فردا، پنجشنبه هفتم ژوئن، مردم شهر تورنتو و حومه به همراه دیگر ساکنان استان شان معروف به اونتاریو پای صندوقهای رای می روند. انتخاباتی که برای برگزیدن دولت و نخست وزیر پرجمعیت ترین استان کانادا برگزار می شود. نظرسنجی ها نشان می دهد که حزب میانه رو “لیبرال” پس از ۱۲ سال اداره اونتاریو، قدرت را از دست خواهد داد. در نتیجه رقابت اصلی براساس آخرین افکارسنجی ها میان حزب راستگرای معروف به “محافظه کاران پیشرو” و حزب چپ گرای “دمکراتهای نوین” است.
انتخابات در یکی از استانهای کانادا به صورت معمول توجه زیادی جلب نمی کند. اما این بار به خاطر قطعی بودن شکست حزب حاکم از یک سو و شخصیت “داگ فورد” رهبر حزب محافظه کار پیشرو که منتقدانش او را با دونالد ترامپ مقایسه می کنند از سوی دیگر مورد توجه بیشتری قرار گرفته.
در این رقابت همچنین بیش از هر انتخاباتی در کشورهای مهاجرپذیر، کاندیداهای ایرانی تبار شرکت کرده اند. پنج ایرانی از سوی این سه حزب اصلی در حوزه های انتخابی شمال شهر تورنتو و نزدیکی شهر اوتاوا نامزد هستند و در یکی از این حوزه ها دو رقیب اصلی ایرانی تبارند.
ناهید یعقوبیان. ۲۸ ساله. کاندیدا از سوی حزب میانه روی لیبرال در حوزه انتخابیه ای در شمال شهر تورنتو به نام “آرورا- اوک ریجز- ریچموند هیل” (شمالی)
خانواده خانم یعقوبیان ۳۵ سال پیش به کانادا مهاجرت کردند. او در دانشگاه “کویینز” این کشور حقوق خوانده و وکیل است. ناهید یعقوبیان به بی بی سی فارسی گفت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که در آن آقای ترامپ پیروز شد به او انگیزه داد تا وارد عرصه سیاست شود و برای نامزدی در انتخابات تلاش کند.
او گفت می خواهد از آنچه دستاوردهای کانادا از جمله خدمات پزشکی و درمان رایگان برای همه می داند در برابر سیاست های راست گرایانه ای که با این خدمات مخالفند دفاع کند. ناهید یعقوبیان پس از بیش از یک سال گفتگو با اعضای حزب لیبرال در حوزه انتخابیه اش توانست حمایت اکثریت قاطع آنها را جلب کند به طوری که تنها رقیب درون حزبی اش تصمیم به کناره گیری گرفت و خانم یعقوبیان نامزد این حزب شد. او گفت با وجود قطعی بودن شکست حزب متبوعش در این انتخابات یکی از دو بخت اصلی پیروزی در حوزه انتخابی اش است. رقیب او یک ایرانی تبار دیگر به نام مایکل پارسا از حزب محافظه کاران پیشروست.
مایکل پارسا. ۴۰ ساله. کاندیدا از سوی حزب راستگرای محافظه کاران پیشرو در حوزه انتخابیه ای در شمال شهر تورنتو به نام “آرورا- اوک ریجز- ریچموند هیل” (شمالی)
آقای پارسا فارغالتحصیل رشته بازرگانی از دانشگاه “یورک” در تورنتو است و بر خلاف رقیبش خانم یعقوبیان سابقه نامزدی در انتخابات های پیشین را دارد. او به بی بی سی فارسی گفت بسیار خوشحال است که می بیند جامعه ایرانی کانادا فعال تر شده و در عرصه سیاسی این کشور حضور جدی دارد.
آقای پارسا گفت بر خلاف ایرادهایی که منتقدان به داگ فورد رهبر حزب متبوعش می گیرند آقای فورد مردی بسیار خوش قلب و مردم دوست است و شماره تلفن همراهش را به همه نامزدها حزب داده که هر وقت نیاز باشد مستقیم با او تماس بگیرند. مایکل پارسا که حزبش در آستانه بازگشت به قدرت بعد از ۱۲ سال قرار دارد گفت مردم حوزه اش از ایرانی و غیر ایرانی خواستار تغییر هستند و نگران پایین آمدن کیفیت خدمات پزشکی و سرمایه گذاری ناچیز در حمل و نقل عمومی در مناطق شمال شهر تورنتو.
سمن طبسی نژاد. ۲۵ ساله. کاندیدا از سوی حزب چپگرای دموکراتهای نوین در حوزه انتخابیه شمال تورنتو به نام “ویلودل”
خانم طبسی نژاد مدرک کارشناسی ارشد در رشته مردم شناسی از دانشگاه “مک گیل” کانادا دارد. او یکی از جوان ترین کاندیداهای این دور از انتخابات است و در حوزه ای نامزد حزب چپ شده که معمولا یکی از دو حزب میانه رو لیبرال یا راست گرای محافظه کار پیشرو در آن پیروز می شوند.
او به بی بی سی فارسی گفت با وجود پیشینه این حوزه انتخابی امیدوار است با افزایش اقبال به حزب چپ و حمایتی که بسیاری از رای دهندگان ایرانی در این محله از او کرده اند پیروز شود. سمن طبسی نژاد گفت انگیزه اش برای ورود به عرصه این رقابتها کمک به شنیده شدن صدای مردم از سوی سیاستمداران است. او نزدیک ۶ ماه است که در حال فعالیت انتخاباتیست و معتقد است نگرانی هایی که از نخست وزیر شدن داگ فورد رهبر حزب راستگرا وجود دارد سبب خواهد شد تعدادی از حامیان حزب میانه رو لیبرال که امیدی به موفقیت حزبشان ندارند به حزب چپ رای دهند.
رضا مریدی. ۷۳ ساله. کاندیدا از سوی حزب میانه روی لیبرال در حوزه انتخابی ریچموند هیل.
آقای مریدی در ارومیه متولد شده و فارغالتحصیل دانشگاه تهران است. او دکترایش را در رشته فیزیک در بریتانیا گرفته و سپس در کانادا مشغول کارهای پژوهشی شد. آقای مریدی ۱۱ سال پیش وارد سیاست شد و اولین ایرانی بود که در آمریکای شمالی به یک نهاد قانون گذاری استانی راه یافت. از آن زمان او دو بار دیگر هم از حوزه ایرانی نشین ریچموند هیل انتخاب شده.
این بار اما شکست حزب متبوعش قطعیست. اینکه او بتواند علی رغم آن شکست کرسی خود را حفظ کند بستگی به این دارد که رای دهندگان این حوزه انتخابی به ویژه ایرانیان به خاطر شناختی که از آقای مریدی دارند به او وفادار بمانند یا نه. آقای مریدی با اشاره به نرخ پایین بیکاری در استان اونتاریو و بهبود قابل توجه وضع اقتصادی به بی بی سی فارسی گفت عملکرد دولت لییرال که او در آن وزیر است بسیار مثبت بوده و مشخص نیست که چرا حمایت مردم استان از این حزب تا این حد کم شده است. او گفت همچنان امیدوار است ورق در این ۲۴ ساعت پایانی برگردد.
گلسا قمری. ۳۳ ساله. کاندیدا از سوی حزب راستگرای محافظه کاران پیشرو در حوزه انتخابیه کارلتون در نزدیکی اوتاوا پایتخت کانادا.
خانم قمری در رشته حقوق در دانشگاه اوتاوا درس خوانده و وکیل است. او یک ساله بوده که خانواده اش از ایران به کانادا مهاجرت کردند. خانم قمری می گوید وقت آن رسیده که به سالها حیف و میل بودجه و پول مالیات دهندگان از سوی حزب لیبرال پایان داه شود.
گلسا قمری هفته پیش در پاسخ به پرسشی در مورد تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین گقت معتقد نیست که این تغییرات محصول فعالیت انسان هاست. این اظهار نظر او در رسانه های اصلی کانادا بازتاب داشت. این حوزه انتخابیه به صورت سنتی به حزب محافظه کار پیشرو رای می دهد و به همین دلیل گلسا قمری هم شانش زیادی برای موفقیت دارد.