گزارش ها حاکی از آن است که در بزرگترین عملیات گروه پیکارجوی فلسطینی حماس در سالهای اخیر دست کم ۲۵۰ نفر در اسرائیل کشته و ۱۵۰۰ نفر زخمی شدهاند.
در این عملیات که پس از سپیده دم شروع شد همچنین دهها مرد مسلح از غزه، در پوشش موشکباران شدید توسط حماس، به سکونتگاههای جنوبی اسرائیل نفوذ کردند.
آنها هم سربازان و هم غیرنظامیان اسرائیلی را گروگان گرفتهاند و تعدادی را به غزه منتقل کردهاند. رادیو اسرائیل پیشتر از ربوده شدن ۳۵ سرباز اسرائیلی خبر داد.
به گفته مقامهای پزشکی در موج حملات هوایی تلافیجویانه اسرائیل به غزه ۲۳۲ نفر کشته و ۱۶۰۰ نفر زخمی شدهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، گفت که اسرائیل «در حال جنگ» است و قول داد که حماس، حاکم غزه، «بهای بیسابقهای بپردازد.»
ارتش اسرائیل دهها هزار نیروی ذخیره را بسیج کرده و اکنون انتظار یک عملیات زمینی در غزه میرود.
در همین حال، نبرد با پیکارجویانی که هنوز بخشهایی از جنوب اسرائیل را در اختیار دارند، ادامه دارد. رگباری از موشکها هم به سمت شهرها و شهرکهای اسرائیل جریان دارد. از جمله تلآویو و ریشون لزیون عصر شنبه در معرض حمله بودهاند.
حماس گفته که این عملیات پاسخی به خشونت اسرائیل علیه فلسطینیان در کرانه غربی است.
مقامات دولتی اسرائیل میگویند تحقیقات در این مورد که چرا سرویسهای اطلاعاتی این کشور نتوانستند وقوع این حمله را پیش بینی کنند، آغاز شده است.
چه گذشت
سناریوی کابوسوار اسرائیل یعنی حضور شبهنظامیان مسلح فلسطینی در جنوب این کشور از اوایل روز شنبه، که روز تعطیل یهودیان و روز جشن سیمچات تورات است، آغاز شد.
گمان میرود که دهها مرد مسلح از نقاط مختلف وارد خاک اسرائیل شده باشند. برخی از آنها از حصار اطراف غزه عبور کردند و برخی دیگر از طریق دریا وارد شدند.
چگونگی نفوذ آنها به یکی از مستحکم ترین مرزهای جهان مبهم است.
در ویدئوهای به اشتراک گذاشته شده در رسانه های اجتماعی، ورود و تیراندازی پیکارجویان فلسطینی به روستاها و شهرکهای اسرائیلی از جمله سدروت که فقط ۱.۶ کیلومتر از غزه فاصله دارد دیده می شود.
مردم در تعدادی از سکونتگاه ها با شبکه های خبری اسرائیل تماس گرفتند و گفتند که در خانه های خود گیر افتادهاند یا در جای دیگری پناه گرفتهاند.
شلومی، ساکن سدروت، گفت: «من بیرون رفتم، شاهد انبوهی از اجساد تروریستها و غیرنظامیان و خودروهایی بودم که به گلوله بسته شده بودند. سیلی از اجساد، در داخل سدروت، در امتداد جاده، جاهای دیگر، شمار زیادی جسد.»
اُفیر لیبشتاین، رهبر یک شورای منطقهای در جنوب اسرائیل، هنگامی که برای دفاع از محله خود رفت، در تبادل آتش با پیکارجویان کشته شد.
همچنین ویدئوهایی از به گروگان گرفته شدن اسرائیلیها وجود دارد که رویدادی بی سابقه است.
بیبیسی دریافته که پیکارجویان در حال حاضر دهها سرباز و غیرنظامی را در اختیار دارند. گمان میرود برخی از آنها در برخی از شهرهای کوچک مرزی اسرائیل نگهداری میشوند، در حالی که برخی دیگر به غزه منتقل شده اند.
حماس مدعی شد که ۵۳ «اسیر جنگی» از جمله افسران ارشد را گرفته است و بسیاری از آنها در تونل ها – که از هدف های اصلی عملیات ارتش اسرائیل در درگیری های قبلی در غزه بوده اند – نگهداری می شوند.
یک سخنگوی ارتش اسرائیل تایید کرد که «سربازان و غیرنظامیان» ربوده شده اند و برخی از سربازان کشته شده اند، اما گزارش ها مبنی بر ربوده شدن یک ژنرال ارشد را رد کرد.
همچنین ویدئوهایی منتشر شده که فلسطینی ها را در غزه در حال رانندگی با اتومبیل های نظامی اسرائیل نشان می دهد.
همزمان پیکارجویان از غزه شروع به پرتاب هزاران موشک به سمت اسرائیل کردند که از جمله به شهرهای دوری مثل تل آویو و بیت المقدس رسید.
برخی راکت ها از سامانه دفاع موشکی گنبد آهنین اسرائیل گذشتند و به ساختمان های مسکونی و خودروها آسیب رساندند.
ساکنان گفتند که مدتهاست چنین وضعیتی را به خاطر نمی آورند، به طوری که خیابان هایی در تل آویو بسته و خالی شد.
واکنشها به درگیریهای امروز
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، گفته که اسرائیل حق دارد از کشور و مردمش دفاع کند.
آقای بایدن بار دیگر بر حمایت کامل آمریکا از اسرائیل تاکید کرد و گفت که «کشورش در کنار اسرائیل می ایستد.»
آقای بایدن تاکید کرد که حمایت آمریکا از اسرائیل «بسیار قاطعانه و تزلزل ناپذیر» است.
او همچنین گفت که دولتش با متحدانش صحبت میکند تا مطمئن شود اسرائیل «آن چه را که برای دفاع از خود نیاز دارد در اختیار دارد.» رئیس جمهور آمریکا به جزئیات بیشتری در این مورد اشاره نکرد.
در مقابل وزارت خارجه ایران از حملات امروز حماس به اسرائیل استقبال کرده است.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عملیات امروز را «تبریک» گفته و اظهار داشته که «عملیات امروز صفحه جدیدی را در عرصه مقاومت و عملیات مسلحانه علیه اشغالگران در اراضی اشغالی ایجاد کرد».
پیش از این یحیی رحیم صفوی مشاور نظامی رهبر ایران و همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم از حملات امروز حماس به اسرائیل، حمایت کرده بودند.
گروه شبه نظامی حزب الله لبنان گفته که وضعیت غزه را از نزدیک دنبال میکند و بار رهبری مقاومت فلسطین در تماس مستقیم است.
این سازمان حملات حماس را «پاسخ قاطع به ادامه اشغالگری اسرائیل و پیامی برای کسانی دانست که به دنبال عادی سازی روابط با اسرائیل هستند.»
حزب الله لبنان که از حمایت ایران برخوردار است از مخالفان اصلی اسرائیل است و در سال ۲۰۰۶ با این کشور وارد جنگ شد.
درگیریهای امروز حماس و اسرائیل با واکنش گستردهای هم در جهان روبرو شده است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه این حملات را به شدت محکوم کرده و گفته است: «همبستگی کامل خود را با قربانیان و خانوادههای آنها ابراز می کنم.»
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان گفته: «خشونت ها و موشک ها علیه غیرنظامیان اکنون باید متوقف شود.»
اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا این حمله را «تروریسم در منفورترین شکل» توصیف کرد.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا هم در بیانیهای گفته: «من از نزدیک تحولات اسرائیل را زیر نظر دارم. تعهد ما در قبال اسرائیل برای دفاع از خود تزلزل ناپذیر است .»
او همچنین گفته که وزارت دفاع در روزهای آینده تلاش خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که اسرائیل آن چه را که برای دفاع از خود و حفاظت از غیرنظامیان در برای خشونت و تروریسم نیاز دارد، در اختیار خواهد داشت.
معاون وزیر خارجه روسیه هم گفته: « ما همواره خواستار خویشتنداری هستیم.»