مراسم تشییع پاپ فرانسیس که دوشنبه گذشته در روز عید پاک در ۸۸ سالگی درگذشت، برگزار شد. بیش از ۵۰ تن از رهبران جهان و حدود ۴۰۰ هزار سوگوار برای شرکت در این مراسم در واتیکان و دو طرف مسیر تشییع در شهر رم جمع شدند.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا هم در رم حاضر شد. این اولین سفر خارجی او در دوره دوم ریاست جمهوریاش بود.
همزمان با طلوع آفتاب شنبه بر فراز شهر واتیکان، محل اقامت رهبر کاتولیکهای جهان در روز شنبه (۲۶ آوریل)، هزاران سوگوار وارد میدان سن پییترو شدند. این میدان از ساعت ۶ صبح به وقت محلی به روی عموم گشوده شد. مراسم تشییع و خاکسپاری پاپ از این محل آغاز شد.
بر اساس گزارش پلیس ایتالیا، حدود۱۴۰ هزار نفر در میدان سن پییترو و خیابانهای اطراف آن برای مراسم تشییع پاپ فرانسیس جمع شدند. این تعداد شامل ۴۰ هزار نفری میشود که در خود میدان سن پییترو هستند. این میدان تقریبا به ظرفیت کامل رسید.
مراسم تشییع و خاکسپاری پاپ چگونه برگزار شد؟
پس از سه روزی که تابوت روباز پاپ فرانسیس در معرض دید عموم قرار داشت، تابوت او از کلیسای سن پییترو بیرون برده شد و به میدان سن پییترو که درست مقابل ورودی کلیسا قرار دارد، منتقل شد.
مراسم تشییع در فضای باز برگزار شد و سران بسیاری از کشورها و هزاران سوگوار در این میدان عمومی گرد هم آمدند.
این مراسم از ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی آغاز شد و حدود ۱/۵ ساعت طول کشید.
با پایان مراسم دعا در میدان سن پییترو، تابوت پاپ فرانسیس با خودرو ویژه پاپ موسوم به «پاپموبیل» به کلیسای سانتا ماریا ماجوره در رم منتقل شد تا در آنجا به خاک سپرده شود.
با رسیدن تابوت پاپ فرانسیس به داخل کلیسای سانتا ماریا ماجوره، درهای کلیسا هم به روی عموم بسته شد تا ادامه مراسم خاکسپاری او دور از انظار و به صورت خصوصی برگزار شود.
پس از پایان مراسم خاکسپاری، یک دوره سوگواری ۹ روزه آغاز میشود.
مراسم امروز کمی متفاوت از مراسم تشییع پاپهای قبلی بود.
برای مثال، پاپ فرانسیس در تابوت چوبی سادهای به خاک سپرده شد و برخلاف پاپهای پیشین که در سه تابوت دفن میشدند، او خواسته بود که تنها در یک تابوت دفن شود.
درخواست پاپ فرانسیس برای کاهش تشریفات مراسم تدفینش، بازتابی از شخصیت و سبک رهبریاش در کلیسای کاتولیک است.
آخرین پاپی که در خارج از واتیکان به خاک سپرده شد، لئون سیزدهم بود که در سال ۱۹۰۳ میلادی درگذشت.
پاپ فرانسیس هر بار که از یک سفر خارجی به رم بازمیگشت، از کلیسای سانتا ماریا ماجوره دیدن میکرد.
پاپ فرانسیس علاقه خاصی به مریم مقدس داشت و کلیسای سانتا ماریا ماجوره نخستین کلیسایی است که پس از ساخت در در قرن چهارم میلادی به نام او ثبت شده است. از این جهت خاکسپاری پاپ فرانسیس در این کلیسا از جهت نمادین معنایی ویژه دارد.
یکی از درخواستهای دیگر پاپ پیش از مرگش این بود که در یک قبر ساده به خاک سپرده شود و روی سنگ قبر فقط نام منتخبش به زبان لاتین حک شده باشد: «فرانسیسکوس»
مراسم تشییع پاپ فرانسیس امروز صبح توسط مسئول کالج کاردینالها، جیوانی باتیستا رِی، انجام شد.
این کاردینال ۹۱ ساله ایتالیایی در سال ۱۹۵۷ به عنوان کشیش در منطقه بریشیا منصوب شد و در سال ۲۰۰۱ پاپ ژان پل دوم او را به مقام کاردینالی منصوب کرد.
کاردینال جیوانی باتیستا رِی در سال ۲۰۲۰ بهعنوان رئیس کالج کاردینالها انتخاب شد و پاپ فرانسیس مدت زمان دوره او را در فوریه امسال تمدید کرد.
کاردینال جیوانی باتیستا ری در جلسه انتخاب پاپ در آوریل ۲۰۰۵ که پاپ بندیکت شانزدهم در آن انتخاب شد و در کنگره مارس ۲۰۱۳ که پاپ فرانسیس در آن به این مقام رسید هم شرکت داشت.
اکنون که پاپ فرانسیس درگذشته است، کلیسای کاتولیک باید رهبر تازهای انتخاب کند.
پاپها را به صورت سنتی روحانیون عالیرتبه کلیسا یا همان کاردینالها در فرآیندی کاملا محرمانه انتخاب میکنند که قدمت آن به قرون وسطی برمیگردد.
پاپ جدید پس از درگذشت پاپ پیشین یا کنارهگیری او انتخاب میشود – مانند پاپ بندیکت شانزدهم که در سال ۲۰۱۳ استعفا کرد.
فردی که جایگزین میشود، عنوان پاپ اعظم را دریافت میکند و رهبری کلیسای کاتولیک را بر عهده میگیرد.
این که چه کسی بهعنوان پاپ بعدی انتخاب خواهد شد، میتواند تاثیری عمیق بر کلیسای کاتولیک و یک میلیارد و چهارصد میلیون پیرو این مذهب در سراسر جهان داشته باشد.
رهبران حاضر در مراسم تشییع پاپ فرانسیس و حاشیههای آن
دهها تن از رهبران جهان برای مراسم تدفین پاپ فرانسیس در واتیکان جمع شدند.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا و ملانیا ترامپ بانوی اول به این مراسم آمدند.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، کییر استامر نخستوزیر بریتانیا، امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه و لوئیز ایناسیولولا دا سیلوا رئیسجمهور برزیل از جمله سران کشورهای حاضر در این مراسم بودند.
همچنین اعضای خانوادههای سلطنتی بریتانیا از حاضران در این مراسم بودند، از جمله شاهزاده ویلیام ولیعهد بریتانیا. شاه فیلیپه ششم و ملکه لتزیا از اسپانیا هم از به این مراسم آمدند.
از دیگر سران کشورها و مقامهای سیاسی بلندپایه حاضر در این مراسم میتوان از جو بایدن رئیسجمهور پیشین آمریکا و جیل بایدن بانوی اول پیشین، اورزولا فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا، فردیناند مارکوس جونیور رئیسجمهور فیلیپین، و خاویر میلی رئیسجمهور آرژانتین نام برد.
از ایران هم عباس صالحی وزیر ارشاد و محمدحسین مختاری سفیر ایران در واتیکان در این مراسم حضور داشتند و در تصاویری که از این مراسم مخابره شد، مقامهای ایرانی در نزدیکی جو بایدن رئیسجمهور پیشین آمریکا و دونالد ترامپ رئیسجمهور فعلی آمریکا قرار داشتند.
حاضران در مراسم تدفین پاپ تشویق میشوند که به نشانه صلح با اطرافیان خود دست بدهند. در تصاویری که از مقامات حاضر در مراسم ثبت شد، از جمله میتوان دست دادن دونالد ترامپ با امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه را دید.
همچنین تصویری از دیدار کوتاه دونالد ترامپ با ولودیمیر زلنسکی منتشر شد.
روسای جمهور آمریکا و اوکراین در این تصویر روی صندلیهایی در داخل کلیسا نشستهاند و به نظر مشغول گفتگویی جدی هستند.
آندری یرماک، رئیس دفتر آقای زلنسکی، این عکس را منتشر کرد.
پیشتر کاخ سفید اعلام کرده بود که دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی پیش از مراسم دعا در داخل کلیسای سن پییترو دیداری ۱۵ دقیقهای داشتند، دیداری که میتواند «اهمیتی تاریخی» پیدا کند.
این دیدار که نخستین دیدار مستقیم دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی بعد از دیدار جنجالی آنها در کاخ سفید بود، «بسیار سازنده» توصیف شده است.
عکس دیگری هم از دیدار این دو رهبر همراه با کییر استارمر و امانوئل مکرون در داخل کلیسای سن پییترو منتشر شده است که بسیار نمادین است.
در حالی که دونالد ترامپ بعد از پایان مراسم عمومی رم را ترک کرد، ولودیمیر زلنسکی همچنان در این شهر ماند و به دیدارهای خود با مقامهای سیاسی بلندپایه اروپایی ادامه داد.
عکسهایی از گفتگوی دو نفره ولودیمیر زلنسکی با امانوئل مکرون، و نیز با کییر استامر به طور جداگانه منتشر شده است.