ایرانیان بزرگشهر تورنتو و شهرهای اطراف، به دعوت دکتر رضا مریدی نماینده ریچموند هیل، در محوطه جنوبی پارلمان انتاریو، جمع شدند و 150 مین سالگرد تاسیس کنفدراسیون کانادا را جشن گرفتند. این مراسم، بعد از ظهر یکشنبه 23 جولای، با شرکت آقایان: دیو له وکDave Levac رئیس پارلمان انتاریو- دیوید زیمر وزیر بومیان و گادوین چن نماینده انجمن شهر ریچموندهیل با شکوه هرچه تمامتر برگزار شد. از آنجا که سال 2017 به عنوان سالگرد 150 مین تاسیس کانادا اعلام شده است، مراسم های ویژه ای در طول سال برگزار می شود که البته مراسمی که در روز اول جولای که روز ملی کاناداست، با شکوه کم نظیر و به طور رسمی، در اتاوا برگزار گردید. به همین دلیل، جشن ایرانیان، به روزی دیگر در همین ماه موکول گردید که نماد بیشتری داشته باشد. جوامع دیگر کانادائی نیز تاسیس سالگرد کانادا را جشن گرفته اند و لازم بود که ما ایرانیان نیز با برگزاری چنین جشنی، همبستگی خود را با دیگر هموطنان کانادائی، اعلام نمائیم.
مراسم روز یکشنبه گذشته، با خواندن سرود ملی کانادا توسط خواننده مشهور یوسف ساوالان، با همراهی حاضرین در حالیکه رو به پرچم کانادا ایستاده بودند، آغاز گردید. سپس دکتر رضا مریدی، طی سخنانی به حاضرین خوش آمد گفته و سالگرد 150 مین سالگرد تاسیس کانادا را به آنان تبریک و شادباش گفت. وی با اشاره به تاریخ تاسیس کنفدراسیون کانادا در سال 1867 به منشور حقوق و آزادی های کانادا که توسط نخست وزیر اسبق، پیر الیوت ترودو، در قانون اساسی کانادا مدون شده است، اشاره کرد و سپس درباره منشور حقوق بشر کوروش بزرگ که آزادی ادیان و زبانهای ملل تحت سلطه امپراطوری خود را در 26 قرن پیش اعلام کرد، صحبت نمود و به وجود آزادی بیان، ادیان، اندیشه، زبان، فرهنگ، دموکراسی و حکومت قانون در کانادا اشاره کرد و گفت که در کشور عزیزمان کانادا، همه انسان ها برابرند و تکثر ملیت ها و فرهنگ ها از نکات قوت این کشور بشمار میرود. دکتر مریدی، اظهار امیدواری کرد که در آینده نزدیک، دموکراسی در زادگاه ما ایرانیان نیز شکل بگیرد.
دکتر مریدی، در بخش دیگر از سخنان خویش، به این واقعیت که همه ساکنان کانادا بجز بومیان که از چند هزار سال پیش در این کشور ساکن بوده اند، بقیه همه مهاجر هستند، اشاره کرد و گفت که دراین کشور، همه از حقوق یکسان برخوردارند، چه آنهائی که 400 سال پیش به اینجا آمده اند و چه آنهائی که 4 ماه پیش. وی آنگاه از بومیان کانادا سپاسگزاری کرد که ما مهاجرین را در این خاک، پذیرفته اند و ما را در آن شریک دانسته اند. به همین ترتیب، وی از نخست وزیران سابق کانادا و دیگر رهبران سیاسی و اجتماعی این کشور که در طول سالیان، با کوشش های خود توانستند اساس این کشور بزرگ را پایه گذاری کنند تا که امروزه، بهترین کشور دنیا شناخته می شود. وی آنگاه از کانادا بخاطر پذیرفتن ما ایرانیان که به دلایلی گوناگون، ملزم به ترک زادگاه خود شده ایم، اظهار قدردانی کرد.
سخنران بعدی آقای دیو له وک Dave Levac رئیس پارلمان انتاریو بود که به حضور جامعه ایرانی در بخش های گوناگون جامعه کانادا اشاره کرد و اظهار نمود که ایرانیان، موجب تقویت موزائیک جامعه کانادائی شده اند.
وی، از دکتر مریدی به عنوان اولین ایرانی که در قاره آمریکا به یک مجلس قانونگذاری راه یافته و به عنوان اولین ایرانی که در خارج از ایران، به سمت وزارت رسیده است، یاد کرد و گفت که وی، تنها عضو فیزیکدان پارلمان است و حضور دانشمندان در کنار سایر حرفه ها، در مجالس قانونگذاری، ضروری است. ایشان، در پایان سخنانش، ضمن شادباش سالگرد تاسیس کانادا به جامعه ایرانی، گفت که کشور کانادا نیز ایرانیان را دوست دارد. سپس، آقای دیوید زیمر و آقای گادوین چن Godwin Chan طی سخنانی، سالگرد تاسیس کانادا را به ایرانیان تبریک گفت.
آنگاه، آقای دیو له وک ، دکتر مریدی و کاپیتان هومن شیرازی، به روی صحنه دعوت شدند. کاپیتان (سرگرد) شیرازی، افسر خلبان نیروی هوائی کاناداست. وی، تنها ایرانی است که بالاترین درجه نظامی را در ارتش کانادا دارا می باشد.
طی مراسمی، نمونه ای از منشور حقوق بشر کوروش که به استوانه کوروش موسوم است، توسط دکتر مریدی و لوح تقدیری که از جانب جامعه ایرانی تهیه شده بود، توسط کاپیتان شیرازی، به عنوان نماد سپاسگزاری ایرانیان از کانادا، به آقای دیو له وک، تقدیم شد.
پس از اتمام برنامه رسمی، برنامه هنری رقص های کلاسیک و مدرن ایرانی: گیلکی، کردی، قشقائی و آذربایجانی، توسط هنرمندان برجسته بزرگشهر تورنتو ارائه گردید. لباس های بسیار زیبا و رنگارنگ هنرمندان، همراه با رقص های زیبای آنان، مورد توجه خاص حاضرین قرارگرفت که بارها نیز مورد تشویق قرار گرفتند. هنرمند مشهور، یوسف ساوالان با صدای گیرا و اپراتیک خود، قطعاتی را به فارسی و آذری ارائه داد که موجب تشویق حاضرین واقع شد.
خانم لیا فلاح، ساکن ونکوور که امسال، در انتخاب دختر شایسته کانادا به مرحله نهائی رسید، همراه با “دختران ایران” Miss Persian با لباس های مخصوص خود، در جمع حاضرین بودند که جلوه خاصی به این جشن دادند و در پایان مراسم هر کدام با شاخه گل رز که به مسئولین انتظامی پارلمان ارائه کردند، جلوه زیبائی از فرهنگ غنی انسانی ایرانی را نشان دادند.
لازم به یادآوری است که در طول جشن که به مدت 2 ساعت ادامه داشت، از حاضرین با آب خنک و شیرینی ایرانی، پذیرائی شد و حاضرین لوح وسیعی را که در بالای آن، آرم جشن یک صد و پنجاهمین سالگرد کانادا حک شده بود، امضاء کردند. این لوح، در یک موقعیت مناسب، به پارلمان انتاریو به عنوان نماد قدردانی ایرانیان، تقدیم خواهد شد.
Photos by Persian Mirror