کاخ باکینگهام در اطلاعیهای رسمی، مرگ الیزابت دوم را تایید کرد. ملکه ۹۶ ساله بریتانیا با هفتاد سال سلطنت، طولانیترین عمر و دوره حکمرانی در تاریخ این کشور را داشت. چارلز فرزند ارشد و ۷۳ ساله او پادشاه بعدی خواهد بود.
عصر پنجشنبه ۸ سپتامبر، دربار بریتانیا در بیانیهای رسمی خبر درگذشت ملکه الیزابت دوم را تایید کرد. خانواده و نزدیکان ملکه از صبح این روز با اعلام نگرانی پزشکان از وضعیت سلامتی او، به بالمورال رفته بودند. این کاخ در اسکاتلند آخرین اقامتگاه ملکه بود.
در بیانیه کاخ باکینگهام آمده است: «الیزابت دوم در آرامش در قلعه بلمورال در اسکاتلند چشم از جهان فروبست. چارلز، فرزند ارشد الیزابت دوم به دنبال درگذشت او، پادشاه بریتانیا است.»
پرنس چارلز ۷۳ سال دارد. طبق اعلام دربار، چارلز و ملکه جدید روز جمعه نهم سپتامبر به لندن باز میگردند.
پرچمهای کاخ باکینگهام به دنبال درگذشت الیزابت دوم، ملکه بریتانیا به حالت نیمه افراشته درآمدند.
گاردین اعلام کرد مراسم خاکسپاری ملکه بریتانیا پس از طی تشریفات رسمی، احتمالا ۱۰ روز دیگر در لندن انجام خواهد شد.
احتمال داده شده که کلیه مسابقات ورزشی بریتانیا از جمله بازیهای لیگ برتر انگلیس این هفته به تعویق بیفتند.
قرار است لیز تراس، نخست وزیر بریتانیا به مناسبت مرگ ملکه سخنرانی کند. طبق پروتکلها، نخستین واکنش دولتی به درگذشت مقام سلطنت باید از سوی نخستوزیر انجام گیرد.
خانم تراس در پیامی در توئیتر با یاد کردن از ملکه بریتانیا به عنوان شخصیتی “دوستداشتنی و مورد ستایش در سراسر جهان” نوشت: «درگذشت ملکه شوک عظیمی به کشور و جهان وارد کرد.»
الیزابت دوم در ۲۵ سالگی و پس از مرگ ناگهانی پدرش، جورج ششم به سلطنت رسیده بود.
در صفحه توییتر خاندان سلطنتی بریتانیا نیز به نقل از چارلز آمده است: «مرگ مادر عزیزم، ملکه الیزابت دوم، بزرگترین اندوه برای من و همه اعضای خانوادهام است.»
ستایش مقامات و رهبران دولتها
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در پیامی گفته است: «ما برای مرگ ملکه سوگواریم و دلمان برای او تنگ میشود، دستکم برای شوخ طبعی شگفتانگیز او.»
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در توئیتی نوشت: «ملکه تجسم تداوم و اتحاد ملت بریتانیا در ۷۰ سال گذشته بود. من یاد او را به عنوان دوست فرانسه گرامی میدارم. ملکهای مهربان که تأثیرماندگاری بر کشور و عصر خود بر جای گذاشت.»
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا با بیان اینکه “ملکه بریتانیا در زندگی ما حضور دائمی داشت” نوشت: «خدمات ایزابت دوم به کاناداییها برای همیشه بخش مهمی از تاریخ کشور ما باقی خواهد ماند.»
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در توئیتی از جمله نوشت: «او منبع قدرت و اعتماد به کشورش بود. آلمان تا ابد از او سپاسگزار خواهد بود که پس از وحشت جنگ جهانی دوم برای آشتی به ما نزدیک شد.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا نیز در پیامی از الیزابت دوم به عنوان فردی یاد کرد که هرگز مرتکب هیچ اشتباهی نشد.
ترامپ الیزابت دوم را “بانوی بزرگ” خواند و نوشت: «چه کسی میتواند بزرگتر از آنچه که او انجام داد، انجام دهد؟»
جوبایدن، رئیسجمهور آمریکا نیز با خانواده سلطنتی ابراز همدردی کرد و نوشت: «میراثی که ملکه از خود به جای گذاشت در تمامی تاریخ بریتانیا و دنیا جاودانه خواهد ماند.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هم در توئیتی با ستایش بخشندگی و فداکاری الیزابت دوم در طول دههها، از نقش او در استعمارزدایی در آفریقا و آسیا یاد کرد.
باراک اوباما، رئیسجمهور اسبق آمریکا نیز با ستایش الیزابت دوم، یادآور شد که سلطنت ملکه بریتانیا با احساس مسئولیت بزرگی همراه بود.
اوباما از ملکه به عنوان شخصی با موفقیتهای دیپلماتیک قابل توجه نام برد.