بر اساس گزارشهای منتشرشده، برخی از تونلهای ایجاد شده توسط داعش در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ میلادی در عراق، به انبار و محل انتقال سلاح و مواد مخدر توسط گروههای شبه نظامی وابسته به جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
سلنا رودس، سخنگوی ائتلاف بینالمللی علیه داعش، در گفتوگو با ایران اینترنشنال از «دریافت اطلاعات به دست آمده» گفت و «وعده پیگیری و تحقیق» درباره آنها را داد.
شبکههای قاچاق مواد مخدر در الانبار و نینوا در عراق تا دیرالزور و ابوکمال تا نزدیکی حسکه سوریه فعالیت دارند؛منطقهای وسیع که تحت کنترل شبهنظامیان وابسته به جمهوری اسلامی است.
منابع آگاه به ایران اینترنشنال گفتند چهار نیروی حزب الله عراق، حرکت النجباء، کتائب انصارالله أوفیا و عصائب اهلالحق در خاک عراق و آن سوی مرزها در سوریه حرکة النجباء، کتائب سیدالشهداء و حزب الله لبنان مستقرند.
محمود النجار، بنیانگذار مرکز رویت العراق هم در مصاحبه با ایران اینترنشنال اعلام کرد که این شبهنظامیان از طریق تونلها و جادههای غیررسمی اقدام به انتقال سلاح، نفت و مواد مخدر کرده و از پهپاد برای تامین امنیت نیروهای خود استفاده میکنند.
طبق اطلاعات مرکز رویت العراق، شبهنظامیان عصائب اهلالحق محمولههای اسلحه را از موصل به سمت مرز ربیعه رسانده و گردانهای فاطمیون و الطفوف در خاک سوریه سلاحها را به دیرالزور منتقل میکنند.
بر اساس این گزارشها، در کنار گذرگاه رسمی القائم در عراق به سوریه، مسیر غیررسمی دیگری وجود دارد که تحت کنترل کامل حزب الله است.
مهند الجنابی، پژوهشگر مسائل عراق، ضمن تائید این گزارشها گفت که گذرگاههای مرزی این منطقه از کنترل دولت خارج است واین شبهنظامیان تحت حمایت کامل سپاه پاسداران فعالیت میکنند.
١٩ اردیبهشت العربی الجدید در گزارشی به نقل از منابع امنیتی عراق فاش کرده بود: «مقامات بلندپایه از وجود برخی از این تونلها که توسط گروههای تحت حمایت ایران کنترل میشوند، مطلع هستند اما قدرتی در برابرشان ندارند.»
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، در اولین کنفرانس بینالمللی کنترل مواد مخدر در بغداد وعده داده بود از هیچ تلاشی برای مبارزه با مواد مخدر دریغ نمیکند.