کانون کارگردانان از سازمان سینمایی خواسته انتخاب نماینده ایران برای جایزه اسکار را به نهاد صنفی سینماگران واگذار کند. نماینده ایران برای شرکت در رقابت بخش فیلمهای غیرانگلیسیزبان اسکار باید تا نهم مهرماه معرفی شود.
کانون کارگردانان سینمای ایران در نامهای به رئیس سازمان سینمایی خواستار تغییر نحوه گزینش و معرفی نماینده ایران برای شرکت در رقابتهای جایزه اسکار شدند.
در این نامه که خبرگزاری ایسنا متن آن را سوم مرداد ماه منتشر کرد، خطاب به محمدمهدی حیدریان آمده است: «همانگونه که مستحضرید مسئولیت معرفی فیلم برای شرکت در اسکار فیلم خارجی بر اساس قوانین اسکار میبایست توسط هیات داوری یا کمیتهای متشکل از هنرمندان و دستاندرکاران صنعت سینما مانند کارگردان، تهیه کننده، بازیگر، فیلمبردار، فیلمنامهنویس، تدوینگر، سازنده موسیقی، صداگذار و … باشد و بر خلاف آنچه در سالهای قبل انجام شده به هیچ وجه مدیر و مسئول سینمایی و منتقد نمیتوانند در این کمیته عضویت داشته باشند.»
در دو دهه گذشته انتخاب نماینده سینمای ایران برای شرکت در رقابتهای بخش بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان اسکار، بر عهدهی کمیتهای بوده که سازمان سینمایی و بنیاد فارابی در تعیین اعضای آن نقش اصلی را بر عهده دارند. به طور معمول دو مدیر ارشد این دو نهاد در کنار چند سینماگر و منتقد سینمایی از اعضای کمیته انتخاب هستند.
کانون کارگردانان سینمای ایران با استناد به قوانین آکادمی علوم و هنرهای سینمایی، نهاد اهداکننده جایزه اسکار، به رئیس سازمان سینمایی نوشتهاند: «خواهشمند است ترتیبی اتخاذ فرمایید تا کمیته انتخاب در نهاد صنفی خانه سینما تشکیل شود.»
خانه سینما، بزرگترین و باسابقهترین نهاد صنفی سینماگران ایران است که در دولت دوم محمود احمدینژاد برای مدتی منحل و دفتر مرکزیش تعطیل شد.
اندکی بیش از دو ماه تا پایان مهلت معرفی نامزد سینمای ایران برای شرکت در رقابتهای امسال جایزه اسکار باقی مانده است. نامزدهای شرکت در بخش فیلمهای خارجی اسکار باید تا نهم مهرماه (اول اکتبر) به آکادمی اسکار معرفی شوند.
مراسم اهدای نود و یکمین دوره جایزه اسکار روز یکشنبه پنجم اسفند ۱۳۹۷ در لسآنجلس برگزار میشود و نام نامزدهای نهایی شرکتکننده در این رقابتها دوم بهمن ماه اعلام خواهد شد.
از میان فیلمهای غیرانگلیسیزبان معرفی شده به آکادمی اسکار ۵ فیلم برای شرکت در رقابتهای نهایی برگزیده میشوند. اگر نماینده ایران در مهلت باقیمانده مشخص و معرفی شود این بیست و سومین حضور سینمای ایران در این رویداد سینمایی خواهد بود.
غیبت ۱۶ ساله ایران
فیلم “دایره مینا” ساخته داریوش مهرجویی نخستین اثر سینمایی ایرانی است که سال ۱۳۵۶ به آکادمی اسکار معرفی شد. پس از انقلاب سال ۵۷، ایران برای مدت ۱۶ سال نمایندهای به اسکار معرفی نکرد.
پیش از این مجید مجیدی با فیلم “بچههای آسمان” موفق شد در میان پنج نامزد نهایی بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان برای دریافت اسکار سال ۱۹۹۹ قرار بگیرد که در رقابتهای نهایی ناکام ماند.
طلسم سینمای ایران برای دریافت مهمترین و مشهورترین جایزه سینمایی جهان هفت سال پیش با فیلم “جدایی نادر از سیمین” ساخته اصغر فرهادی شکست. فرهادی در هشتاد و نهمین دوره اسکار نیز به خاطر فیلم “فروشنده” جایزه بهترین اثر سینمایی غیرانگلیسیزبان را از آن خود کرد.
سال گذشته فیلم “نفس” ساخته نرگس آبیار به عنوان نماینده ایران به آکادمی اسکار معرفی شد و به این ترتیب برای نخستین بار اثر یک سینماگر زن ایرانی به این رقابتها راه یافت.
هیئت معرفی نماینده سینمای ایران در نودمین دوره رقابتهای اسکار از ۴ کارگردان (سیروس الوند، محمد بزرگنیا، کمال تبریزی، رسول صدرعاملی) جمال ساداتیان، تهیهکننده، مجید انتظامی، آهنگساز، جواد طوسی، منتقد، رضا کیانیان، بازیگر و امیر اسفندیاری، معاون بینالملل بنیاد سینمایی فارابی تشکیل شده بود.