یافته های یک مطالعه نشان می دهد که بسیاری از بخش های مغز زنان به ویژه قشر قدامی مخ فعال تر از مغز مردان است.
به گزارش از پایگاه خبری انگلیسی مدیکال نیوز تودی، این یافته حاصل مطالعه محققان کلینیک امن در شهر نیوپورت ایالت کالیفرنیا است که بررسی های برگرفته از 46 هزار و 34 تصویر اسپکت (مقطعنگاری رایانهای تکفوتونی) دریافتی از 9 کلینیک مختلف را مقایسه کردند. این مقایسه با هدف تعیین کمیت تفاوت ها بین مغز زنان و مردان انجام و در نشریه بیماری آلزایمر منتشر شد.
دانیل امن روانپزشک و محقق ارشد این مطالعه می گوید: این مطالعه برای درک تفاوت های مغزی با مبنای جنسیتی بسیار مهم است. تفاوت های قابل تبدیل به کمیت که بین زنان و مردان یافتیم از این جهت مهم هستند که به درک مخاطرات اختلالات مغزی مانند بیماری آلزایمر بر مبنای جنسیت کمک می کنند. استفاده از ابزارهای تصویربرداری عصبی کاربردی؛ مانند تصاویر اسپکت برای رسیدن به داروهای درمان بیماری های مغزی بسیار مهم است.
بر اساس این گزارش، مغز زنان در بخش های بیشتری فعال تر از مردان بود، به ویژه در قسمت قشر قدامی مخ که وظیفه تمرکز و کنترل ضربان قلب را در دست دارد؛ همچنین بخش های احساسی مغز که حالات روحی و احساسات آنجا درک می شود. در عوض مراکز بینایی و هماهنگی در مغز در مردان قوی تر هستند.
تصویربرداری اسپکت می تواند پرفیوژن خون (گردش خون) را در مغز اندازه بگیرد. تصویر به دست آمده از شرکت کنندگان در تحقیق در حال استراحت یا انجام مهارت های شناختی مختلف نشان دهنده وضعیت جریان خون آنها در مناطق گوناگون است. شرکت کنندگان شامل 119 داوطلب بزرگسال سالم و 26 هزار و 683 فرد در شرایط گوناگون روانشناختی مانند آسیب مغزی، اختلالات دوقطبی، اختلالات روحی و روانی، شیزوفرنی یا کاهش توجه و اختلال بیش فعالی بوده اند. در مجموع 128 منطقه مغزی در این افراد حین انجام مهارت های نیازمند توجه مورد بررسی قرار گرفت.
درک تفاوت ها از این جهت اهمیت دارد که اختلالات مغزی به اشکال گوناگونی بر زنان و مردان تاثیر می گذارد. آمار ابتلا به آلزایمر، افسردگی (که خود منشا آلزایمر است) در زنان بیشتر و میزان ابتلا به اختلال کم توجهی/بیش فعالی، مشکلات مرتبط با رفتار، تا 1400 درصد در مردان بیشتر است.
جرج پری سردبیر نشریه بیماری آلزایمر و استاد برجسته کالج علوم دانشگاه تگزاس در سن آنتونیو می گوید: تعیین مبنای ساختاری و روانشناختی تفاوت جنسیتی در کارکرد مغز به شناخت بهتر بیماری و درک بیماران کمک می کند.
یافته های مطالعه در مورد جریان خون بیشتر در لوب پیشانی یا قدامی مغز در زنان در مقایسه با مردان می تواند توضیح دهد چرا زنان توانایی بیشتری در زمینه های همکاری، خودکنترلی، بینش، همدلی و نگرانی مثبت از خود نشان می دهند. این مطالعه همچنین نشان می دهد جریان خون بیشتر در مناطق کناره ای مغز زنان می تواند تا حدی دلیل آسیب پذیری بیشتر آنها را نسبت به افسردگی، بیخوابی، اختلات تغذیه و اضطراب بیان کند.