ریچارد مور، رییس سرویس اطلاعات خارجی بریتانیا، فروش پهپادهای انتحاری از سوی جمهوری اسلامی به روسیه برای حمله به اوکراین را اقدامی «خلاف وجدان» خواند. او افزود که این اقدام باعث ایجاد نزاعهای داخلی در بالاترین سطح رژیم جمهوری اسلامی و مقامات تهران شده است.
کشورهای غربی و اوکراین از مدتها پیش شواهدی را مبنی بر ارسال پهپادهای شاهد به روسیه برای به کار گرفتن در جنگ اوکراین منتشر کردهاند اما جمهوری اسلامی این گزارشها را رد کرده است.
رییس سرویس اطلاعات خارجی بریتانیا، امآی۶ اما از روسهایی که از تهاجم روسیه به اوکراین نگران هستند درخواست کرد با این اداره جاسوسی «دست در دست هم دهند» تا به خونریزیها در اوکراین پایان داده شود.
ریچارد مور، رییس امآی۶، روز چهارشنبه ۲۸ تیر در دومین سخنرانی خود از زمان انتخاب شدن به این سمت گفت که دورنمای کمی برای تصرفات مجدد روسیه در اوکراین وجود دارد.
مور در سال ۲۰۲۰ به سمت ریاست سرویس اطلاعات خارجی بریتانیا منصوب شد.
او در جریان سخنرانی خود در سفارت بریتانیا در پراگ، وضعیت کنونی اوکراین را به بهار پراگ در سال ۱۹۶۸ تشبیه کرد.
در آن زمان اتحاد جماهیر شوروی اصلاحات در چکسلواکی را رد و خاک این کشور را تصرف کرد.
مور گفت از آنجایی که روسها شاهد «بیکفایتی بیرحمانه» رهبران خود هستند، بسیاری از آنان با همان دوراهیهایی روبهرو شدهاند که پیشینیانشان در سال ۱۹۶۸ با آنها مواجه بودند.
او افزود: «من از آنها دعوت میکنم تا کاری را که دیگران در این ۱۸ ماه انجام دادهاند انجام دهند و با ما دست در دست هم بدهند. درهای ما همیشه باز است … اسرار آنها نزد ما محفوظ خواهد بود و با هم برای پایان دادن به خونریزی تلاش خواهیم کرد.»
مور هشدار داد که چین و روسیه در حال رقابت برای تسلط بر فنآوریهایی مانند هوش مصنوعی هستند.
او درباره هوش مصنوعی اضافه کرد که این فنآوری کار سازمانهای اطلاعاتی را تکمیل میکند نه اینکه جایگزین انسانهایی شود که میتوانند اسرار خارج از دسترس فنآوری را کشف کنند.
این مقام اطلاعاتی بریتانیا تاکید کرد: «ویژگیهای منحصر به فرد عوامل انسانی در مکانهای مناسب باز هم قابل توجهتر خواهد شد.»
مور گفت: «هوش انسانی در عصر هوش مصنوعی به طور فزایندهای به عنوان کارهایی تعریف میشود که ماشینها نمیتوانند انجام دهند؛ اگرچه باید انتظار داشته باشیم که مرز توانایی ماشینها با سرعت خیرهکننده پیشروی کند.»
پیشتر نیز ویلیام برنز، رییس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در یک سخنرانی در بریتانیا گفته بود جنگ اوکراین فرصتی نادر برای جذب جاسوس از روسیه ایجاد کرده است.
بر اساس گزارشها، در روسیه بسیاری از مردم مخالف سیاستهای پوتین در تداوم تهاجم به اوکراین هستند.