود را به تنهایی خواند.
دیوید فریدمن، سفیر دولت دونالد ترامپ که نخستین سفیر آمریکا است که در اورشلیم خدمت خواهد کرد، در آغاز سخنانش یادآور شد که داوید بن گوریون، از بنیانگذاران کشور اسرائیل، دقیقا هفتاد سال پیش در ساعت چهار عصر روز ۱۴ مه، استقلال کشور اسرائیل را اعلام کرد و ساعتی بعد، هری ترومن، رئیسجمهوری وقت آمریکا این استقلال را به رسمیت شناخت و بعدها نیز گفت که متاسف شد زودتر به این کار اقدام نکرده بود.
آقای فریدمن اما گفت که در هفتاد سال وجود اسرائیل و وجود مصوبهای از دهها سال پیش در کنگره آمریکا که سفارت آمریکا باید به اورشلیم منتقل شود، این دونالد ترامپ، رئیسجمهوری شجاع کنونی آمریکا است که آن را عملی میکند.
در آیین سفارت آمریکا در اورشلیم، در حالی که آیینی کاملا آمریکایی بود و سرود ملی اسرائیل نیز نواخته نشد، رئیسجمهوری، نخستوزیر، رییس کنست (پارلمان)، وزیران و اعضای کنست، رهبران طراز اول مذهبی یهودی و نیز دهها تن از شخصیتهای برجسته این کشور حضور داشتند.
راذیو فردا