انسانها از خورشیدگرفتگی کامل امسال به هیجان آمدند و باعث شگفتی بسیاری از آنان شد. واکنش جانوران به این پدیده چیست؟ ناسا در پژوهش جدیدی قصد دارد به آن پی ببرد.
شاید فکر کنید ناسا فقط مأموریتهایی به فضا اجرا میکند اما آنها روی زمین هم در حال انجام پروژه جدیدی به نام ساونداسکیپز(Eclipse Soundscapes Project) در مورد چشمانداز و اثرات خورشیدگرفتگی هستند.
ناسا از مردم در سراسر جهان دعوت کرده بود که مشاهدات خود را از واکنش جانوران و رفتار آنها در هنگام خورشیدگرفتگی اخیر ثبت کنند.
آژانس فضایی آمریکا این اقدام را با تأثیر گرفتن از پژوهش سال ۱۹۳۲ در مورد رفتارهای انسان و جانوران در کانادا و ایالات متحده آمریکا در هنگام خورشیدگرفتگی انجام داد.
ناسا امیدوار است که بتواند با گسترش پژوهش و بر پایه اطلاعات موجود صد ساله بتواند به درک بهتری از رفتارهای جانوران و حشرات دست یابد.
خورشیدگرفتگی چیست؟
خورشیدگرفتگی هر یک یا دو سال یک بار رخ میدهد زمانی که ماه از برابر خورشید میگذرد و باعث میشود مردم در برخی نقاط کره زمین در هنگام روز به طور موقت تاریکی شبانه را تجربه کنند.
چندی پیش مردم در مناطقی از مکزیک، ایالات متحده آمریکا و کانادا شاهد خورشیدگرفتگی کامل بودند و در مدارس درباره آن به دانشآموزان آموزش داده شد و برخی اقبال آن را داشتند که در شرایطی ایمن آن را مشاهده کنند و ناسا میخواهد اطلاعات بیشتری درباره این پدیده و تأثیر آن گردآوری کند.
برای مشاهده اینکه در این زمان چه اتفاقی در اتمسفر زمین میافتد ناسا موشکهایی به فضا فرستاده است.
روی زمین هم آنها از مردم خواستهاند تا اطلاعاتی درباره واکنشها و رفتار حیوانات خانگی خود در هنگام خورشیدگرفتگی در اختیار آنها بگذارند.
جانوران چه واکنشهایی نشان میدهند؟
بهگفته ناسا تغییر دما و نور باعث آشفتگی جانوران میشود و ممکن است باعث رفتارهای عجیب و نامعمول آنها شود.
در پژوهشی در باغوحشی در کارولینای جنوبی هنگام خورشیدگرفتگی کامل سال ۲۰۱۷ حدود ۷۵٪ از جانوران باغوحش نسبت به خورشیدگرفتگی آن سال واکنش نشان دادند.
بخشی از نتایج این پژوهش این بود که زرافهها همه همزمان شروع به حرکت و چرخیدن کردند و طوطیها پس از یک وقفه و «سکوت جمعی» شروع به جیغ کشیدن و این سو و آن سو پریدن کردند.