یک دختر ۱۸ ساله ژیمناست به نام «مائده هژبری» تازه ترین ایرانی است که به جرم خود در تلویزیون حکومتی اعتراف کرده است. جرم او؟ انتشار ویدئوهایی در اینستاگرام که او را بدون حجاب در حال رقصیدن با موسیقی پاپ نشان می دهد.
مائده گریان در برابر دوربین تلویزیونی می گوید ویدئوها را خودش گرفته و عذرخواهی می کند. هنوز برای او حکمی صادر نشده است، اما اعترافات جمعه گذشته در حالی رخ داد که مقام های مسئول اینترنت در ایران عهد کرده اند مطالب نامناسب در رسانه های اجتماعی را هدف قرار دهند.
این نوع سرکوب در ایران امر تازه ای نیست، و معمولا کار چندانی از دست آمریکا به جز انتشار بیانیه های محکومیت علنی برنمی آید. اما در این مورد، پرزیدنت دونالد ترامپ گزینه های قوی تری در اختیار دارد: تحریم دوباره صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران.
تحریم صدا و سیما از سال ۲۰۱۴ به تعلیق درآمد، اما این تعلیق روز پنج شنبه منقضی می شود. دولت ترامپ می تواند صرفا از تمدید این تعلیق خودداری کند. اگر چنین شود شرکت های ماهواره ای که برنامه های تلویزیونی ایران از جمله شبکه های پروپاگاندای انگلیسی و عربی برونمرزی را پخش می کنند، با خطرات حقوقی روبرو خواهند شد.
ممکن است تصور شود که با توجه به خروج پرزیدنت ترامپ تحریم صدا و سیما کار ساده ای باشد. اما با وجودی که دولت ترامپ رئیس صدا و سیما را تحریم کرده از تحریم سازمان صدا و سیما سرباز زده است.
سال ۲۰۱۳ صدا و سیمای جمهوری اسلامی و سازمان بین المللی ارتباطات ماهواره ای به توافق رسیدند، ایران از پارازیت افکنی بر امواج برنامه های ماهواره ای دست بکشد و وزارت خارجه آمریکا هم از اجرای تحریم های مصوب کنگره علیه صدا و سیما صرفنظر کند. تا کنون این توافق برقرار بوده است.
مقام های وزارت خارجه آمریکا می گویند ادامه این روند به جریان آزاد اطلاعات به ایران کمک می کند.
سعید قاسمی نژاد، پژوهشگر «بنیاد دفاع از دموکراسی ها»، معتقد است: «پخش اعترافات اجباری یا تبلیغات ضد آمریکایی که در تلویزیون دولتی ایران امری معمول است، نمی تواند در جهت منافع ایالات متحده باشد.»
حدود ۵۶ ایرانی مخالف جمهوری اسلامی در نامه ای به مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، که قاسمی نژاد آن را هماهنگ کرده است از آمریکا خواستار بازگرداندن تحریم صدا و سیما شده اند. شیرین عبادی، حقوقدان برنده جایزه صلح نوبل، از امضاء کنندگان این نامه نیست ولی می گوید امیدوار است تحریم صدا و سیما شرکت هایی مانند «اینتل ست» را مجبور به لغو شبکه های داخلی و خارجی صدا و سیما کند.