می گویند عده ای از زائران تبریزی که قصد زیارت مکه را داشتند، به یکباره تصمیم خود را تغییر دادند و به جای رفتن به مکه، برای دختران دم بخت شهرشان، جهیزیه تهیه کردند. این، همان کاری بود که عده ای از هموطنان کُرد ما نیز در سال گذشته، در حق جوانان کم درآمد شهرشان انجام داده بودند. چقدر زیباست اینگونه به خدا نزدیک شدن. با این روش انسانی و خداپسندانه، این هموطنان ارزشمند ما به جای رفتن به خانه خدا، خدا را برای همیشه، به خانه ها و قلب هایشان آوردند. اگر همه شما خوانندگان گرامی که یقیناً وجدان پاک و درستی دارید، از این داستان انسانی، احساس رضایت قلبی دارید، بدانید که نه تنها عقل سلیم، بلکه خدا هم همچون شما می اندیشد. خدای بی نیاز، هیچ نیازی ندارد که بندگانش برای پیدا کردن او، به یک جای مشخص که مثلاً خانه او نامگذاری شده است، بروند. هر کس، به سادگی می تواند به جای پیمودن یک راه طولانی، خدا را به قلب خود مهمان کند و با او به راز و نیاز بنشیند و خدا را از روح هم، به خودش نزدیکتر احساس کند.
شاعران آزاده ما در زمان های گذشته نیز، اشعاری را در همین راستا سروده اند:
بزرگان پيشين مان چه نيکو گفته اند:
دل بدست آور، که حج اکبر است از هزاران کعبه، یک دل بهتر است
کعبه، تعميرِ “خليلِ آذر” است دل نظرگاه “جليل داور”است
خواجه عبدالله انصاری فرموده است:
در راه خدا، دو کعبه آمد حاصل يک، کعبۀ صورت است و يک، کعبۀ دل
تا بتوانی، زيارتِ دل ها کن کافزون ز هزار کعبه آمد، يک دل
مولانا می فرماید:
ای قوم به حج رفته، کجایيد کجایيد معشوق، همین جاست، بیایيد بیایيد
معشوق تو، همسايۀ ديوار به ديوار در باديه، سرگشته، شما در چه هواييد
گر صورت بی صورت معشوق ببينيد هم خواجه و هم خانه و هم کعبه، شماييد
یا:
برو طواف کعبه دل کن که کعبه خود سنگ است
که این خلیل بنا کرد و آن خدای خلیل
آری، خدا را می توان در همه جا یافت، به ویژه در قلب خویش.
زمانی مکه رفتن واجب بود تا از نظر اقتصادی شهر مکه، رونق پیدا کند اما اکنون که حاکمان عربستان سعودی بر روی دریایی از نفت و میلیاردها درآمد حاصل از آن نشسته اند، مسلمانان باید به جای مراجعه به حدیث و روایات، به ندای قلبی خود، گوش فرا دهند و راه نزدیک شدن به خدا را در کمک کردن به همسایگان خود ببینند.
دل خوش از آنیم که حج میرویم
غافل از آنیم که کج میرویم
کعبه به دیدار خدا میرویم
او که همینجاست کجا میرویم
حج، بخدا جز به دل پاک نیست
شستن غم از دل غمناک نیست
و امروزه، هموطنان نیازمند، در سرتاسر ایران، فراوان اند و جا دارد که ثروتمندان، با کمک به دردمندان داخل کشور، به گونه ای دیگر، به زیارت خدا بروند.
قضاوت و داوری را به عهده شما واگذار می کنیم.
*************
در ضمن، همین شنبه 17 آگوست نوزدهمین فستیوال تابستانی ایرانیان که در میدان مل لستمن برگزار می شود، فراموش نشود. این فستیوال، توسط مجله و رادیو شهرما و تلویزیون آی تی سی و با همکاری جمعی از هنرمندان شهر تورنتو و با یاری دوستان برگزار می شود.
برنامه ها از ساعت 5 بعدازظهر تا 10 شب است ولی برای گرفتن جای مناسب، زودتر تشریف بیاورید. این برنامه ورودی ندارد و رایگان است.