حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران موضوع حضور سیف العدل، رهبر جدید القاعده در ایران را رد کرد و آن را «بازی شکست خورده ایرانهراسی» از سوی آمریکا خواند.
او در توییتی نوشت: «به مقامات كاخ سفيد توصيه می کنم بازی شکست خورده ایرانهراسی را متوقف کنند، خبرسازی در مورد رهبر القاعده و ارتباط دادن آن به ایران خنده آورست. بوجود آورندگان القاعده و داعش، مسئول و عامل رشد تروریسم در جهانند. آدرس غلط ندهید!»
پیشتر نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز گزارش این سازمان مبنی بر اینکه سیف العدل، رهبر القاعده در ایران زندگی میکند را رد کرد.
طی روزهای گذشته سازمان ملل در گزارشی از فعال بودن سیف العدل رهبر القاعده و حضور او در ایران خبر داده بود.
وزارت خارجه آمریکا هم گفته بود: «ارزیابی ما هم با ارزیابی سازمان ملل مبنی بر اینکه سیف العدل رهبر القاعده در ایران زندگی میکند یکی است.»
نمایندگی ایران در سازمان ملل دیروز در توییتر نوشت: «آدرس به اصطلاح رهبر القاعده که به تازگی منصوب شده نادرست است. این اطلاعات نادرست میتواند به طور بالقوه مانع تلاشها برای مبارزه با تروریسم شود.»
سازمان ملل متحد روز دوشنبه در گزارشی به شورای امنیت گفت پس از کشتهشدن ایمن الظواهری در کابل در سال گذشته، سیف العدل، کهنهسرباز اسلامگرای افراطی مصری رهبری القاعده را به عهده گرفته و تصور میشود در ایران مستقر باشد.
آمریکا که قبلا او را جزو «شورای رهبری القاعده» معرفی کرده بود، گفته سیف العدل در ایران است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا دیروز گفت: «وقتی در باره حضور سیفالعدل در ایران صحبت میشود، دادن پناهگاه امن به القاعده مثال دیگری از حمایت وسیع ایران از تروریسم و فعالیتهای بیثباتکننده آن در خاور میانه و فراتر از آن است. در مورد دیگر اعضای القاعده به شمول آنهایی که در افغانستان هستند، هم پیام ما دو بخش دارد. طالبان به طور خصوصی و عمومی تعهد کردهاند که اجازه ندهند افغانستان به پناهگاه امن تروریستانی مبدل شود که علیه ایالات متحده توطئه کنند.
او افزود: «نکته دوم ما این است که اگر طالبان نتواند یا نخواهد به تعهدات خود عمل کند، ما آماده، مایل و قادر هستیم خودمان اقدام کنیم. فکر میکنم شما این را به وضوح در اواخر سال گذشته دیدید، زمانی که ایالات متحده رهبر وقت القاعده، ایمن الظواهری را که پناهگاه امنی در کابل برایش فراهم شده بود، از بین برد.»
موضع طالبان پیوسته این بوده که نمیگذارد از خاک افغانستان علیه کشوری استفاده شود. اگرچه اعلام خبر کشتهشدن ایمن الظواهری، رهبر پیشین القاعده در کابل تحت کنترل طالبان در اوت سال گذشته این ادعای آنها را با تردیدهایی مواجه کرد و مهر تاییدی بر ادعاها مبنی بر رابطه تنگاتنگ دوستان و دیرینه میان طالبان و القاعده گذاشت.
حکومت طالبان هنوز هم تاکید دارد که هیچ مدرکی مبنی بر کشته شدن ظواهری درکابل نیافته است و القاعده هم نه در مورد کشته شدن ظواهری و در مورد رهبر جدید این گروه ابراز نظری نکرده است.
اما در گزارش سازمان ملل متحد آمده که طالبان از کشتهشدن ظواهری در حمله هوایی آمریکا در کابل «شرمنده» اند و القاعده هم نمیخواهد با اعلام مرگ او باعث «شرمساری بیشتر» آنها شود.
رزمنده جهادی کهنهکار
سیفالعدل که یکی از اعضای موسس القاعده و دستیار معتمد اسامه بن لادن بود، شخصیتی مرموز دارد و رزمنده جهادی کهنهکاری به شمار میرود. او قطعاً یکی از افرادی است که مقامات ایالات متحده به دنبال او هستند و نام او در «فهرست تروریستهای تحت تعقیب» افبیآی قرار دارد و جایزهای ۱۰ میلیون دلاری برای ارایه اطلاعاتی در مورد مکان او تعیین شده است.
در وبسایت «برنامه پاداش برای عدالت» وزارت خارجه آمریکا آمده که سیف العدل «بعد از بمبگذاریهای ۱۹۹۸ در سفارتخانههای آمریکا در تانزانیا و کنیا به جنوب غربی ایران نقل مکان کرد و تحت حفاظت سپاه پاسداران قرار گرفت. بعد، مقامهای ایرانی در آوریل ۲۰۰۳ او و رهبر وقت القاعده را تحت حصر خانگی قرار دادند. اما ایران او و چهار نفر دیگر را در بدل آزادی یک دیپلمات ایرانی در یمن، آزاد کرد.»
در بمبگذاریهای همزمان سفارتهای آمریکا در تانزانیا و کنیا ۲۲۰ نفر کشته شدند.
اما این نیز گزارش شده است که او با حملات ۱۱ سپتامبر در نیویورک و واشنگتن مخالف بوده است.
در سندی از فوریه ۲۰۲۱، محققان آکادمی نظامی ایالات متحده، معروف به وست پوینت، ادعا کردند که سیفالعدل و دیگر شخصیتهای ارشد القاعده – به درستی – میترسیدند که حملهای در مقیاس بزرگ به خاک آمریکا پاسخی شدید برانگیزد که میتواند شامل حمله به افغانستان باشد که در آن زمان پناهگاهی امن برای عوامل القاعده بود.
سیفالعدل در گذشته مطالب مبسوطی در مورد موضوعاتی چون «امنیت و اطلاعات»، جنگ و انقلابها نوشته است.