روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از یک مقام ارشد اطلاعاتی سودان گزارش داد این کشور درخواست جمهوری اسلامی را برای ایجاد پایگاهی برای تهران در دریای سرخ رد کرده است.
وال استریت ژورنال در روز یکشنبه ۱۳ اسفند گزارش داد جمهوری اسلامی به سودان پیشنهاد داده بود در ازای مجوز ایجاد پایگاهی دایمی در سواحل سودان، یک کشتی جنگی با قابلیت حمل هلیکوپتر را در اختیار خارطوم قرار دهد.
حکومت ایران پیش از این با ارسال پهپادهای انفجاری به سودان، به این کشور در جریان رویاررویی با یک گروه شورشی یاری رسانده بود.
احمد حسن محمد، مشاور اطلاعاتی رهبر نظامی سودان به وال استریت ژورنال گفت در صورت موافقت خارطوم با پیشنهاد تهران، جمهوری اسلامی میتوانست عبور و مرور کشتیها را در مسیر کانال سوئز و اسرائیل رصد کند.
محمد افزود: «ایرانیها گفتند میخواهند از این پایگاه برای جمعآوری اطلاعات استفاده کنند. آنها همچنین خواستار استقرار کشتیهای جنگی خود در این منطقه بودند.»
به گفته این مقام ارشد سودانی، خارطوم قصد فاصله گرفتن از آمریکا و اسرائیل را ندارد و به همین دلیل، درخواست تهران را نپذیرفت.
نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد از پاسخ به پرسشی در ارتباط با پیشنهاد ساخت یک پایگاه نظامی دریایی در سواحل سودان اجتناب کرد.
تلاش حکومت ایران برای افزایش نفوذ خود در دریای سرخ در حالی صورت میگیرد که از زمان آغاز مناقشه حماس و اسرائیل در روز ۱۵ مهر، حوثیهای یمن، از گروههای نیابتی جمهوری اسلامی، با حمله به کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ، تنگه بابالمندب و خلیج عدن، امنیت دریانوردی را در منطقه به خطر انداختهاند.
تاکنون چندین گزارش درباره دست داشتن جمهوری اسلامی در این حملات و پشتیبانی عملیاتی، لجستیکی و اطلاعاتی تهران از حوثیهای یمن منتشر شده است.
تعدادی از رقیبان حکومت ایران در منطقه، از جمله اسرائیل، عربستان سعودی و مصر به صورت مستقیم به دریای سرخ دسترسی دارند.
سودان در دوران عمر عمر البشیر، رییس جمهور پیشین این کشور، از متحدان جمهوری اسلامی و حماس به شمار میرفت.
پس از کنار رفتن بشیر از قدرت در سال ۲۰۱۹، ژنرال عبدالفتاح البرهان، ریاست دولت سودان را بر عهده گرفت. او در این مدت کوشیده با ترمیم روابط خارطوم با آمریکا، زمینه را برای رفع تحریمهای بینالمللی علیه این کشور فراهم آورد.
سودان همچنین در سال ۲۰۲۰ نسبت به عادیسازی روابط خود با اسرائیل اقدام کرد.
تلاش جمهوری اسلامی برای جلب موافقت سودان و احداث پایگاه دریایی در این کشور نشان میدهد قدرتهای منطقهای قصد دارند با استفاده از ناآرامیها در سودان، در جهت تامین منافع خود گام بردارند.
سودان از ۱۰ ماه گذشته درگیر جنگ داخلی شده است. رویارویی ارتش سودان با شبهنظامیان وفادار به محمد حمدان دقلو، از نزدیکان پیشین عبدالفتاح البرهان، تاکنون منجر به کشته شدن دهها هزار نفر و آوارگی میلیونها غیرنظامی شده است.
به گزارش والاستریت ژورنال، جنگ داخلی سودان «یکی از بدترین بحرانهای انسانی جهان» در مقطع کنونی به شمار میرود.
مشاور اطلاعاتی رهبر نظامی سودان در گفتوگو با این روزنامه، دریافت پهپادهای انفجاری از جمهوری اسلامی و استفاده از آنها در جنگ داخلی این کشور را تاکید کرد و گفت: «ما برای کاهش تلفات جانی و پایبندی به قوانین بشردوستانه بینالمللی، به سلاحهای دقیقتری [مانند پهپادهای ایرانی] نیاز داشتیم.»