موج گرمای کم سابقه درجهان، که از جمله مناطقی از آمریکا و اروپا را دربرگرفته، بخشهایی از ایران و افغانستان را هم تحت تاثیر قرار داده است.
بنا به گزارشها، دمای پنج شهر امیدیه، شوش، رامهرمز و آغاجاری و اهواز در خوزستان به بالای ۵۰ درجه رسیده و اداره کل هواشناسی خوزستان هشدار نارنجی اعلام کرده است.
اداره هواشناسی ایلام هم ضمن خبر دادن از دمای ۵۱ درجهای در دهلران، اعلام وضعیت نارنجی کرده است.
همزمان با موج گرمای کم سابقه، شهرستانهای غیلاویه و ملاشیه در خوزستان از بی آبی هم در رنجند. یکی از اهالی ملاشیه درباره بی آبی روزهای اخیر این به خبرگزاری فارس گفته است: «آب یا قطع است یا اگر هم آب باشد با فشار کم و بوی فاضلاب است فعلاً با تانکر آبرسانی میشود؛ ولی تانکر آب جوابگوی اهالی منطقه نیست.»
به گزارش این خبرگزاری، مشکل ملاشیه « فقط بیآبی نیست، قطعی مکرر برق هم مردم کلافه کرده است.»
دوسال پیش در بسیاری از شهرهای خوزستان از جمله اهواز وآبادان و خرمشهر در اعتراض به بی آبی تظاهرات گستردهای برگزار شد که توسط حکومت به شدت سرکوب شد.
سال گذشته استان همدان و برخی مناطق کردنشین نیز با بحران کم آبی و بی آبی روبرو شدند.
در روزهای گذشته همچنین خبرهایی از کمبود آب آشامیدنی در زاهدان و کرج هم مخابره شده بود و مردم برای دریافت آب باید ساعتها در صف برای دریافت آب از تانکر معطل میماندند.
ایران در سالهای اخیر خشکسالیهای پیدرپی تجربه کرده، به گونهای که گفته میشود در نیمقرن گذشته مشابهش ثبت نشده است.
این وضع در کشوری رخ میدهد که اقلیمی خشک و نیمهخشک دارد و متوسط بارش در آن ۲۵۰ میلیمتر حدود یکسوم متوسط جهانی است.
در افغانستان هم با وجود گرمای بی سابقه، بسیاری از مناطق با کمبود آب آشامیدنی و قطع برق رو برو هستند.
به گزارش روزنامه ۸ صبح مردم ولایت نیمروز میگویند که به دنبال گرم شدن هوا در این ولایت، دسترسی آنان به آب آشامیدنی و مصرفی محدود شده است.
این روزنامه به نقل از اهالی نیمروز نوشته است « نرخ هر بشکه آب آشامیدنی در این ولایت از ۱۰ و ۱۵ افغانی به ۳۰ تا ۳۵ افغانی و یک تانکر آب از ۳۵۰ به ۱۲۰۰ و بالاتر از آن افزایش یافته است. آنان شرکتهای تصفیه آب را به اضافهستانی متهم میکنند و طالبان را مسوول این چالشهای میدانند.»
طالبان در ولایت نیمروز اما به روزنامه ۸صبح گفتهاند «آنان نرخنامه تعیین کردهاند تا براساس آن شرکتهای تصفیه آب و تانکرداران به مردم آب به فروش برسانند. این مورد از سوی شرکتها تطبیق نشده است و آنان این نرخنامه را نپذیرفتهاند.»
افغانستان سالها است که با بحران اقلیمی ناشی از افزایش گرما و کاهش بارندگی و خشکسالی روبهرو است.
بسیاری از خانوادههای افغانستانی به علت خشکسالی مجبور به مهاجرت شدهاند اما میگویند آنها از جایی که آب نبوده به محلی پناه آوردهاند که آنجا نان نمییابند.
با فرض تداوم وابستگی اقتصاد صنعتی و سرمایهداری به سوختهای فسیلی، ارزیابیها از وضعیت گرمایش زمین به ترتیبی است که مناطق بزرگی از جهان غیرقابلسکونت خواهد شد، از جمله بخشهایی از خاورمیانه که جنوب ایران و افغانستان را هم در برمیگیرد.