یافتههای دانشمندان نشان میدهد که گرمایش زمین، احتمال افزایش شدید دمای هوا را «۳۵ برابر» کرده است و به همین دلیل تکرار موجهای گرمایی که اخیرا در نقاطی از نیمکره شمالی ثبت شده، محتملتر است.
پژوهشگران دانشگاهی که در مؤسسه توصیف جهانی آب و هوا (World Weather Attribution) همکاری میکنند، گرمای بیش از حد هوا را بین ماه مه و اوایل ژوئن امسال مورد بررسی قرار دادند. این فاصله زمانی، دورهای را دربرمیگیرد که موج گرمای آمریکا در ایالتهای جنوب غربی این کشور از جمله کالیفرنیا، نوادا و آریزونا متمرکر شده بود.
مکزیک هم در این دوره زمانی شاهد افزایش دمای شدید بود و بنابر گزارشها دست کم ۱۲۵ نفر در این کشور به دلیل گرمازدگی جان باختند.
در همین حال، گرم شدن شدید هوا در بعضی از کشورها، مثل یونان، بیش از معمول زودهنگام بوده است.
یافتههای این دانشمندان همچنین نشان میدهد که احتمال بالا رفتن شدید دما، نسبت به ۲۵ سال پیش، چهار برابر شده است.
محققان میگویند این پدیده ناشی از فعالیت انسان و مصرف سوختهای فسیلی است.
آنها هشدار دادهاند که اگر مصرف سوختهای فسیلی با شتاب فعلی آن ادامه پیدا کند، بیش از پیش شاهد تغییرات آبوهوایی شدید خواهیم بود.
تکمیل چنین مطالعاتی نیازمند زمان است، بنابراین برای دانشمندان خیلی زود است که بگویند پدیده تغییرات آب و هوایی تا چه حد در موج جاری گرمای هوا نقش دارد. این گرما در حال حاضر از مرکز تا شمال شرقی آمریکا و کانادا امتداد یافته است.
کارشناسان میگویند که تغییرات اقلیمی یاعث شده است که بسیاری از رویدادهای شدید آب و هوایی از جمله موج گرما بطور مکرر و شدیدتر اتفاق بیافتد.
عزالدین پینتو، محقق موسسه هواشناسی سلطنتی هلند میگوید: «نتایج مطالعات ما هشداری دیگر است مبنی بر این که آب و هوا به میزانی خطرناک در حال گرم شدن است.»
افزایش مصرف سوختهای فسیلی به «بالاترین حد»
همزمان با هشدار کارشناسان در مورد گرم شدن آب و هوا و پیامدهای آن، گزارشی جدید منتشر شده است که نشان میدهد مصرف سوختهای فسیلی و تصاعد گازهای کربنی در جهان در سال گذشته میلادی به بالاترین حد خود رسیده است.
«انستیتوی انرژی» که نهادی تخصصی در حوزه انرژی است میگوید بهرغم افزایش استفاده از انرژی باد و خورشید، افزایش تقاضا باعث شده است که مصرف سوختهای فسیلی در سال ۲۰۲۳ همچنان ۱/۵ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۲ باشد.
گزارش جدید نشان میدهد در حالی که تقاضا برای سوختهای فسیلی در کشورهای با اقتصاد پیشرفته به اوج میرسد، کشورهای در حال توسعه به طور فزایندهای به زغال سنگ، گاز و نفت متکی هستند.
این گزارش میگوید چین بزرگترین مصرفکننده زغال سنگ در جهان است و برای اولین بار مصرف زغال سنگ در هند از مجموع اروپا و آمریکای شمالی بیشتر شده است.