در این هفته به دنباله نکات مهم در درمان موهای زاید با لیزر می پردازیم. نکاتی که اطلاع از آنها باعث کاهش آسیب ها, صدمات و نیز افزایش میزان موفقیت در این درمان می گردد.
برنزگی – کرم های برنزگی یا اسپری برنزگی
از آنجایی که در همه این فراورده ها پوست پر رنگ تر شده و اشعه لیزر را بیشتر از مو جذب می کند لذا سبب ایجاد سوختگی و متعاقبا پر رنگ تر شدن منطقه مورد درمان به صورت لک می شود.
طبیعی است که انجام درمان لیزر نیز در این شرایط کاملا بی تأثیر می باشد.
در بهترین حالت باید بین برنزه شده و انجام لیزر 2-3 هفته فاصله باشد یعنی 3 هفته قبل شما برنزه شده باشید و نیز بعد از درمان لیزر تا 3 هفته از برنزه شدن بپرهیزید. البته بعد از درمان می توانید از اسپری های برنزه کننده یا کرم های برنزه کننده استفاده کنید.
با دستگاه SHR که کاملا جدید می باشد به این دلیل که شما بجای یک موج از 3 تا 5 موج کوتاه ولی همزمان استفاده می کنید.
لذا با این اختراع جدید ممنوعیت برای پوستهای برنزه به یک هفته قبل و یک هفته بعد کاهش یافته. در مورد پوستهای تیره که همیشه برای انجام لیزر بجز انواع YAG مشکل ساز می باشند نیز این دستگاه و روش جدید SHR (Super Hair Removal) به راحتی مشکل را حل کرده و پوستهای با رنگ تیره نیز می توانند براحتی و بدون درد از این دستگاه برای از بین بردن موهای زاید استفاده کنند و کیفیت کار نیز کاملا خوب می باشد.
بیماریهای پوستی:
تعدادی از بیماریهای پوستی به نور حساسیت دارند و نور و انرژی نورانی سبب تشدید بیماری می شود لذا در این موارد انجام عمل لیزر برای رفع موهای زاید ممنوع می باشد.
یکی از بیماریهای پوستی شایع دیگر که با انجام لیزر تداخل می کند تب خال یا Herpes می باشد.
در مواردی که تبخال فعال وجود دارد تا بهبودی کامل باید از انجام لیزر ممانعت شود چرا که باعث گسترش ضایعه می شود.
در مواردی نیز که شخص سابقه ضایعات تب خال مکرر و به دفعات دارد نیز انجام لیزر در آن منطقه خاص ممنوع می باشد. چرا که با هر گونه صدمه به سد فیزیکی پوست ویروس موجود فعال می گردد. بنابراین بهتر است در آن منطقه از لیزر یا IPL استفاده نشود. در مواردی نیز که پوست دچار آسیب و یا زخم و یا عفونت حاد می باشد نیز انجام لیزر ممنوع می باشد.
در مورد زخم های بعد از جراحی انجام لیزر تا بهبودی کامل زخم که معمولا 3 ماه بعد می باشد باید به تعویق بیفتد.
در مورد اشخاصی که دچار بافت اضافه یا Keloid بعد از هر جراحتی می شوند نیز باید بسیار به دقت لیزر انجام شود زیرا که در صورت آسیب پوستی احتمال ایجاد زخم و گوشت اضافه وجود دارد.
کک و مک و ضایعات مسطح و رنگی پوست دلیلی برای عدم لیزر رفع موهای زاید نمی باشند و در طول انجام لیزر و یا IPL به تدریج کم رنگ تر خواهند شد ولی پیش از شروع درمان باید ضایعات به دقت بررسی گردند و از سلامت ضایعه مطمئن شویم.
احتمال ایجاد بدخیمی به وسیله لیزر یا IPL
اشعه لیزر و یا IPL از قسمت UV اشعه نورانی استفاده نمی کنند. به همین دلیل هیچ گونه دلیلی برای سرطان زایی این اشعه وجود ندارد. حتی در طولانی مدت نیز ( بیش از 35 سال) تا بحال هیچگونه شواهدی دال بر ایجاد بیماریزایی و بدخیمی در مورد لیزر مشاهده نشده است.
ولی در مورد خال های برجسته ( چه قرمز و چه سیاه) بهتر است که فقط در اطراف آن کار انجام شود. چرا؟ زیرا که در مورد این خالها باید از تحریک آنها به هر صورت جلوگیری شود و حتی بهتر است موهای سطح این خالها هم فقط کوتاه شوند حتی اگردر صورتیکه برای آمادگی برای لیزر موها باید قبلا Shave شوند و این کار نیز خود باعث تحریک خال می شود.
تشنج و حساسیت به نور
در مورد اشخاصی که با نورهای چشمک زن دچار تشنج می شوند انجام لیزر یا IPL ابتداً ممنوع است. در این موارد بهتر است شخص نامه ای از پزشک خود دال بر کنترل کامل بیماری داشته باشد. در حین انجام لیزر نیز باید از عینک های کاملا کدر و با یک لایه از پارچه سفید در زیر آن استفاده گردد تا امواج نورانی چشمک زن (Flashing Light) به هیچ عنوان توسط شخص مشاهده نشود.
حاملگی و شیردادن
در حالیکه هیچ گونه شواهدی دال بر مضر بودن لیزر برای خانم های باردار وجود ندارد ولی همیشه و همیشه توصیه می گردد که خانم های باردار از انجام هر گونه کاری که منشاء طبیعی نداشته باشند جدا بپرهیزند.
در مورد شیر دادن گاهی به علت تاثیر لیزر موهای زاید بر روی سیستم هورمونی شخص توصیه می شود که بهتر است در زمان شیردهی انجام نشود زیرا که ممکن است در حجم شیر مادر مؤثر باشد بخصوص مادرانی که (Exclusive Breast Feeding) در 6 ماهه اول مطلقا از شیر خود استفاده می کنند بهتر است در این 6 ماهه از انجام لیزر خودداری کنند.
در قسمت بعدی به دنباله این مبحث می پردازیم…
دکتر مرضیه قوامی