عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، اعدام محسن شکاری را «اقدامی غیر شرعی» خواند و با اشاره به صدور حکم محاربه برای پنج معترض در جریان کشته شدن یک بسیجی، گفت: «کجای شریعت گفته که برای کشته شدن یک بسیجی، به پنج نفر حکم اعدام دهید؟»
او همچنین به جمهوری اسلامی هشدار داد که این اعتراضات با کشتن مردم خاموش نمیشود.
امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبههای نماز جمعه روز ۱۸ آذر با اظهار تاسف نسبت به اعدام محسن شکاری گفت: «اگر کسی تنها راهی را بسته و کاردی زده به بسیجی که فقط زخمیاش کرده، از نظر شرعی نمیتوانیم او را بکشیم. قرآن چنین مجوزی نداده است. محاربی که آدمی را نکشته، نباید اعدام شود.»
او صدور حکم اعدام برای کسانی که مرتکب قتل نشدهاند را «ناصحیح» و «استدلالی نادرست از قرآن» خواند و خطاب به جمهوری اسلامی گفت: «برای کسانی که به اتهام محاربه آنان را بازداشت میکنید، تنبیههای مختلفی وجود دارد. برای اتهام بستن خیابان و زخمی کردن یک بسیجی هم حکم یک یا دو سال زندان برای محسن شکاری کافی بود.»
عبدالحمید اسماعیلزهی با اشاره به صدور حکم اعدام برای متهمان کشته شدن یک بسیجی به نام روحالله عجمیان نیز گفت: «اگر نسبت به قانون روز تخصص نداشته باشم اما شریعت تخصص ماست. کجای شریعت گفته که برای کشته شدن یک بسیجی، به پنج نفر حکم اعدام بدهید؛ آنهم در این مدت کوتاه.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان تاکید کرد: «کسانی که به صورت مستقیم به مردم شلیک کردند، مامورانی که جوانی را به خاطر خوشحالی [پس از باخت تیم جمهوری اسلامی در جام جهان] کشتند یا به افراد بیگناه دیگری در اعتراضات و تنها به دلیل شعار دادن شلیک کردند، اینها قصاص دارد. مگر مردمی که در مصلی [به دست نیروهای امنیتی] کشته شدند چه کار کرده بودند؟»
او با اشاره به این که تا امروز جمهوری اسلامی ماموری را به جرم کشتن مردم معترض مجازات نکرده است، خطاب به حکومت گفت: «نباید بین ملت شما و مامورانتان مساوات باشد؟ ماموران نه تنها در زاهدان که در شهرهای دیگر به ناحق مردم را کشتند؛ کسانی را که ملت شما هستند. خب، قاتلان آنها را هم بگیرید و قصاص کنید. نه کسی را که قتلی نکرده و فقط خیابانی را بسته است.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان با تاکید دوباره بر این که اعدام محسن شکاری «از نظر قرآنی و شرعی صحیح نیست»، یادآور شد: «اعدامهایی که در ایران میشود در هیچ اصل اسلامی و در هیچ زمانی سابقه نداشته است؛ [مشابه این اعدامها] نه در زمان پیامبر بوده و نه در دوره خلفای راشدین و امام علی.»
اسماعیلزهی این اعدامها و صدور حکمهای محاربه برای مردم بیگناه را موجب نقصان برای خود حکومت و کشور خواند و گفت: «حکومتهای دنیا بدانند کشتن مردم و ملت خود کار درستی نیست.»
او با اشاره به رویکرد بینالمللی جمهوری اسلامی در سالهای گذشته که منجر به افزایش فشار بیشتر بر مردم و «فقیر و گرسنه شدن ملت» شده است، گفت: «همین مساله هستهای این همه طول کشید و نتوانستید آن را حل کنید و باعث فشار بر مردم و اعتراضشان شد.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان با یاد کردن از صلح حدیبیه (پیمان میان پیامبر اسلام و پیروانش از مدینه با بتپرستان مکه) و صلح روحالله خمینی با عراق برای پایان یافتن جنگ هشت ساله ایران و عراق، از جمهوری اسلامی و علی خامنهای خواست تا در مسالهای که بر مردم فشار میآورد «کنار بیاید و مساله را حل کند».
اسماعیلزهی در ادامه تاکید کرد: «زدن این ملت کار درستی نیست. کشتن و زندانی و اعدام کردن آنان نقصان دارد و این اعتراضات با کشتن مردم خاموش نمیشود.»
او خطاب به سردمداران جمهوری اسلامی با تاکید بر این که «این ملت ایراناند که من و شما را به راس قدرت آوردند»، گفت: «حاکم باید اشتباهات خود را بپذیرد و در چهارچوب گفتمان و منطق، مسایل را حل کند. اگر نه، کشتن و زدن مردم و محارب قرار دادن آنان، دردی را دوا نمیکند.»
اسماعیلزهی در بخش دیگری از خطبههای خود با اشاره به انتقاداتی که مبنی بر نادیده گرفتن حقوق زنان نسبت به او میشود، گفت: «بعضی میگویند شما که از آزادی و حقوق زنان صحبت میکنید، خودتان برای آنان چه کار کردید؟ بلوچستان یک منطقه سنتی بوده و قبلا زنانش، آزادی آنچنانی نداشتند ولی در موردش کار شده است.»
او در ادامه گفت: «زنان قبلا در انتخابات حضور نداشتند. ما پای آنان را به انتخابات و صندوق رای باز کردیم. برای دانشجویان دختر خوابگاه راهاندازی کردیم. مسکن مجانی دادیم که بتوانند تحصیل کنند. در ترکیب نمایندگان مجلس و شوراهای شهر همیشه زنان بودهاند؛ ترکیبی که در مسجد تایید شدهاند.»
اسماعیلزهی با تاکید بر این که «ما میخواهیم زنها هم فقیه و محدثه و مفسره شوند، به دانشگاه بروند و فرهیخته شوند» گفت: «ما به همه مسلمانان توصیه میکنیم جلوی علم و دانشاندوزی زنان را نگیرید، بلکه برنامهریزی کنید که بتوانند دنبال علم و دانش بروند.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان یادآور شد: «چرا فکر زنان شکوفا نشود؟ چرا باید بین زن و مرد تفاوت باشد؟ زنها هم باید بتوانند وزیر شوند و مقامات بالا را کسب کنند. این اعتقاد ماست. زنان در این منطقه در زمینههای علمی پیشرفت کردند و در طول این سالها، ما خیلی از زنان منطقه را برای [تصدی مناصبی] در سفارت و وزارت و ریاستجمهوری پیشنهاد دادیم.»
او تاکید کرد: «اینجا نسبت به پیشرفت زنان تنگنظری نیست چون اعتقاد ما این است که زنها باید در عرصههای گوناگون ظهور کنند.»
عبدالحمید اسماعیلزهی در پایان خطبههای خود با دعوت مردم به «اعتراض مسالمتآمیز» خطاب به جمهوری اسلامی گفت: «برخی عوامل نفوذی در میان معترضان هستند اما این عوامل نفوذی را افراد خودمان دستگیر میکنند.»