آتش زدن دفتر امام جمعه شهرستان لردگان، پایین کشیدن تابلوی فرمانداری این شهرستان در پی به آتش کشیدن آن و تصرف شبکه بهداشت لردگان که مردم آنجا را عامل مصیبت های اخیر در این منطقه می دانند؛ اینها واکنشهای خشمگین امروز مردم روستای چنار محمودی و لردگان بود. معترضانی که اعتراضات چند روز اخیر آنها با بیاعتنایی مقامات کشوری همراه بود و از سوی نیروهای یگان ویژه سرکوب شد.
ماجرا از هفته گذشته آغاز شد که در روز چهارشنبه ۱۰ مهر شماری از ساکنان روستای چنار محمودی در شهرستان لردگان استان چهارمحال و بختیاری در مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع کرده و نسبت به مبتلا شدن تعداد زیادی از ساکنان این روستا به ویروس اچآیوی اعتراض کردند.
در حالی که اهالی معترض این روستا می گویند «سرنگ آلوده هنگام آزمایش قند خون» منجر شده تا حتی برخی کودکان هم به اچآیوی مبتلا شوند، اما وزیر بهداشت ایران کانون آلودگی اهالی این روستا به اچآیوی را «معتادان تزریقی» و «افرادی با روابط نامطلوب» عنوان کرده است و این موضعگیری بیشتر خشم معترضین را برانگیخت.
آمارهای متفاوتی از تعداد افرادی که به ایدز مبتلا شدهاند مطرح می شود اما یکی از نمایندگان عضو کمیسیون بهداشت مجلس تعداد مبتلایان به ایدز در منطقه را ۲۶ نفر ذکر کرده است، در حالی که مردم منطقه این رقم را چندین برابر می دانند.
پیش از این، دکتر کامیار علایی از مدیران انستیتوی بینالمللی سلامتی و آموزش در آمریکا در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا توضیح داده بود که در ایران شیوع این بیماری یک در هزار است یعنی در میان ۸۲ میلیون شهروند، حدود ۱۰۰ هزار تن به ویروس اچآیوی مبتلا هستند. این درصد هم به طور متوسط است ولی در شهرهای بزرگ مثل تهران که رفتار پرخطر بیشتر است، این درصد بالاتر است ولی در شهرهای کوچک و به ویژه روستاها، این درصد خیلی کمتر است.
به گفته آقای علایی در یک روستای کوچک که میزان همهگیری باید کم باشد، بروز تعدادی موارد در یک مقطع زمانی میتواند نشانه همهگیری باشد. طبق بررسی ما، جمعیت این روستا یک هزار و ۴۹۸ نفر است و اگر بر فرض حداقلی، ۲۶ نفر هم مبتلا شده باشند حداقل دو درصد گرفتار اچآیوی شدهاند.
کامیار علایی افزود که با توجه به شیوه یک در هزار اچآیوی در ایران، این درصد از گسترش در یک روستا، میزان ۲۰ برابر متوسط در ایران است که بیش از طریق گسترش روشهای معمولی، نشانی از یک مشکل سیستماتیک بیرونی محسوب میشود.
Voa