تیم ملی فوتبال در مرحله نیمهنهایی جام قهرمانی آسیا با نتیجه سه بر دو برابر قطر، میزبان هجدهمین دوره مسابقات و مدافع عنوان قهرمانی شکست خورد و از دور مسابقات کنار رفت تا حسرت صعود به فینال و قهرمانی در این مسابقات حداقل ۵۱ ساله شود.
تیم ملی دیدار نیمه نهایی در جام قهرمانی آسیا را خوب شروع کرد و سردار آزمون در دقیقه چهار روی اولین حمله با یک ضربه تماشایی گل زد.
ایران پس از این موقعیتهای گل زیادی داشت اما در ادامه کنترل بازی را از دست داد و در همان نیمه اول جاسم جابر و اکرم عفیف برای قطر گل زدند.
تیم ملی در نیمه دوم هم موقعیتهای فراوانی داشت. در دقیقه ۵۱ علیرضا جهانبخش از روی نقطه پنالتی که با اعلام VAR به دست آمد، گل تساوی را به ثمر رساند اما دیگر موقعیتهای ایران به نتیجه نرسید تا معز علی در دقیقه ۸۲ گل سوم قطر را به ثمر برساند.
در ادامه تلاشهای بازیکنان ایران حاصلی نداشت و با وجود برخورد یک توپ به تیر دروازه قطر، حتی ۱۷ دقیقه وقت اضافه هم به کمک تیم قلعهنویی نیامد و در نهایت تیم ملی نتوانست همچون نیم قرن گذشته به فینال آسیا برسد.
در این بازی، شجاع خلیلزاده در دقیقه ۹۰+۳ اخراج شد.
مهدی طارمی، مهاجم تیم ملی فوتبال که در سایتهای آماری ضعیفترین بازیکن ایران در مسابقه نیمهنهایی جام قهرمانی آسیا ۲۰۲۳ بود، پس از شکست ایران برابر قطر، خوشحالی بازیکنان حریف را برنتابید و با بازیکنان این تیم درگیر شد.
بازگشت امیر قلعهنویی پس از ۱۷ سال
تیم ملی فوتبال ایران که با سه قهرمانی متوالی در جام قهرمانی آسیا، سومین تیم پرافتخار تاریخ این رقابتها است، پانزدهمین حضور خود در جام آسیایی را تحت هدایت امیر قلعهنویی با همگروهی با امارات، هنگکنگ و فلسطین آغاز کرد.
قلعهنویی در مقطع قبلی حضور روی نیمکت ایران در جام قهرمانی آسیا ۲۰۰۷ سرمربیگری ایران را بر عهده داشت. او در آن دوره و پس از حذف برابر کره جنوبی در مرحله یکچهارمنهایی از نیمکت ایران کنار رفت و حالا پس از ۱۷ سال بار دیگر در راه قهرمانی آسیا روی نیمکت ایران نشست.
جام ۲۰۲۳
شاگردان امیر قلعهنویی در نخستین بازی خود در این مسابقات با نتیجه چهار بر یک برابر فلسطین به برتری رسیدند. این مسابقه با حواشی زیادی از جمله شادی نکردن شجاع خلیلزاده، بازیکن تیم ملی فوتبال، پس از گلزنی در همدردی با مردم غزه همراه بود. این مسابقه مصدومیت مجید حسینی را نیز در پی داشت تا این بازیکن ادامه تورنمنت را از دست بدهد.
دومین بازی تیم ملی فوتبال برابر هنگکنگ، با وجود نمایش دور از انتظار بازیکنان، با تک گل مهدی قایدی به سود ایران به پایان رسید تا با شش امتیاز، صعود ایران به دور حذفی رقابتها قطعی شود.
سومین بازی ایران در مرحله گروهی، مصاف با شاگردان پائولو بنتو بود؛ جایی که ایران با اطلاع از قرار گرفتن ژاپن در سمتی از جدول که صدرنشین گروه C نیز در آن حضور دارد، به دیدار امارات رفت و با پیروزی دو بر یک در این مسابقه، با ۹ امتیاز و به عنوان صدرنشین، حریف سوریه در مرحله یکهشتم نهایی شد.
چالش سوریه!
چالش برانگیزترین مسابقه ایران در هجدهمین دوره مسابقات جام قهرمانی آسیا، تقابل با تیم تحت هدایت هکتور کوپر بود. در حالی که سرمربی مشهور سوریها با یک آرایش تدافعی سازمانیافته تیمش را به مصاف ایران فرستاده بود، اخراج مهدی طارمی از زمین بازی و ۱۰ نفره شدن تیم ملی فوتبال، ایران را در آستانه یک حذف تلخ قرار داد اما تبحر علیرضا بیرانوند در مهار ضربات پنالتی و تمرکز بالای بازیکنان در گل کردن این ضربات، ایران را به دور بعدی مسابقات رساند.
ژاپن، برترین تیم آسیا در رنکینگ جهانی فیفا، حریف ایران در مسیر راهیابی دوباره به نیمهنهایی جام آسیایی شد. فرصتی ایدهآل برای گرفتن انتقام شکست دوره گذشته مسابقات به دست ایران آمد و از اتفاق، در موردی مشابه با دوره گذشته مسابقات، باز هم ایران بدون مهدی طارمی مقابل شاگردان هاجیمه موریاسو قرار گرفت.
ایران در یکی از بهترین بازیهای چندسال اخیر خود موفق شد با یک بازگشت تماشایی پس از شکست در نیمه اول، ژاپن قدرتمند را با گلهای محبی و جهانبخش از پیش رو بردارد و ضمن جبران شکست در دوره گذشته برابر این تیم، بار دیگر در مرحله نیمهنهایی جام آسیایی حاضر شود.
حسرت ۴۸ ساله
ایران که پس از غیبت در سه دوره اول مسابقات جام قهرمانی آسیا به عنوان تنها تیم تاریخ تورنمنت موفق شد سه بار پیاپی به عنوان نخست این مسابقات دست پیدا کند، از سال ۱۹۷۶ به این سو نه تنها موفق به تکرار قهرمانی نشده، بلکه در رسیدن به فینال نیز ناکام مانده است.
پیش از این چهار مقام سومی و یک چهارمی حاصل شش حضور ایران در نیمهنهایی جام آسیایی پس از هتتریک در قهرمانی بود.