سه گروه امدادرسانی اعلام کردهاند که ناآرامیها در جنوب ترکیه، تلاشهای امداد و نجات در پی زلزله مرگبار روز دوشنبه در منطقه مرزی ترکیه و سوریه را مختل کرده است.
آمار کشتههای این زلزله در ترکیه و سوریه از ۲۸ هزار نفر فراتر رفته و با وجود برخی موارد معجزهآسای نجات مردم، امید به یافتن بازماندگان به تدریج تبدیل به یاس میشود.
روز شنبه امدادگران آلمانی و ارتش اتریش عملیات جستوجو را با اشاره به درگیری میان گروههای ناشناس متوقف کردند.
یک امدادگر گفت انتظار میرود با کاهش ذخیره مواد غذایی اوضاع امنیتی بدتر شود. به گزارش رسانههای محلی تقریبا ۵۰ نفر به دلیل غارت دستگیر شدهاند و چندین اسلحه نیز ضبط شده است.
رئیس جمهور ترکیه گفت که از اختیارات اضطراری خود برای مجازات قانونشکنان استفاده خواهد کرد.
یک سخنگوی ارتش اتریش صبح شنبه گفت که درگیری میان گروههای ناشناس در استان ختای باعث شد که دهها پرسنل یگان امداد نیروهای اتریش، همراه شمار دیگری از خدمه سازمانهای بینالمللی، در یک اردوگاه پناه بگیرند.
سرهنگ پییر کوگلوایس در بیانیهای گفت: «پرخاشگری فزایندهای میان جناحها در ترکیه دیده میشود. در این شرایط شانس یافتن زندگان آنقدر نیست که به خطرات امنیتیاش بیارزد.»
ساعاتی بعد از آنکه اتریش تلاشهای امدادی خود را متوقف کرد، وزارت دفاع این کشور گفت که ارتش ترکیه برای حفاظت از ماموران وارد عمل شده و امکان از سرگیری عملیات نجات را فراهم کرده است.
شاخه آلمانی گروه جستوجو و نجات «ایسار» و آژانس فدرال امداد فنی آلمان هم به دلیل نگرانیهای امنیتی، عملیات را به حالت تعلیق درآوردند.
استفان هاینه، سخنگوی ایسار، گفت: «گزارشهای بیشتری از درگیری بین جناحهای مختلف وجود دارد و تیراندازیهایی رخ داده است.»
استیون بایر، مدیر عملیات ایسار، گفت انتظار میرود با کمیابتر شدن آب و غذا و کمرنگتر شدن امیدها، اوضاع امنیتی بدتر شود.
او گفت: «ما تحولات امنیتی را از نزدیک دنبال میکنیم.»
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که تیمهای امداد و نجات آلمان اعلام کردند به محض اینکه مقامهای ترکیه وضعیت را ایمن بدانند، کار را از سر خواهند گرفت.
فواد اوکتای، معاون رئیس جمهور ترکیه، روز شنبه گفت که تعداد کشتهها در ترکیه به ۲۴ هزار و ۶۱۷ نفر رسیده است.
در حالی که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در مورد ناآرامیهای گزارش شده در اختای اظهار نظر نکرده، اما روز شنبه بار دیگر تاکید کرد که دولت علیه کسانی که در ارتکاب جرایم در منطقه دست دارند، اقدام خواهد کرد.
آقای اردوغان روز شنبه در جریان بازدیدی از منطقه فاجعهدیده گفت: «ما وضعیت فوقالعاده اعلام کردهایم. یعنی از این پس افرادی که در غارت یا آدمربایی دست دارند باید بدانند که با برخورد محکم دولت روبرو خواهند شد.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه رسانههای دولتی روز شنبه گزارش دادند که ۴۸ نفر به ظن غارت دستگیر شده اند. رسانههای دولتی ترکیه گزارش دادند که چندین اسلحه به همراه پول نقد، جواهرات و کارتهای بانکی کشف و ضبط شده است.
مهمت بُک، ۲۶ ساله، که در شهر انطاکیه در جستوجوی همکارش در میان آوار یک ساختمان بود، به رویترز گفت: «مردم در حال شکستن شیشهها و نردههای مغازهها و ماشینها بودند.»
بنابه گزارشها پلیس ترکیه همچنین ۱۲ نفر را در ارتباط با فروریختن ساختمانها در استانهای غازی عینتاب و شانلیاورفه بازداشت کرده است. به گزارش خبرگزاری «ای اچ اِی»، آنها شامل پیمانکاران نیز بودند.
حداقل شش هزار ساختمان در ترکیه فروریخته و این پرسش را مطرح کرده است که آیا امکان جلوگیری از فاجعهای در این ابعاد وجود داشته و آیا دولت اردوغان میتوانست برای نجات جان انسانها کار بیشتری انجام دهد.
با نزدیک شدن انتخابات آینده او که برای ۲۰ سال در قدرت بوده با وضعیتی شکننده مواجه است و درخواستهایش برای وحدت ملی نادیده گرفته میشود.
آقای اردوغان در واکنش، به کاستیها اذعان کرده اما در جریان بازدید از یک منطقه فاجعه دیده ظاهرا دست تقدیر را مسئول دانست: «این اتفاقات همیشه میافتد. این بخشی از برنامه سرنوشت است.»
نجات مجزه آسا بعد از ۱۰۰ ساعت زیر آوار
روز شنبه یک خانواده پنج نفره در استان غازی عینتاب نجات یافتند.
به گزارش آسوشیتدپرس پدر و مادر و سه فرزند آنها – دو دختر و یک پسر – بعد از پنج روز با فریادهای “الله اکبر” از زیر آوار خانهشان بیرون کشیده شدند.
همین خبرگزاری گزارش داد که یک دختر هفت ساله بعد از حدود ۱۳۲ ساعت در استان ختای از زیر آوار نجات داده شد.
پیشتر تصاویری از نجات دو خواهر در انطاکیه در جنوب ترکیه از روز چهارشنبه منتشر شده بود.
رئیس آژانس امدادرسانی سازمان ملل که روز شنبه در استان قهرمانمرعش ترکیه حضور داشت، این زمین لرزه را “بدترین رویداد ۱۰۰ سال اخیر در این منطقه” توصیف کرد.
مارتین گریفیتس در گفتگو با لیز دوست، خبرنگار بیبیسی، در ترکیه گفت: «فکر میکنم این بدترین فاجعه طبیعی است که تا به حال دیدهام و همچنین شاهد فوقالعادهترین واکنش بینالمللی هستیم.»
او افزود: «بیش از صد کشور پرسنل فرستادهاند، بنابراین واکنشی باورنکردنی در جریان است، که البته به آن نیاز داریم.»
آقای گریفیتس خواستار کنار گذاشته شدن اختلافات سیاسی در منطقه در مواجهه با فاجعه شده و نشانههایی وجود دارد که چنین اتفاقی در جریان است.
گذرگاه مرزی بین ارمنستان و ترکیه روز شنبه برای اولین بار بعد از ۳۵ سال گذشته بازگشایی شد تا کمکها از طریق آن ارسال شود.
همچنین گزارشهایی وجود دارد مبنی بر اینکه دولت سوریه موافقت کرده کمکهای سازمان ملل را به مناطق تحت کنترل گروههای مخالف، که از سال ۲۰۱۱ درگیر جنگ داخلی شدیدی با آنها بوده، بفرستد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه شمار قربانیان زلزله در سوریه اکنون به بیش از ۳۵۰۰ نفر رسیده است هرچند از روز جمعه آمار جدیدی منتشر نشده است.
انتقادهایی هم وجود دارد که تلاش بینالمللی برای ارسال کمک به سوریه از سرعت کافی برخوردار نبوده است.
اسماعیل آل عبدالله از نیروهای دفاع مدنی سوریه یا کلاه سفیدها، که در مناطق تحت کنترل شورشیان فعالیت میکنند، به کوئنتین سامرویل خبرنگار بیبیسی گفت که این سازمان جستوجو برای یافتن بازماندگان را متوقف کرده است.
او گفت که «دستهای جامعه بینالمللی به خون آغشته است. ما به تجهیزات امدادرسانی نیاز داشتیم که هرگز به دستمان نرسید.»
سیوانکا داناپالا، نماینده کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در سوریه به شبکه خبری الجزیره گفت که ممکن است ۵.۳ میلیون سوری در پی زمینلرزه بیخانمان شده باشند.
کاترین آرمسترانگ و آندره رودن-پال