با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، احتمالاً سیاست ایالات متحده در قبال ایران دوباره به رویکرد «فشار حداکثری» دوران ریاستجمهوری اول او، باز خواهد گشت.
در دوره اول ترامپ، تحریمهای شدیدی علیه صادرات نفت، بانکها و صنایع کشتیرانی ایران اعمال شد که تأثیر اقتصادی قابل توجهی بر ایران گذاشت. این فشار اقتصادی با هدف متوقف کردن برنامه هستهای ایران و محدود کردن نفوذ منطقهای آن بود.
از سوی دیگر، با توجه به شرایط پیچیده کنونی خاورمیانه و جنگهای نیابتی در منطقه، بازگشت ترامپ ممکن است منجر به تنشهای جدید و فشارهای سیاسی و نظامی بیشتر علیه ایران شود.
در گذشته نیز، ترامپ با ترور قاسم سلیمانی و قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی، سیاستی تهاجمی نسبت به ایران در پیش گرفته بود، و برخی تحلیلگران انتظار دارند که این رویکرد، باز هم تکرار شود.
شاید پزشکیان، بدشانس ترین رئیسجمهور ایران باشد که اکنون گرفتار ترامپ هم شده است.
آیا او واقعا نمیداند که به عنوان یک مهره در عرصه سیاسی بیمارگونه ایران از طرف خامنه ای انتخاب شده است؟
فرق مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا، در این است که ترامپ را مردم آمریکا انتخاب کردند. به طوری که او در سخنرانی بعد از انتخابات گفت: من از مردم آمریکا تشکر می کنم که به من این افتخار را دادند.
ولی هنگامی که پزشکان به عنوان رئیس جمهور ایران انتخاب شد، گفت: از مقام معظم رهبری تشکر می کنم. اگر رهبر نبود، به این راحتی اسم من از صندوق در نمی آمد.
هنگامی که من با هموطنان ایرانی ساکن آمریکا صحبت می کردم، عدهای از آنها معتقد بودند که به این دلیل به دونالد ترامپ رای دادند که او اقتصاد آشفته آمریکا را درست می کند. عدهای گفتند به خاطر ایران، به او رای داده اند تا شاید او باعث شود گشایشی در گره مردم ایران ایجاد شود.
اما دونالد ترامپ، در جریان کارزار انتخاباتی خود دیدگاههای متفاوتی درباره حکومت ایران ابراز کرده است و از جمله گفته که آماده مذاکره با دولت ایران برای دستیابی به توافق تازهای است. اما نخواهد گذاشت تا ایران به سلاح هستهای دست یابد.
در حالی که دغدغه ایرانیان اصلاً ساختن بمب اتمی نیست بلکه نجات و رهایی از چنگال اختاپوس هزار بازوی جمهوری اسلامی است که به جان و مال مردم چنگ انداخته است.
اگرچه میدانیم که برای سیاستمدارانی همچون ترامپ اهمیت ندارد که چه بر سر مردم ایران و جهان میآید، بلکه برای او فقط منافع ملی کشور خودش اهمیت دارد و بس.
اما از طرف دیگر، این امیدواری هم وجود دارد که برخلاف جو بایدن که برای نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، حکم بازدارنده را داشت، این بار ترامپ ممکن است نتانیاهو را آزاد بگذارد تا هر آنچه که به نفع کشور اسرائیل است را در رابطه با ایران انجام دهد تا شاید: «عدو شود سبب خیر، اگر خدا خواهد.»
در گذشته هم، پس از به قدرت رسیدن ترامپ، تنش بین ایران و آمریکا افزایش یافت که با اعلام خروج از برجام در اردیبهشت 2016 و اعلام تحریمهای اقتصادی وارد مرحله تازهای شد و سرانجام با کشتن قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در آخرین روزهای حضور ترامپ در کاخ سفید به اوج خود رسید.
درهمین حال، با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، تب افزایش قیمت دلار در بازار آزاد ایران بالاتر رفت و با بیش از نیم درصدافزایش نسبت به اول صبح تا عصر امروز بار دیگر به کانال ۷۰ هزار تومانی نزدیک شد.
پیروزی ترامپ و تشدید بحران در روابط دولت های ایران و آمریکا و احتمال تحریمها و فشارهای بیشتر، اقتصاد ایران با مشکل کسری بودجه، تورم شدید و پایین آمدن شاخصهای رشد اقتصادی، بیشتر روبرو خواهد شد.
در حالی که همه ما ایرانیان نگران ادامه جنگ بین اسرائیل و ایران هستیم، خدا می داند که با آمدن ترامپ و فشارهای حداکثری تحریم ها و همچنین با وجود بختک جمهوری اسلامی، سرنوشت ایرانیان تا چه اندازه تغییر خواهد کرد!
به امید آزادی و آبادی ایران
زن زندگی آزادی
پاینده و پویا باشید
خب، حالا چی؟
نظر بدهید
نظر بدهید