وال استریت جورنال اعلام کرد در شرایط سرکوب خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی و قطع دسترسی آزاد به اینترنت در ایران، کنشگران حقوق بشر موفق شدهاند محمولههای زیرزمینی حاوی ترمینالهای اینترنت ماهوارهای استارلینک را وارد ایران کنند.
این روزنامه آمریکایی در گزارشی که روز پنجشنبه اول دی منتشر کرد، تعداد ترمینالهای وارد شده به ایران را «حدود ۲۰۰ دستگاه» اعلام کرد.
بر اساس این گزارش، مرزبانان ایرانی اواخر ماه اکتبر، یک جعبه خاکستری را در یک ون در حال عبور از عراق کشف کردند که داخل آن دستگاهی براق شبیه مانیتور بود.
افرادی که در انتقال این دستگاهها به ایران درگیر بودند به وال استریت جورنال گفتند که پس از بازجویی از راننده، مرزبانان به خودرو اجازه دادند حرکت کند.
این ترمینالها در چند ماه گذشته و در پی تلاش فعالان حقوق بشر وارد ایران شده تا به معترضان ایرانی کمک کند فیلترینگ دولتی اعمال شده را دور بزنند.
بر اساس گزارشهای سازمانهای غیردولتی، دولت جمهوری اسلامی پهنای باند اینترنت در ایران را شدیدا کاهش داده و دسترسی به پلتفرمهایی چون اینستاگرام و واتساپ را ممنوع کرده است.
این در حالی است که عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات، به تازگی مدعی شده: «اختلالات جزیی در اینترنت داشتیم ولی الان برطرف شده است.»
به گفته او، الان میشود تست کرد و دید که مشکل خاصی وجود ندارد.
موضوع ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به ایرانیان بار دیگر در هفتههای آغازین خیزش سراسری ایرانیان مطرح شد.
همزمان با افزایش اعتراضها به قتل مهسا امینی و کندی اینترنت در کشور، ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، در توییترش در پاسخ به سوالی درباره امکان ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به مردم ایران، نوشت این شرکت درخواست معافیت از تحریمهای مرتبط با ایران را در این زمینه خواهد داد.
در پی اعلام درخواست ایلان ماسک برای معافیت از تحریمهای مرتبط با جمهوری اسلامی با هدف ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد صادرات برخی تجهیزات اینترنت ماهوارهای در راستای کمک به آزادی اینترنت در ایران ممکن است.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: «برای صادرات اقلامی که در فهرست موارد مجاز قرار ندارند، دفتر کنترل داراییهای خارجی این وزارتخانه از تقاضاها برای مجوزهای ویژه به منظور فعالیتهایی که در حمایت از آزادی اینترنت در ایران هستند، استقبال میکند.»
همچنین پس از اعلام فعال شدن اینترنت ماهوارهای استارلینک برای ایران از سوی ایلان ماسک، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد این کشور حمایت سختافزاری برای توسعه خدمات اینترنت ایرانیان را نیز در دستور کار خود دارد.
یکی از مهمترین بسترهای مرتبط با استارلینک، لزوم وجود ایستگاههای زمینی برای دریافت و ارسال داده به شبکه اینترنت است چرا که خود ماهوارهها مستقیما اینترنتی ندارند و باید دادهها را به شکل مداوم با زمین رد و بدل کنند.