اعلام موضع مخالفان جمهوری اسلامی ادامه دارد و به ویژه در داخل ایران شماری از زندانیان سیاسی و خانوادههای قربانیان خشونت حکومت بر تداوم مبارزه تا رسیدن به آزادیهای سیاسی و تحقق عدالت تاکید کردهاند.
فاطمه سپهری، فعال سیاسی که برای درخواست کنارهگیری علی خامنهای به زندان افتاده، گفته مردم ایران از دست حکومت «به ستوه» آمدهاند.
شماری از زندانیان سیاسی آزاد شده بر مواضع خود ضد حکومت تاکید کردهاند و فعالان مدنی در دیدار با آنها یا با خانوادههای زندانیان سیاسی همبستگی خود را اعلام کردهاند.
فراخوانهایی برای اعتراضات خیابانی همزمان با چهلم محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، دو نفر از اعدامشدگان اعتراضات در شبکههای اجتماعی همرسانی شده است.
شب گذشته هم چندین تشکل صنفی و مدنی داخل ایران یک منشور مشترک از «مطالبات حداقلی» خود را منتشر کردند.
«عهد کردیم دادخواه بمانیم»
جمعی از خانوادههای دادخواه کشتهشدگان اعتراضات اخیر بر سرمزار عزیزانشان گردهم آمدند و«عهد کردند که متحد بمانند».
مریم اسکندری، خواهر محمدرضا اسکندری در اینستاگرامش با انتشار چندین عکس نوشت که خانواده او در مشهد به دیدار خانواده ابوالفضل آدینهزاده رفتند، دیداری که دراین شرایط بحرانی مرهمی برای تسکین درد هر دو خانواده بوده است.
او در پایان نوشته: « به امید روز عدالت و دادخواهی».
چند روز پیش نهادی با عنوان «شورای انقلابی دادخواهان » اعلام موجودیت کرد.
این نهاد در معرفی خود میگوید «از خاوران تا آبان، از جانباختگان جنبشسبز تا شکنجەگاەهای کردستان، از اعدامیان پشتبام مدرسه رفاه تا کشتەشدگان انقلاب «زن زندگی آزادی»، ما بازماندگان این سالهای سیاه، شورای انقلابی دادخواهان را شکل دادەایم تا با یاری شما عدالت انتقالی و تاسیس دادگستری مستقل را پیگیری کنیم.»
«ما قبل از اینکه مخالف باشیم، محصول عملکرد شما هستیم»
فاطمه سپهری، یکی از امضاکنندگان نامه درخواست کنارهگیری آیتالله علی خامنهای از قدرت، در متنی با اعتراض به حکم زندان و روند دادگاه خود خطاب به مقامهای حکومت، که آنان را «مسئولین بیمسئولیت کشور» توصیف کرده، درباره وضعیت بحرانی ایران هشدار داده است.
خانم سپهری، در متنی که در توییتر برادرش همرسانی شده، گفته: «من در اینجا هشدار میدهم که من و میلیونها نفر دیگر قبل از اینکه مخالف این نظام محسوب شویم حاصل عملکرد شما هستیم.»
او با توصیف دوران حکومت کنونی ایران به عنوان «۴۴ سال در رنج و غم و اندوه و عملکرد ظالمانه» گفته است مردم ایران از « اختلاس، تجاوز، حیف و میل بیت المال، سوء مدیریت های متعدد، جنگ افروزی و ناآرامی در جهان و کشور و هزاران جنایت دیگر به ستوه» آمدهاند.
خانم سپهری خطاب به مقامهای حکومت گفته: «دیگر تاب تحمل هیچ کدامتان را نداریم و تا پس گرفتن کشور و سرزمینمان از پای نخواهیم نشست.»
او تنها زندانی سیاسی نیست که بر ادامه مبارزه تاکید کرده است.
منیره عربشاهی و یاسمن آریانی، مادر و دختری که برای مبارزه با حجاب اجباری به زندان طولانی محکوم شده بودند امروز پس از آزادی شعار «زن، زندگی، آزادی» دادند و به کشتهشدگان اعتراضات ادای احترام کردند.
مژگان ایلانلو، نویسنده و مستندسازی هم که در مهر ماه و با انتشار عکسی بدون حجاب بازداشت شده بود، امروز آزاد شد.
از خانم ایلانلو پس از آزادی هم در مقابل زندان اوین عکسی بدون حجاب گرفته که در آن انگشتانش را به صورت نماد پیروزی نشان میدهد.
شب چهارشنبه هم بهاره سلیمانی و نازنین محمدنژاد، دو فعال مدنی حامی جنبش کارگری در ایران، هنگام آزادی برای همبندیهای خود در برابر زندان یکی از سرودهای اعتراضی را خواندند.
خانم سلیمانی همچنین مویش را به سبک اعتراضات اخیر چید.
شماری از زندانیان سیاسی آزادشده و فعالان مدنی امروز با فرهاد میثمی دیدار کردند. آقای میثمی پس از اعتصاب غذا همچنان بسیار لاغر دیده میشود. محمد رسولاف و نوشین جعفری از جمله چهرههایی بودند که با او دیدار کردند.
با وجود آزادی تعداد چشمگیری از زندانیان سیاسی، هنوز بسیاری از آنها در زندان به سر میبرند.
رضا شهابی، از چهرههای سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، یکی از زندانیان سیاسی است که همچنان در حبس است و به دلیل مشکلات سلامتی به طور ویژه نگرانیهایی دربارهاش مطرح است.
روز چهارشنبه عدهای از فعالان کارگری و مدنی با خانواده آقای شهابی دیدار کردند و خواهان آزادیاش شدند.
سندیکای شرکت واحد میگوید که خواهان «آزادی فوری و بی قید و شرط تمامی زندانیان سیاسی، کارگران، معلمان، دانشجویان، فعالین زنان، فعالین جنبشهای رفع ستم و تبعیض ملی، جنسیتی، مذهبی و… و کلیه بازداشت شدگان اعتراضات جنبش سراسری زن، زندگی، آزادی در کشور» است.
این سندیکا یکی از تشکلهای همراه با «منشور مطالبات حداقلی» است.
زندانی سیاسی دیگری که از وضعیت سلامت او ابراز نگرانی شده دکتر حمید قرهحسنلو، پزشک زندانی در ارتباط با اعتراضات اخیر است که با وجود وخامت حالش از دسترسی به خدمات درمانی محروم است.
فرزاد صیفیکاران، خبرنگار رادیوزمانه که اخبار اجتماعی و حقوق بشری ایران را پوشش میدهد، در گزارشی به نقل از یک منبع مطلع نوشته است که «حمید قرهحسنلو، پزشک زندانی در زندان مرکزی کرج، به دلیل بیماری قلبی و کولیت روده، شرایط جسمانی وخیم و نامناسبی دارد، اما مقامهای زندان از اعزام او به بیمارستان دسترسی به خدمات درمانی مناسب جلوگیری میکنند.»
عکسی که از دکتر قرهحسنلو منتشر شده او را با کاهش وزن قابل ملاحظه نشان میدهد. در این عکس آقای قرهحسنلو با دستبند به تخت بیمارستانی در بهداری زندان بسته شده است.
حمید قرهحسنلو یکی از متهمان پرونده کشته شدن یک بسیجی به نام روح الله عجمیان در مراسم چهلم حدیث نجفی بود.
آقای قرهحسنلو نخست در این دادگاه حکم اعدام گرفت اما آن حکم بعدتر در دیوان عالی ایران شکسته شد.
اما محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، دو متهم دیگر پرونده اعدام شدند. اعدام ناگهانی این دو و اخباری که پیرامون پرونده آنها منتشر شده بود افکار عمومی ایرانیان را به شدت متاثر کرد.