وبسایت وزارت خارجه آمریکا با انتشار تازهترین معلومات در مورد راههای پیوستن شهروندان افغانستان به بستگانشان در آمریکا نوشته است که افغانهای «واجد شرایط» در این کشور میتوانند برای دعوت اعضای خانوادههای خود درخواست بدهند.
براساس معلوماتیکه دفتر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به بیبیسی فرستاده است، این نهاد در نوامبر سال ۲۰۲۲، «سایت یکجا شدن اعضای خانوادههای افغان» را راه اندازی کرد و اکنون معلومات این سایت اخیرا بروزرسانی شده است.
به گفته دفتر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این معلومات به افغانها کمک میکند «تا مسیرها را شناسایی کرده و در صورت واجد شرایط بودن، روند درخواست را برای اعضای خانواده افغانهای دارای شهروندی آمریکا، دارندگان اقامت دایمی (LPR)، پناهندگان و افراد دارای اجازه اقامت مشروط آغاز کنند.»
در معلومات بروزشده وبسایت وزارت خارجه آمریکا آمده است: «اگر تبعه ایالات متحده آمریکا هستید، ممکن است همسر، فرزندان و والدین شما واجد شرایط مهاجرت فوری به ایالات متحده باشند. اتباع ایالات متحده همچنین میتوانند برای خواهر، برادر و فرزندان بالغ مجرد خود درخواست بدهند وآنها میتوانند پس از دریافت ویزا مهاجرت نمایند.»
دولت آمریکا برای انتقال همسر، فرزندان مجرد زیر ۲۱ سال و والدین این افراد نیز کمک میکند و برای این منظور آنها باید به کشوری سفر کنند که بتوانند روند دریافت ویزای مهاجرت را طی کنند.
دارندگان ویزای ویژه مهاجرتی (اسآیوی) و افراد دارای اقامت مهاجرتی دیگر تنها میتوانند همسر و فرزندان مجرد زیر ۲۱سال خود را دعوت کنند.
بنا به اعلامیه وزارت خارجه آمریکا دارندگان اقامت دائم (گرینکارت) میتوانند همسر و فرزندان مجرد زیر ۲۱ سال و همچنین دختران و پسران بالغ (بالاتر از سن ۲۱) مجرد خود را نیز دعوت کنند.
در آستانه بازگشت طالبان به قدرت در تابستان سال ۱۴۰۰ آمریکا سفارت و نمایندگیهای دیپلماتیک خود را در افغانستان بست و طی چند هفته پس از آن دهها هزار نفر را از کابل به خارج از افغانستان منتقل کرد.
در راهنمای وزارت خارجه ایالات متحده آمده که آمریکا در ویزاهای مرتبط به خروج از افغانستان نمیتواند کمکی کند. اخیراً بعد از افزایش تنش میان طالبان و دولت پاکستان، دریافت ویزای پاکستان برای سفر به این کشور برای شهروندان افغانستان دشوارتر از قبل شده است و سفارت پاکستان در کابل تنها به افراد معدودی برای درمان ویزا میدهد.
وزارت خارجه آمریکا همچنین در توضیح روند مهاجرت برای اعضای خانواده افغانهای ساکن آمریکا نوشته است: «شما روند درخواست ویزای مهاجرت به اعضای خانواده خود را با پر کردن فرم درخواست برای اقارب/بستگان به دفتر خدمات شهروندی و مهاجرت ایالات متحده (USCIS) میتوانید آغاز کنید. این اداره در أسرع وقت درخواستها را بررسی خواهد کرد. اگر درخواست شما تایید شود، مرکز ملی ویزا (NVC) با اعضای خانواده شما تماس خواهد گرفت تا برای ویزای مهاجرتی خود درخواست بدهند. زمان مشخص شدن قرار مصاحبه با آنها به نوع ویزا بستگی دارد. مرکز ملی ویزا ممکن است از شما بخواهد که طی مراحل اضافی را تکمیل کنید. مثلاً، ممکن است ضرورت باشد تا فرم حمایت مالی موسوم به I-۸۶۴ را برای نشان دادن توانایی مالی خود برای حمایت از خانواده خود پر کرده و ارسال کنید.»
هفته گذشته، همزمان با فشارهای پلیس پاکستان برای دستگیری و اخراج مهاجران افغان از این کشور، وزارت خارجه آمریکا یک خط تلفن اضطراری و پیامرسان واتساپ را معرفی کرد برای افرادی که در حال طی مراحل اسکان مجدد در آمریکا هستند و ممکن است با خطر اخراج اجباری از پاکستان روبرو شوند.
شمارههای تلفن و واتساپ در حساب ایکس وزارت خارجه آمریکا در اختیار این دسته از پناهجویان منتشر شده که گفته شده از دوشنبه تا شنبه، از ۸ صبح تا نیمهشب به وقت محلی در دسترس است.
شماری از پناهجویان افغان در پاکستان که در مسیر مهاجرت و اسکان مجدد به کشورهای غربی هستند، میگویند گذرنامههایشان را تحویل نمایندگیها دادهاند یا ویزایشان منقضی شده است. آنها نگران اخراج شدن از سوی دولت پاکستان هستند. سازمان ملل هفته گذشته گفت در مواردی پلیس پاکستان حتی مهاجران و پناهجویان ثبت شده را هدف قرار میدهد.
پلیس پاکستان با یورش به محلههای زندگی مهاجران افغان در اسلام آباد و سایر شهرهای این کشور، افرادی که فاقد «اسناد معتبر اقامتی» هستند را دستگیر و به بازداشتگاههای موقتی پیش از اخراج اجباری، انتقال میدهند.
پناهجویان افغان که درخواست اسکان مجدد در کشورهای غربی را دارند عمدتا به سفارتهای غربی در اسلام آباد مراجعه میکنند تا روند پذیرش را طی کنند که ممکن است ماهها دربر بگیرد.
پیشتر رسانههای پاکستانی گزارش داده بودند که سفارت آمریکا در اسلام آباد فهرستی از افغانها را که در حال طی مراحل اسکان مجدد در آمریکا هستند به حکومت پاکستان داده تا پلیس این کشور دستگیر و اخراج اجباری نکند.
همچنین بریتانیا نیز افغانهای پذیرفته شده را با پروازهای چارتر از پاکستان انتقال میدهد.