ایران میگوید به تفاهمی با روسیه دست پیدا کرده تا گاز این کشور از راه زمینی و از مسیر جمهوری آذربایجان وارد کشور شود.
محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران که در مسکو به سر میبرد گفته است قبلا تفاهمنامهای برای واردات سالانه ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز از روسیه به ایران امضا شده بود و اینک تفاهم دیگری برای استفاده از مسیر زمینی در انتقال گاز از طریق خاک جمهوری آذربایجان حاصل شده است.
بر اساس اظهارات آقای پاکنژاد گاز روسیه در منطقه آستارا تحویل ایران خواهد شد و برای انجام آن هماهنگیهای لازم با روسیه و جمهوری آذربایجان در حال انجام است.
به گفته وزیر نفت ایران حجم مبادلات تجاری با روسیه در سال ۲۰۲۴ با ۱۶/۲ درصد افزایش، نزدیک پنچ میلیارد دلار رسیده و دو کشور هم در جریان سفر او قراردادهای نفتی تازه به ارزش چهار میلیارد دلار امضا کردهاند.
ارزش بزرگترین قرارداد نفتی که ایران موفق شد با یک سرمایهگذار خارجی امضا کند نزدیک به پنج میلیارد دلار برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بود. این قرارداد پس از توافق برجام بین شرکت نفت ایران و شرکت توتال فرانسه امضا شد اما به دلیل خروج یکجانبه آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها، به مرحله اجرا نرسید.
وزیر نفت در میانه مذاکرات اتمی ایران و آمریکا عازم مسکو شده و در سفر او هجدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه در مسکو آغاز به کار کرد. میزبان او سرگئی تیسیولف، وزیر انرژی روسیه است.
آقای پاکنژاد در این سفر با الکساندر نواک معاون نخستوزیر روسیه دیدار و گفتوگو کرد.
از موضوعات اصلی دستور کار دو کشور، ایجاد هاب گاز ایران، تسهیل صادرات گاز روسیه به ایران، همکاری در پروژههای انرژی هستهای، توسعه کریدور حملونقل شمال-جنوب و تسهیل تبادلات مالی، تجاری و کشاورزی است.
نشست قبلی این کمیسیون در بهمنماه ۱۴۰۳ در تهران برگزار شده بود.
ایران و روسیه هر دو تحت تحریمهای نفتی و گازی ایالات متحده قرار دارند.
روسیه پس از حمله به اوکراین و پیش از آن با ملحق کردن شبهجزیره کریمه به خاک خود، با تحریمهای اتحادیه اروپا روبهرو است. ایران هم بابت همکاری نظامی و فروش پهپاد به روسیه در جنگ با اوکراین تحت تحریمهای مضاعف آمریکا و اتحادیه اروپا قرار گرفته است. ایران میگوید در جنگ اوکراین بیطرف است.
وزیر نفت ایران در مسکو پس از امضای سند نهایی هجدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشورگفت «ایران شریکی قابل اعتماد برای مسکو است امضای معاهده جامع راهبردی را «نمادین و مهم» توصیف کرد.
روسای جمهوری دو کشور در دی ماه گذشته «معاهده مشارکت راهبردی جامع ایران و روسیه» را امضا کردند که دربره همکاری در مسائل سیاستی، امنیتی، تجاری، حملونقل و انرژی است.
دو مجلس روسیه این معاهده را به تصویب رساندند و ولادیمیر پوتین برای اجرا ابلاغ کرد اما هنوز دولت ایران لایحه را به مجلس شورای اسلامی نفرستاده است.
مقامهای روسیه می گویند این معاهده هیچ بند دفاع جمعی و یا تعهد نظامی متقابل را شامل نمیشود و در صورت حمله نظامی به ایران، تعهدی برای همکاری دفاعی برای مسکو ایجاد نمیکند.