چند وقتی است که اسم این گلوتن، در حد کلسترول و قند معروف شده و خیلیها درباره مواد غذایی و رژیمهای بدون گلوتن صحبت میکنند. اگر برای شما هم سوال شده که گلوتن چیست و در بدن چه کار میکند، با خواندن این مطلب میتوانید پاسخ مناسبی برای سوالهایتان پیدا کنید.
بحثهای زیادی درباره گلوتن مطرح شده، برخی افراد معتقدند که گلوتن ماده خطرناکی است و نباید از آن استفاده کرد، برخی دیگر از افراد هم هستند که دقیقا مخالف این طرز فکر را دارند و معتقدند که گلوتن یک واحد پروتئینی است؛ اما واقعیت چیست؟
حقیقت اینجاست که گلوتن یکی از اعضای کوچک خانواده پروتئینهاست که در موادی مانند : جو، غلات و گندم پیدا میشود. از میان موادی که نام بردیم، گندم بیشتر از سایرین دارای گلوتن است.
چسبهای غذایی
– گلوتن خاصیت چسبندگی دارد. بله درست خواندهاید، اگر کمی گلوتن را ریشهیابی کنیم، به کلمه گلو میرسیم که در فرهنگ لاتین به معنای چسب است. امتحان این کار ضرر ندارد، اگر چند قطره آب به آرد اضافه کنید، پروتئینهای گلوتن یک ماده چسب مانندی ایجاد میکنند. این ماده باعث ایجاد استحکام در خمیر آرد مشود و به آن قابلیت هضم شدن میدهد.
حساسیت به نان! مگه داریم؟
– گلوتن برای بعضی از افراد حساسیت ایجاد میکند، برخی از افرادی که به گندم حساسیت دارند هم در اصل به گلوتن حساس بودهاند؛ اما یکی از اساسی ترین بیماریها برای افراد حساس به گلوتن، بیماری سلیاک است.
این بیماری علائم مختلفی دارد، از مهمترین آنها میتوان به : ناراحتیهای دستگاه گوارشی، نفخ، یبوست و اسهال اشاره کرد.
از دیگر علائم این بیماری میتوان به خستگی و کمخونی هم اشاره کرد اين علائم معمولا در اثر بیماریهای دیگر هم ایجاد میشوند، پس نیازی نیست به خودتان سخت بگیرید، اول به پزشک مراجعه کنید و از بیماریتان آگاه شوید.
سلیاک را درمان کنیم
– سلیاک از رده بیماریهای خودایمنی است، بیماریهای خودایمنی به بیماری گفته میشود که سیستم ایمنی فرد به جای این که در مقابل میکروب ها و عوامل خارجی مقابله کند، به بافتهای داخلی بدن حملهور میشود. افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند، در اصل سیستم گوارشی فرد به گلوتن موجود در بدن حملهور میشود.
سندروم IBS و نخوردن گندم
– یکی از مرسومترین سندرمهای ایجاد شده در روده افراد حساس به گلوتن، سندروم IBS است که باعث تحریک شدن روده فرد میشود. معمولا به افرادی که دارای این سندرم هستند، توصیه میشود که از خوردن گندم و خمیر دوری کنند.
چه غذاهایی حذف شود
– این توصیه را افرادی بخوانند که به گلوتن حساسیت دارند، منابع سرشار از گلوتن: ماءالشعیر، پاستا، غلات، نان و جو هستند.
به طور کلی اقلام خوراکی که مواد اولیه آنها از مخمر ساخته شده است، گلوتن دارند. افرادی که باید رژیم گلوتن بگیرند، بهتر است که این مواد غذایی را از لیست خوراکیهای روزمرهشان حذف کنند.