در واکنش به پیدا شدن جسد مومیایی شده در جریان عملیات حفاری در حرم عبدالعظیم در شهرری که گفته میشود شباهتهایی به جسد مومیایی شده رضاشاه دارد، رضا پهلوی نوه موسس سلسله پهلوی گفته است که در انتظار مشخص شدن واقعیت است.
رضا پهلوی در حساب توییتر خود نوشته است: “اخبار مربوط به پیدا شدن پیکر مومیاییشده رضاشاه در شاهعبدالعظیم را از نزدیک دنبال میکنم. فعلا در حال بررسی موضوع هستیم و در انتظار مشخص شدن واقعیت امر در روزهای آینده میمانیم. در عین حال به مقامات مسئول، نسبت به هرگونه پنهانکاری و عدم شفافیت در این خصوص هشدار میدهم”.
روز گذشته از ایران گزارش شده بود که در پی برخورد کارگران حفاری با یک “جسد مومیایی شده” در حرم عبدالعظیم در شهرری در جنوب تهران، حسن خلیل آبادی یک عضو شورای شهر تهران تعلق این جسد به رضا شاه پهلوی را محتمل دانسته و گفته عملیات حفاری در منطقه برای بررسی دقیق موضوع متوقف شده است.
گزارشهای ضدونقیضی از وضعیت این پیکر پس از کشف منتشر شده است. برخی از خبرنگاران در شبکههای اجتماعی خود از دفن مجدد آن گفتهاند و برخی میگویند که جسد مومیایی شده از محل حفاری خارج شده است.
ساعاتی پس از انتشار خبر کشف اتفاقی این جسد، کانال خبری موسوم به میراثنما عکسی را به عنوان مومیایی کشف شده در شهرری منتشر کرده که گفته میشود مشخصات ظاهری و واضح آن احتمال تعلق این جسد به رضاشاه را تقویت میکند هر چند یکی از اعضای روابط عمومی حرم عبدالعظیم دیروز گفته بود “کشف جسدی مومیایی در شهرری که آن را به رضاشاه پهلوی نسبت میدهند یک شایعه است”.
خبرگزاریهای فارس و تسنیم وابسته به سپاه پاسداران جمهوری اسلامی و بخشهای خبری رادیو تلویزیون رسمی جمهوری اسلامی ایران با انتشار گزارشهایی احتمال اینکه جسد کشف شده پیکر رضاشاه باشد را مردود اعلام کردند.
حسن خلیلآبادی، عضو شورای شهر تهران که رئیس کمیته میراث فرهنگی این شورا هم هست دیروز به خبرگزاری ایسنا گفته بود “جنازه متعلق به هر کسی که باشد به دلیل اینکه مومیایی شده جنبه میراثی دارد و باید حفظ شود”.
گزارش شده که جنازه مومیایی شده در پی حفاری در قسمت غربی صحن عبدالعظیم پیدا شده است.
آرامگاه رضا شاه در کنار حرم عبدالعظیم بناگذاشته شده بود. این آرامگاه در اوایل انقلاب به دست صادق خلخالی تخریب شد. صادق خلخالی، روحانی شیعه، با حکم آیتالله روحالله خمینی، موسس جمهوری اسلامی به عنوان حاکم شرع دادگاه های انقلاب پس از بهمن ۱۳۵۷ منصوب شده بود. آقای خلخالی در خاطرات خود گفته است از اینکه نتوانسته بود در جریان تخریب آرامگاه رضاشاه به پیکر او دست پیدا کند، متعجب و در حسرت بوده است.
رضا شاه پهلوی در پی اشغال ایران توسط نیروهای متفقین در جریان جنگ دوم جهانی از سلطنت کناره گرفت و پس از چند سال تبعید، در آفریقای جنوبی درگذشت. جنازه او مدتی در مصر به امانت گذاشته شد اما حدود ۷۰ سال پیش، بعد از طواف کعبه، قبله مسلمانان در مکه، از قاهره به تهران منتقل و در اردیبهشت ۱۳۲۹ در آرامگاهی که در شهرری برای او طراحی و ساخته شده بود، دفن شد.
معمار این بنا محسن فروغی استاد معماری و رئیس دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود که کاخ نیاوران و دانشکده حقوق دانشگاه تهران هم از آثار اوست. این بنا تا اردیبهشت ۱۳۵۹ که آقای خلخالی آن را تخریب کرد، پابرجا بود.
پس از خروج محمدرضا شاه پهلوی از ایران در دی ماه ۱۳۵۶ و حدود یک ماه پیش از سقوط حکومت او، شایعاتی وجود داشت مبنی بر اینکه آخرین شاه ایران جسد پدرش را همراه خود از ایران خارج کرده است اما فرح پهلوی، همسر شاه که همراه او ایران را ترک کرد و تا پایان عمر شاه در کنار همسرش بود، این موضوع را تکذیب کرده است.
اغلب رسانهها و گزارشگرانی که به اخبار مربوط به کشف پیکر مومیای شده در شهرری پرداختهاند، با ادبیاتی محترمانه و متفاوت از رسانههای حکومتی نزدیک به اصولگرایان، گزارشهای خود را منتشر کردهاند.