خرما یک ماده غذایی عالی برای افزودن به رژیم غذایی روزانه است. از آنجایی که این ماده غذایی کالری بالایی دارد، مصرف دو عدد از آن در روز توصیه شده است. خوشبختانه، همین میزان نیز برای بهره مندی از فواید سلامت مختلف خرما کفایت می کند. به واسطه محتوای مواد مغذی، فیبر و آنتی اکسیدان ها، مصرف خرما نباید احساس پشمیانی و گناه را در شما ایجاد کند.
خرما میوه درخت نخل است که در آب و هوای گرمسیری رشد می کند. فواید تغذیه ای خرما چشمگیر هستند. تنها یک وعده ۳٫۵ اونسی (۱۰۰ گرم) از آن می تواند حدود ۲۰ درصد از نیاز روزانه انسان به پتاسیم را به همراه ۷ گرم فیبر، ۲ گرم پروتئین، و چندین نوع از آنتی اکسیدان ها تامین کند. همچنین خرما منبع خوبی برای مس، منگنز، ویتامین B6، منیزیوم و آهن است.
به نقل از هلث اند هیومن ریسرچ، خرمای تازه می تواند به رنگ قرمز روشن یا زرد روشن یا چیزی بین این دو باشد، اما خرمای خشک شده به طور معمول قهوه ای رنگ است. تنوع خرما نیز شگفت انگیزبوده و بیش از ۳ هزار نوع از این میوه در سراسر جهان یافت می شود.
بدون در نظر گرفتن این که چه نوع خرمایی را انتخاب می کنید، مصرف این ماده غذایی با برخی فواید سلامت جالب توجه پیوند خورده است. تنها مصرف دو خرما در روز برای یک هفته می تواند نتایج جالبی را به همراه داشته باشد.
خواص خرما برای گوارش
فیبر، ترکیبی ضروری برای گوارش سالم است، به رغم این واقعیت که انسان آن را گوارش نمی کند.در عوض، فیبر حجم مدفوع را افزایش می دهد. شاید عجیب به نظر برسد، اما این شرایط به دفع راحت تر و منظم مواد زائد از طریق روده بزرگ کمک می کند.
یک وعده ۳٫۵ اونسی (۱۰۰ گرم) خرما دارای ۷ گرم فیبر است، از این رو، گزینه ای خوب برای تامین این ماده مغذی محسوب شده و افزودن خرما به رژیم غذایی نیز ساده است. مصرف خرما به همراه جو دوسر می تواند فواید سلامت و میزان دریافت فیبر را هرچه بیشتر افزایش دهد. البته، فیبر باید به تدریج به رژیم غذایی اضافه شود تا از بروز برخی مشکلات گوارشی پیشگیری شود.
انرژی پایدار
خرما مزه ای شیرین دارد، اما مصرف این ماده غذایی موجب افزایش ناگهانی و سریع قند خون انسان نمی شود. فیبر بار دیگر گزینه موثر در این زمینه محسوب می شود. فیبر روند گوارش را کند می سازد و قند موجود در خرما به تدریج وارد جریان خون می شود. بر همین اساس، افزایش و سقوط ناگهانی سطوح قند خون را پس از مصرف خرما تجربه نکرده و در عوض یک منبع پایدار انرژی خواهید داشت. خرما یک ماده غذایی با شاخص گلیسمی پایین در نظر گرفته می شود، به این معنی که موجب افزایش ناگهانی و سریع قند خون نمی شود.
خرما حاوی چندین نوع آنتی اکسیدان است که با رادیکال های آزاد در بدن مبارزه کرده و آن ها راخنثی می سازند. رادیکال های آزاد می توانند به سلول های بدن آسیب برسانند که این می تواند خطر بسیاری از بیماری های جدی، مانند سرطان را افزایش دهد.
سه آنتی اکسیدان مهم در خرما شامل موارد زیر می شوند:
فلاونوئیدها: آنتی اکسیدان هایی هستند که التهاب در بدن را کاهش می دهند. فلاونوئیدها به صورتگسترده مورد مطالعه قرار گرفته و مشخص شده که خطر دیابت، بیماری آلزایمر و برخی انواعسرطان را کاهش می دهند.
کاروتنوئیدها: آنتی اکسیدان هایی هستند که از سلامت قلب پشتیبانی می کنند. همچنین آن هاممکن است از طریق کاهش خطر ابتلا به انحطاط ماکولا و آب مروارید به حفظ سلامت چشم ها کمک کنند.
اسید فنولیک: یک آنتی اکسیدان قوی دیگر است که خطر بیماری قلبی و سرطان را کاهش می دهد.التهاب مزمن عاملی کلیدی برای ابتلا به بسیاری از بیماری های جدی در انسان محسوب می شود،از این رو، دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها می تواند کمک شایانی به تقویت و حفظ سلامت کلی انسان کند. خرما یکی از بهترین گزینه ها در این زمینه است.
جزئیات بیشتر درباره خواص خرما برای سلامتی
۱. مستحکم کردن استخوانها
میزان قابل توجه مواد معدنی مثل فسفر، پتاسیم و کلسیم که در خرما یافت میشود آن را به یک غذای کامل و فوقالعاده برای تقویت استخوانها و مقابله با بیماریهای دردناک و ناتوانکنندهای مثل پوکی استخوان تبدیل کرده است. خرما حاوی سلنیوم، منگنز، مس و منیزیم است که همهی آن چیزی است که برای رشد و تقویت استخوانها ضروری است بهخصوص برای افرادی که پا به سن میگذارند و استخوانهایشان رو به ضعیف شدن میگذارد.
۲. درمان یبوست
خرما را معمولاً جزو خوراکیهای ملین طبقهبندی میکنند. به همین دلیل خوردن مرتب آن به افرادی که دچار یبوست هستند توصیه میشود. برای اینکه از خاصیت مسهل کنندگی خرما بیشترین بهره را ببرید شب آنها را در آب بخیسانید و صبح خرما و آب آن را میل کنید. خرما حاوی مقادیر زیادی فیبر محلول است که برای بهبود حرکت دودی روده و عبور آسان غذا از جهاز هاضمه ضروری است، به همین خاطر میتواند علائم یبوست را از بین ببرد.
۳. درمان اختلالات رودهای
ترکیبات نیکوتینی موجود در خرما برای درمان بسیاری از اختلالات رودهای مفید است. مصرف مداوم آن از رشد ارگانیسمهای مضر جلوگیری میکند درنتیجه به رشد باکتریهای مفید در روده کمک میکند. خرما، چون هم فیبرهای غیر محلول و هم فیبرهای محلول به همراه مقادیر فراوانی از اسیدآمینههای مفید دارد میتوان به گوارش بهتر غذا کمک کند بنابراین باعث میشود مواد مغذی غذاها توسط جهاز هاضمه بهتر جذب شوند.
۴. درمان کمخونی
خرما مواد معدنی زیادی دارد که برای بسیاری عوارض و اختلالات مفید هستند، اما مقادیر بالای آهن، خرما را به یک مکمل رژیمی عالی برای مبتلایان به کمخونی تبدیل کرده است. خرما با میزان بالای آهنی که دارد کمبود آهن را در بیماران کمخون جبران میکند انرژی و بنیه را تقویت میکند و احساس رخوت و سستی را از بین میبرد. شما میتوانید تکههای خرما را به غلات صبحانه و فرنی خود اضافه کنید.
۵. درمان حساسیتها
یکی از جالبترین نکات در مورد خرما این است که این میوه حاوی سولفور طبیعی است. سولفور بهندرت در مواد خوراکی یافت میشود، اما اثراتش بر سلامتی انسان بیشمار است ازجمله اینکه از بروز واکنشهای آلرژیک و حساسیتهای فصلی جلوگیری میکند. طبق پژوهشی که در سال ۲۰۰۲ انجام شد، ترکیبات ارگانیک سولفور بر بسیاری از افرادی که مبتلا به آلرژی فصلی رینیت هستند اثر مثبتی دارد. حدود ۲۳ میلیون نفر فقط در آمریکا به این بیماری مبتلا هستند. خرما میتواند با واردکردن سولفور به رژیم غذایی علائم این حساسیتهای فصلی را به طرز قابلتوجهی کاهش دهد.