سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی در ایران، از دستور فروش اموال «کورش کمپانی» و توقیف کانتیرهای «چای دبش» خبر داده است.
طی ماههای اخیر فساد گسترده در این دو شرکت خبرساز شده بود.
سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی یکی از زیرمجموعه های وزارتهای وزارت امور اقتصادی و دارائی ایران است که بر اساس اساسنامه آن، هدفش مدیریت «جمع آوری، نگهداری، اداره و فروش» اموالی است که بر اساس قانون به تملک و تصرف دولت درآید.
عبدالمجید اجتهادی، رئیس این سازمان از توقیف ۱۰۰۰ کانتینر با مالکیت چای دبش خبر داده است و میگوید دستور «فروش فوری» اموال کوروش کمپانی هم صادر شده است.
آقای اجتهادی گفته که اموال کوروش کمپانی در تهران و قشم، توقیف شده و در اختیار سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی قرار گرفته است.
او افزود: «دستگاه قضا تاکید کرده هرچه سریعتر این اموال به فروش برسد.»
خودرو، املاک و تعداد زیادی موبایل جزو این اموال اعلام شده است؛ گفته شده که این اموال بعد از ارزش گذاری در تیر ماه وارد فرآیند فروش خواهد شد.
آقای اجتهادی در مورد کورش کمپانی هم گفته، اموال این شرکت در خارج از ایران شناسایی شده و «تعیین تکلیف خواهد شد.»
او البته از کشور خاصی نام نبرد و به نحوه تعیین تکلیف این اموال هم اشارهای نکرد.
رئیس سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی همچنین گفته است ۱۰۰۰ کانتینر متعلق چای دبش توقیف شده و مکان آن را «بندر شهید رجایی» اعلام کرده است.
او گفته است: «برخی تجهیزات صنعتی وارداتی به عنوان متروکه در اختیار سازمان قرار داده شده است. کمتر از ۱۰ درصد این چای غیر قابل مصرف بوده و منهدم خواهد شد.»
اخیرا قوه قضائیه اعلام کرده بود کوروش کمپانی ۷۱۰۰ شاکی دارد که با «مطالبه ۲۰۰ میلیارد تومان» شکایات خود را به دادسرا ارائه کردند.
سخنگوی قوه قضائیه همچنین گفته بود «املاکی از متهم در اصفهان شناسایی شده و تعدادی خودروی مدل بالا در کیش و تعدادی خودرو در امارات شناسایی و توقیف شده است.»
مقامهای قضایی در ایران میگویند از طریق مراجع بین المللی و اینترپل (پلیس بینالملل) به دنبال شناسایی و دستگیری متهم هستند.
فساد در کورش کمپانی و چای دبش چگونه اتفاق افتاد
شرکت «کوروش پردازان آی سا» با نام تجاری کوروش کمپانی در حوزه تلفن همراه فعالیت میکرد و مدعی بود که با حذف واسطهها آیفون را زیر قیمت به مشتری میرساند.
در بهمن ماه پارسال کلاهبرداری آن علنی شد و گزارش شد که مالک آن به خارج از ایران گریخته است.
تعدادی از چهرههای مشهور این شرکت را تبلیغ میکردند.
از فساد چای دبش هم به عنوان بزرگترین فساد مالی در ایران نام برده میشود.
گروه صنعتی چای دبش حدود ۳ میلیارد و چهارصد میلیون دلار برای واردات و بستهبندی چای گرفته بوده بود.
سازمان بازرسی ایران میگوید گروه کشت و صنعت دبش طی سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ برای واردات چای و ماشینآلات مبلغی برابر با سه میلیارد و سیصد و هفتاد میلیون دلار ارز دریافت کرد که یک میلیارد و چهارصد و هفتاد و دو میلیون دلار آن، ارز دولتی بود.
سازمان بازرسی در آذر ماه اعلام کرد این شرکت برای یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار از ارزهای دریافتی خود کالایی وارد ایران نکرده است و بخشی از ارزهای دولتی را در بازار آزاد به مبالغ بالاتر فروخته است.
در حالیکه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران از «مبارزه با فساد» در صورت پیروزی صحبت میکنند، موضوع چای دبش هم وارد مناظرات انتخاباتی شده است.
سعید جلیلی در این باره میگوید: «وقایع نامطلوبی نظیر چای دبش ناشی از ناهمخوانی منابع و مصارف بود. دولت باید اولویتها را بداند و فرایند ثبت سفارش و تامین و تخصیص ارز باید به موقع و به روز باشد که موجب التهاب در بازار ارز نشود.»
مسعود پزشکیان، دیگر نامزد این انتخابات هم در مناظره دوم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری گفت: «شعار دادن کار سختی نیست، در دولت رییسی چرا وزیر کشاورزی بازداشت شد؟ چای دبش چرا اتفاق افتاد؟»
جواد ساداتینژاد، وزیر سابق جهاد کشاورزی در دولت ابراهیم رئیسی که از سمت خود کنار رفت، در ارتباط با این پرونده به سه سال زندان محکوم شده است.