آمریکا و اسرائیل روز دوشنبه تاکید کردهاند که به ایران اجازه نخواهند داد به سلاح هستهای دست پیدا کند. مقامهای آمریکا بار دیگر بر رویکرد دیپلماتیک تاکید کردند و مقامهای اسرائیل گفتند که علیرغم هزینههای سنگین چنین کاری، اسرائیلیها متحد خواهند بود.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در سخنانی در گروه لابی هوادار اسرائیل، اِیپک، گفت که هیچ خطری برای اسرائیل «ناگوارتر از تهدیدهای رژیم ایران نیست.»
با این حال او بار دیگر تکرار کرد که به نظر دولت جو بایدن بهترین راه حل، دیپلماتیک خواهد بود. او افزود که فشارهای اقتصادی و اقدامات بازدارنده، دیپلماسی را تقویت میکند.
او گفت: «اگر ایران راه حل دیپلماتیک را رد کند، در آن صورت رئیس جمهور بایدن مکررا روشن کرده که همه گزینهها برای اطمینان از جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای موجود است.»
خانم استرول هم گفت هرچند ترجیح آمریکا یافتن یک راه حل صلحآمیز برای برنامه هستهای ایران است «اما این رویکرد باید با داشتن اراده و توانایی استفاده از زور در صورت نیاز به آن تقویت شود.»
او گفت که آمریکا و اسرائیل «دائما برای گسترش همکاریهای نظامی و اشتراک اطلاعات امنیتی» همکاری میکنند.
او به رزمایش اخیر آمریکا و اسرائیل در ماه ژانویه اشاره کرد و گفت این بزرگترین مانور مشترک در تاریخ دو کشور بود.
همزمان بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل، در کنفرانس سالانه «جروزالم پست» در نیویورک گفت «ظهور ایران مجهز به سلاح اتمی» اسرائیل را تهدید میکند.
او گفت در صورتی که حمله به ایران ضروری شود، همه اسرائیل متحد خواهد شد.
آقای گانتس گفت: «باید تاکید کنیم که ایرانی اتمی اولین و مهمترین چالش جهانی است و ثبات دنیا و منطقه را به خطر میاندازد.»
آقای گانتس گفت که «ساعت یازدهم» فرا رسیده و افزود: «ما نمیتوانیم به ایران اجازه دهیم به سلاحهای هسته ای دست پیدا کند.» منظور او از ساعت یازده اصطلاحیایست که در زبان انگلیسی به معنای لحظه و زمان تعیینکنندهایست که نباید در اقدام و عمل تاخیر کرد.
او گفت: «میخواهم به عنوان یک رهبر مخالف [دولت فعلی اسرائیل] بر این پیام تاکید کنم: هر چه لازم باشد برای جلوگیری از تهدید وجودی برای کشور اسرائیل انجام خواهیم داد. میدانیم که این اقدام ممکن است با هزینه زیادی همراه باشد، اما مثل همیشه در چنین مواردی، همه رهبران و مردم متحد خواهند شد.»
شاهزاده رضا پهلوی روز دوشنبه در توییتی خبر داد که در حاشیه کنفرانس «جروزالم پست» با آقای گانتس دیدار کرده است.
او نوشت: «ما درباره تاریخ غنی مشترک دو ملت و فرصتهای همکاری آینده، نه فقط میان اسرائیل و ایرانی دموکراتیک و سکولار، بلکه در سراسر خاورمیانه صحبت کردیم. بیایید با هم عصر تازهای را شروع کنیم.»
جِیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا، اخیرا با تاکید بر اینکه ایالات متحده مانع دستیابی ایران به سلاح اتمی خواهد شد گفت آمریکا «اقدامات لازم را برای تداوم این سیاست انجام خواهد داد که از جمله آنها، به رسمیت شناختن آزادی عمل اسرائیل» است.
علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، در پاسخ گفت این سخنان «یعنی مسئول همه اقدامات تروریستی» اسرائیل «علیه افراد و تاسیسات اتمی ایران تاکنون آمریکا بوده و خواهد بود و طبعا باید تبعاتش را بپذیرد.»
برخی گزارشها حاکی از ادامه تلاش آمریکا در جبهه دیپلماتیک است.
نشریه اینترنتی اکسیوس هفته پیش گزارش داد که برِت مکگورک، مشاور ارشد رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، اوایل ماه مه محرمانه به عمان سفر کرده است. اکسیوس به نقل از چهار مقام اسرائیلی و آمریکایی نوشت که آقای مکگورک روز هشتم مه به مسقط رفته بود اما آمریکا یا عمان این سفر را علنی نکردند.
مقامها گفتند که موضوع اصلی مورد بحث در آن سفر یک حرکت تازه دیپلماتیک بر سر برنامه اتمی ایران با میانجیگری عمان بوده است.
مقام ارشد اسرائیلی به اکسیوس گفت که «عمانیها درحال وساطت میان ایران و آمریکا هستند».
سه مقام ارشد اسرائیل، به گزارش اکسیوس، ادعا کردند که کاخ سفید از مسیر عمان درحال بررسی این موضوع است که آیا ایرانیها آماده هستند گامهایی برای محدود کردن برنامه هستهای خود بردارند تا از تنش در منطقه کم کند و در ازای آن چه میخواهند.»
مقامهای اسرائیل به این نشریه گفتند که این کشور نگران تلاش احتمالی دولت بایدن برای «تعلیق در برابر تعلیق» در چارچوب یک توافق مقدماتی با ایران است.
یک دیپلمات ارشد اروپا هم گفت که «آمریکا مشغول همکاری با عمانیها بر سر موضوع ایران است».
برخی از محدودیت هایی که بر اساس توافق اتمی برجام علیه ایران هنوز پابرجاست در ماه های آینده به طور خودکار برداشته می شود، در حالی که اختلاف قدرتهای جهانی با ایران بر سر بخشهای توسعه یافته برنامه اتمی این کشور، در ماه های اخیر افزایش یافته است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید هدف برنامه اتمیاش صلحآمیز است.