جعفر پناهی، کارگردان نامدار سینمای ایران، کمی پس از اعلام اعتصاب غذا به قید وثیقه از زندان آزاد شد.
آقای پناهی هنگام آزادی در برابر زندان اوین مورد استقبال نزدیکانش قرار گرفت.
آقای پناهی سه روز پیش در اعتراض به وضعیت پروندهاش اعلام اعتصاب غذای خشک کرد. این اعتصاب غذا ابراز نگرانی بسیاری از چهرههای و نهادهای فرهنگی را به دنبال داشت.
از جمله خانه سینما در بیانیهای با اشاره به وضعیت پرونده جعفر پناهی گفت: «طبق قانون باید اجرای حکم ایشان متوقف و ایشان آزاد شوند… با توجه به سن و وضعیت جسمانی نامناسب او، هر لحظه ممکن است اتفاق ناگواری رخ دهد.»
چند روز پیش صالح نیکبخت، وکیل جعفر پناهی، اعلام کرد حکم زندان او مهر ماه در دیوان عالی نقض شده است، اما با این وجود مسئولان قضایی و امنیتی نزدیک به چهار ماه آقای پناهی را بدون حکم در زندان نگه داشتهاند.
با نقض حکم جعفر پناهی باید دوباره به اتهامات او رسیدگی شود.
جعفر پناهی در جریان اعتراضات جنبش سبز در سال ۱۳۸۸ بازداشت و به شش سال حبس محکوم شد، اما این حکم مدتها اجرا نشد، تا سرانجام آقای پناهی در تابستان سال جاری خورشیدی به زندان افتاد.
با اعتراضاتی که پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی آغاز شد، دهها سینماگر و هنرمند دیگر هم به واسطه همراهی با اعتراضات و برداشتن حجاب اجباری به زندان افتاده و تحت پیگرد قرار گرفتهاند که چهرههای نامداری چون ترانه علیدوستی و کتایون ریاحی از آن جملهاند.
با فشار بیسابقه امنیتی بر هنرمندان، رویدادهای هنری چون جشنواره فیلم فجر به طور گسترده از طرف هنرمندان و مخاطبان تحریم شده است.
نگرانیها از وضعیت فرهاد میثمی
زندانی دیگری که در روزهای اخیر در اعتصاب غذا بوده فرهاد میثمی است که انتشار عکسهایی از او باعث ابراز نگرانی گسترده فعالان مدنی و سیاسی ایران شده است.
نیلوفر حامدی، خبرنگار بازداشتی در ارتباط با گزارش مرگ مهسا امینی، در پیامی که از زندان فرستاده و همسرش آن را منتشر کرده است، از فرهاد میثمی خواسته تا به اعتصاب غذایش پایان دهد.
نیلوفر حامدی یکی از شش نفری است که فرهاد میثمی آزادی آنها را شرط پایان اعتصاب غذایش اعلام کرده است.
محمد حبیبی (فعال جنبش معلمان)، ناهید شیربیشه (از مادران دادخواه)، رضا شهابی (سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی)، بهاره هدایت (چهره سرشناس جنبش دانشجویی) و مصطفی نیلی (وکیل حقوق بشری) پنج نفر دیگری هستند که فرهاد میثمی خواهان آزادیشان شده است.
نیلوفر حامدی خطاب به فرهاد میثمی گفته: «شما که بار دیگر بدنتان را سپر دفاعی مطالبات جمعی کردهاید؛ آگاهانه، بیدار و هوشیار. اما درخواست این خواهر کمترین از شما، پایان دادن به اعتصاب برحقی است که جانتان را تحت خطر قرار داده است. باشد که از پس سیل سهمناک حوادث، از این دامگاه ننگ و نام، ایستاده در آستانه سپیدهدم، آزادی همه زندانیان سیاسی را شانهبهشانه یکدیگر جشن بگیریم.»
به جز خانم حامدی چهرههای سیاسی دیگری نیز از وضعیت فرهاد میثمی ابراز نگرانی کردهاند.
زهرا رهنورد، از رهبران جنبش سبز هم در متنی که در اینستاگرام یکی از دخترانش منتشر شده گفته: «پیکر دوپاره استخوان فرهاد میثمی، پزشک شریف و شجاع زندانی که با اعتصاب غذا و پیشکش جسم و جان خود در راه سعادت ملت، به مصاف ظلم و سرکوب رفته است، در حقیقت نماد ملت ظلمستیز ایران است که از فقر و گرسنگی و سرکوب و زندانیکردن زنان و جوانان و شکافهای طبقاتی و قومیتی و جنسیتی و حجاب اجباری به نفسهای آخر افتاده… »
او این وضعیت را هشداری برای حاکمان خوانده و افزوده: «حاکمان اگرچه نمیخواهند ببینند و بشنوند، با این همه هشداری است که شاید به اعتراضات فرهاد میثمی که در حقیقت فریاد ملت است پاسخ دهند.»
خانم رهنورد خود نزدیک به ۱۲ سال است که به همراه همسرش، میرحسین موسوی، در حبس خانگی است.
محمد مقیمی، وکیل فرهاد میثمی با ابراز نگرانی از خطر جانی برای آقای میثمی گفته: «حیات موکلم فرهاد میثمی با خطر جدی روبرو است. نخبگان، فرهیختگان و وارستگان زندان هستند و آدمکشان فرومایه بر تخت حکمرانی تکیه زدند.»
روز پنجشنبه تصاویری از فرهاد میثمی در زندان به دست بیبیسی رسید که نشاندهنده کاهش شدید وزن او است، تا حدی که استخوانهای بازو و دندههایش کاملا از زیر پوست پیدا است.
قوه قضاییه ایران اعتصاب غذای فرهاد میثمی را تکذیب کرده و روابط عمومی سازمان زندانها گفته آقای «میثمی در این دوره خاص اعتصاب غذا نکرده اما به هم بندیها و مسئولین زندان اعلام کرده «من کمترین مقدار غذا را مصرف میکنم».»