در پی لغو آزمون آیلتس سازمان سنجش آموزش ایران در اطلاعیهای دلیل آن را «لو رفتن سوالات» اعلام کرده است.
در اطلاعیه سازمان سنجش آمده است: «در ساعات منتهی به برگزاری آزمون در تاریخ ۷ مرداد، براساس گزارش ناظرین این سازمان، به دلیل افشای سوالات و با هدف حفظ سلامت آزمون، پیشگیری از تقلب و تخلف و جلوگیری از تضییع حقوق داوطلبان، با اطلاع موسسه (ای دی پی) به عنوان صاحب امتیاز آزمون، آزمون امروز لغو شد.»
پیش از این موسسه ای دی پی با همکاری دانشگاه کمبریج و کنسولگری بریتانیا آزمون آیلتس را برگزار میکرد، اما سازمان سنجش آموزش اعلام کرد برای دورههای جدید باید مجوز صادر کند که همین امر باعث شد که وقفهای هفت ماهه در برگزاری آزمون آیلس بیفتد.
برگزاری این آزمون از چند هفته پیش از سر گرفته شده بود اما دوباره متوقف شد.
یک داوطلب در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا گفته است: «همواره اساتید مختلف با پیشنهاد مبالغی که بیشتر از ۲۵ میلیون تومان است پیشنهاد فروش سوالات را به داوطلبان میدهند. بنابراین فروش سوالات آزمون موضوع جدیدی نیست که بهانهای برای لغو آن باشد.»
عبدالرسول پورعباس گفت که «تقلب به معنای اینکه قبل از آزمون به سؤالات دسترسی داشته باشند، در کشور امکان ندارد» و قسم خورد که «تا حالا این اتفاق نیفتاده است و تا جلسه آزمون هیچکس سؤالات را ندیده است.»
از کنکور۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ سه سال پیاپی، برگزاری کنکور سراسری برای ورود به دانشگاه با ادعاها و اتهاماتی همراه شد که جدیترین آن فروش سوالات قبل از برگزاری آزمون بوده است.
گفته شده که در شبکههای اجتماعی از ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان، رقمهای متفاوت و هنگفتی برای فروش سوالات آزمون سراسری دیده شده است.
همچنین درباره تعداد کسانی که گفته میشد در آزمون سال گذشته تقلب کردند آمار روشنی در دست نیست اما سازمان سنجنش اعلام کرده بود که از۶۰۰ نفر از کسانی که مشکوک به تقلب هستند امتحان مجدد میگیرد اما چنین آزمونی برگزار نشد.
در تیرماه امسال تابناک گزارش داد که نزدیک به ۱۰۰۰ نفر که با تقلب در کنکور به موفقیت رسیدهاند، به رغم افشای تقلبشان، مجوز حضور در دانشگاهها را یافتهاند.
وزیر آموزش عالی در رابطه با این موضوع گفته بود: «با توجه به اینکه قوانین مجازات با متقلبین در کنکور، مختص به داوطلبین است و شامل دانشجویان نمیشود، مجلس اجازه داده که آنها ادامه تحصیل دهند.»
همزمان با برگزاری آزمون سراسری ۱۴۰۱ در ایران هم، حرف و حدیث درباره تقلب گسترده در آزمون سال ۱۴۰۰ دوباره بالا گرفت و رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری خبر داد که برای « حفظ حقوق داوطلبان» در محل حوزههای برگزاری آزمون سراسری، محدودیتهای اینترنتی اعمال میشود.
اما با وجود قطع اینترنت گفته شد که سوالات بعضی رشتهها لو رفته است.
سالهاست که موضوع حذف کنکور در ایران در دولتهای مختلف مطرح است اما عملی نشده است.
«تجارت کنکور» در ایران که موسسات آموزشی در مرکز آن قرار دارند، تجارتی پرسود و پرحاشیه با گردش مالی بسیار بالا است، تا جایی که برخی رسانههای رسمی ایران از «مافیای کنکور» صحبت میکنند.