تمهیدات حکومت برای جلوگیری از شکلگیری اعتراضات سراسری در سالگرد خیزش انقلابی ادامه دارد. علاوه بر احضار دانشجویان و بازداشتشدگان پیشین، خبرهایی نیز درباره مجازی شدن کلاسهای دانشگاهها در ۱۰ روز نخست مهر ماه ۱۴۰۲ شنیده میشود.
مهدی گلشنی، مدیرکل حمل و نقل عمومی و امور مناطق شهرداری تهران به تازگی از مکاتبه و رایزنی با نهادهای مسوول در حوزه آموزش عالی برای «مجازی شدن دانشگاهها در ۱۰ روز اول مهر ماه» خبر داده است.
او گفته که این درخواست در راستای «کاهش ترافیک پایتخت» بوده و فعلا قطعی نشده اما: «برای اتخاذ چنین تصمیمی تا پایان شهریور وقت هست.»
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی به این خبر واکنش نشان داده و آن را نشانه «ترس حاکمیت و نظام دیکتاتوری ولایت مطلقه در سالگرد خیزش پس از کشته شدن ژینا (مهسا) امینی» خواندند.
به گفته برخی شهروندان، مجازی شدن کلاسهای دانشگاه و برگزاری مسابقات فوتبال بدون تماشاگر، «اقدامات پیشگیرانه» حکومت برای جلوگیری از شکل گرفتن تجمعهای اعتراضی است.
کاربری هم به کنایه پیشبینی کرد: «بعید میبینم مجازی شدن کلاسهای دانشگاه تاثیری روی “ترافیک” مورد نظر داشته باشد!»
در روزهای گذشته اما نهادهای امنیتی علاوه بر فرا خواندن بازداشتشدگان خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی به منظور دادن تعهد، شماری از دانشجویان دانشگاههای مختلف از جمله دانشگاه تربیت مدرس را احضار کردهاند.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور از احضار دستکم ۱۲ دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس به وزارت اطلاعات خبر داد و اعلام کرد در آستانه سالگرد اعتراضات و بازگشایی دانشگاهها، فشارهای امنیتی بر دانشجویان افزایش یافته است.
این تشکل صنفی نوشت که در روزهای گذشته نهادهای امنیتی از طریق «شماره ناشناس» با برخی دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس تماس گرفته و از آنان خواستهاند برای دادن «تعهد کتبی» به وزارت اطلاعات بروند.
بر اساس این گزارش، این احضارها اغلب «بدون ذکر نام نهاد امنیتی تماس گیرنده» بوده و دلیل احضار دانشجو هم بیان نشده است.
همچنین در برخی موارد پس از آنکه تماسها از سوی خود دانشجو بیپاسخ مانده، با خانواده او تماس گرفته شده است.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور یادآور شد این احضارها در پی فرا رسیدن سالگرد قتل ژینا (مهسا) امینی و «هراس سیستم سرکوب از اعتراضات دانشجویی و با انگیزه ایجاد رعب و وحشت در میان دانشجویان» است؛ همانطور که در سال گذشته هم نهادهای امنیتی بارها «به این حربه متوسل شدند» و دانشجویان بسیاری را احضار، تهدید و در نهایت مجبور به «امضای تعهدنامهای مبنی بر عدم شرکت در اعتراضات» کردند.
نگرانی از آغاز دوباره اعتراضها در دانشگاهها، پیشتر از سوی برخی مقامهای حکومتی نیز به صورت علنی بیان شده است.
مصطفی رستمی، رییس نهاد نمایندگی خامنهای در دانشگاهها روز ۳۰ تیر در جمع «اساتید دانشگاهی بسیجی» گفت: «دشمن منصرف نشده و اعلام کردهاند دانشگاه اولین جایی است که باید اغتشاشات جدید راهاندازی شود.»
نگرانی از شرایط دانشگاهها بهعنوان یکی از نقاط کانونی اعتراضات در سالگرد خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی در حالی است که حکومت از سال گذشته فشار خود و زمینهسازی برای سرکوب دانشگاهها را بیشتر کرده و موجی از تعلیق و اخراج دانشجویان و استادان معترض به راه انداخته است.